Българските ваканционни имоти – апетитна британска хапка

TheMoveChannel: Бургас е биещото сърце на имотната индустрия
3 май 2017 11:00, Бойчо Попов
20
Българските ваканционни имоти – апетитна британска хапка
снимка: Ройтерс

Заради туризма област Бургас в България се е превърнала в биещото сърце на имотната индустрия в България, тъй като привлича десетки хиляди туристи по красивите плажове в курортите Слънчев бряг, Созопол и други и благодарение на изгодните цени, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

През лятото българи и чужденци засилено търсят квартири под наем. Сред чужденците могат да се видят британци, французи, чехи, румънци, поляци, австрийци...

За чуждестранните инвеститори пазарът на имоти в България винаги е бил обвързан с туристическата индустрия, посочва изданието. Същевременно привлекателността на страната никога не е била толкова голяма.

През март 2017 г. броят на чуждестранните туристи, пристигащи в България, се увеличава с над 20%, показва националната статистика. Тенденцията е за продължаващ ръст.

Наред с красивите плажове на България цените в страната също са ключова част от тази нарастваща привлекателност. В годишния индекс за 2017 г. на туристическия сайт Норра – Слънчев бряг е класиран като най-евтината туристическа дестинация в света. Ето защо не е изненадващо, че общият брой нощувки във всички видове туристически квартири се увеличава непрекъснато.

С укрепването на икономиката на България пазарът на ваканционни имоти привлича все повече и повече инвеститори. И то във време, в което на британския пазар правилата се затягат и разходите се увеличават.

Ниските цени на имотите в балканската страна и ниските лихви по кредитите (средно 4,5%) подкрепят чуждестранния интерес. За британските инвеститори шансът да се компенсира отслабването на паунда след референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС) е особено привлекателен, отбелязва изданието.

Най-силен ръст на сделките с имоти се отчита в столицата София, цитира изданието актуалната статистика. В областите Бургас и Варна също се наблюдават увеличение – от порядъка на 5-10%.

Над 30% от всички запитвания за имоти в България през 2016 г. са за област Бургас. Още 13% са в област Варна, т.е. българското Черноморие привлича около половината от инвестиционната активност.

България е и сред 15-те най-популярни дестинации в света за инвестиции във ваканционни имоти през пет от последните шест месеца.

Доходите от наеми имат силен потенциал за растеж заради достъпния начин на живот в страната. Ръстът на капиталовата стойност на имотите също укрепва собствеността. През четвъртото тримесечие на 2016 г. цените на жилищата в страната нарастват с 8,1% в сравнение с 2,4% през последните три месеца на 2015 г. и над средната стойност от 4,7% за ЕС.

Бизнес имотите в България също са доста популярни сред инвеститорите според TheMoveChannel.com. Силният туристически пазар отваря и възможности за достъпни цени в хотелския сектор в страната.

През февруари 2017 г. официалните данни показват, че общите приходи от нощувки на туристи в България скачат със 7% на годишна база до 45,8 млн. лева. Приходите от чуждестранни посетители обаче нарастват двойно по-бързо – с 14%, подчертава изданието. Същевременно местата за настаняване и леглата леко се понижават.

С ръст на заетостта от порядъка на 1,6 процентни пункта годишно има нарастващ потенциал за подобряване на приходите на инвеститорите в търговски имоти, заключава изданието. В Созопол например процентът на заетост на един хотел нараства от 56% през 2014 г. до 59% през 2015 г., като прогнозата е да достигне 70% за 2016 г.

България традиционно е популярен пазар за руските инвеститори в имоти и други купувачи от Източна Европа. Значителен брой сделки се извършват от местни инвеститори, което е знак за увеличаващото се доверие в жилищния пазар в страната.

Британски купувачи, които искат да намерят по-достъпни възможности за противодействие на слабостта на паунда, също търсят туристическите точки на страната за печеливши инвестиции, както жилищни, така и бизнес.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
13 преди 6 години
Австрииците почиват в Хърватия,Италия,Канарите...България им излиза скъпа дестинация почети колкото до канарските острови.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да хванат да купят цялата България, току виж се оправила, видя се че тука не можем сами да пропсперираме, хората са прекалено прости.
13
4
 
11
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименИнтерес има защото им показват снимки на плажове правени през Април с чиста вода и без чадъри. Като дойдат и се сблъскат с действителността не повтарят. Ръста е единствено заради кризата в Турция. След година две очаквайте огромен срив на туризма. То не може да лъжеш хората, че водата е чиста, а като се изкъпят да смърдят на тоалетна и да изкарат 1 седмица почивка с разтройство.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв един голям интерес има. че около Слънчер бряг и Несебър пазара е залят с непродаваеми 70 м2 апартаменти за по 25 000Е Иска ви се да има интерес, но за съжаление и англичани и руснаци продават и бягат колкото се може по далеч.
11
13
 
12
 
! Отговори
МДАА преди 6 години
БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗВИВА И ВЪРВИ НАПРЕД... КОЛКОТО И ДА НЕ ИМ ИЗНАСЯ НА НЯКОИ ИНДИВИДИ...
10
8
 
22
 
! Отговори
ЯЯ преди 6 години
Красивите плажове ... и какво им е красивото - разни чавета продават царевица и няма къде да стъпиш,шезлонги и чадъри по 30 лева ... айсиктир !
9
3
 
37
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 6 години
Тва на рекламна статийка ми мяза, като едно време във вестник "Работническо дело" история за прекрасното настояще и светлото бъдеще! Само не разбрах кой балък трябва да се върже на тия писания щот английския няма да ги прочете а българския той си знае реалността.
8
2
 
33
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Фейк нюз.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полу-софиянец, полу-човек - нямаш право на мнение!
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми се вярва чак пък толкова голям английски интерес да има! В повечето английски форуми България е обрисувана с не чак толкова светли боички! Напротив, повечето англичани са разочаровани от българската действителност! То естествено всяко правило си има изключения но като генерално понятие англичаните предпочитат други държави пред България!
5
12
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
На селяните от изтока пак са им пуснали интернет достъпа хихихихих
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ще произвеждаме фекални маси и по тръбата - на плажа. Там руснаци и англичани ще се къпят в нашите отпадъчни продукти.
3
15
 
2
 
! Отговори
Хемингуей преди 6 години
Визов режим за българопитекът! Бариери на Айтос и Девня за провинциалистите.Всичко, което не е на море е провинция!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това на снимката е един "красив Български плаж" е трагедия
1
20
 
10
 
! Отговори
Южно Черноморие преди 6 години
Имам 3 имота на морето. Българи не искам да има наоколо. Ходете и мърсете гръцкото море.Съседите ми са англичани и руснаци. Супер ми е.

Спонсорирани публикации