Промяна на точката на доставка на газ от Русия? Питаме за цените

Страната ни със становище по делото на ЕК срещу "Газпром"
43
Промяна на точката на доставка на газ от Русия? Питаме за цените
Снимка: архив, БулФото

България иска допълнителна информация относно възможността "Газпром" да промени точката на доставка на газ с друга точка на доставка на границата ни. 

Още по темата

След направен задълбочен анализ Министерският съвет е подкрепил становище към Европейската комисия по предложени от "Газпром" ангажименти по антимонополното дело на Брюксел срещу руския газов гигант.

Това стана на последното заседание на кабинета "Герджиков".

"Настояваме Ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори", се посочва в него.

С оглед сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси.

Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона, изтъкват от правителствената пресслужба.

От гледна точка на газовите пазари, директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ (Русия и очакваните доставки от Каспийския регион), така и маршрутите за транзит до Европа.

Становището ни е, че Ангажиментите следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с "Газпром" и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.

Страната ни смята, че в предложения вид Ангажиментите са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение. Поради множеството неясноти в предложението на "Газпром", заинтересованите български дружества "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.

В становището се посочва, че към момента Ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване. Не са предвидени функции на контролиращия управител в тази връзка, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен.

Неприемливо е, че сега Ангажиментите изглежда предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави.

Непропорционално изглежда и поставянето на Ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
хайде холан преди 6 години
Абр пост 28 , кой ни е виновен , че отказахме Южен поток ? Ако беше Орбан нямаше да пропусне възможността , но нашия , беззъбия се прави на голям европеец и за да се хареса ние загубихме. Сега ще чакаме кефа на Турция , до там я докарахме.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До NAI-NOVOTO:За Волксфаген не знам, ама онази със свлечения дирник отиде не в Москва, а в Сочи. ЗаМосква трябваше да лети над Украiна, а там свалят големи самолети.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След простотиите на ГЕРБ"-ав-ите ид-иоти,до построяването на "Турския поток" за доставка на руски газ точката на доставка на газ за БГ ще е за-дника на Бочоолу- отпред ще го зобим с вносен боб от Турция ,а отзад ще получаваме анджък турски-а не руски- газ! За целта ще трябва да се организира и изпълни обществена поръчка за реконструкция- т.е. разширяване до необходимите размери- на "точката на доставка на газ"! Кандидатите ще трябва да имат съответната квалификация и поне 10 г опит!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16 със сигурност не ни казваш нищо ново
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бой по крадливите руски кифли от газпром ... то толкова и руски де ...
29
0
 
4
 
! Отговори
NAI-NOVOTO: преди 6 години
WOLKSVAGEN ZAPO4VA PREGOVORI S GAZPROM - ZATOVA LI BABA MARKEL SE RAZHODI DO MOSKVA ILI VOVATA GI PRIVIKVA EDIN PO EDIN....
28
0
 
6
 
! Отговори
:))))))))))) преди 6 години
NAI-NOVATA TO4KA ZA DOSTAVKA NA RUSKATA GAZ ZA BULGARIA- PREZ KRIV MAKARON.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който нарича България Задунайска губерния, живее в някакво имагенерно неслучено минало, а този които пише, че трябва да приемем Западните ценности прилича на първомайските червени лозунги от манифестациите, които от склада с паяжините след манифастацията отиваха пак там. Няма западни ценности. Отдавна им промиха мозъците, тук при нас не успяват, а там в дивия европейски запад почнаха да се събуждат. Затова задкулисието обърква света шоково за да плаши да си стоим по къщята и да не се събираме.
26
2
 
4
 
! Отговори
USMIVKI OT MEN преди 6 години
NE VIE BEDNI MI GOSPODA OPREDELIATE KOLKO 6TE STRUVA GAZTA, VIE IMATE SAMO ZADALJENIETO DA PLA6TATE ZA DOSTAVENATA VI GAZ, BEDNITE NE DIKTUVAT I NE POSTAVIAT USLOVIA-TOVA SE KAZVA "PAZARNA IKONOMIKA". AKO IMATE PARI-POLU4AVATE, AKO NIAMATE- OBADETE SE ,KOGATO IMATE.
25
1
 
7
 
! Отговори
Ceci_ преди 6 години
Нова точка достъп Турция през син поток и сърбия през северен идеално. За това се борихме
24
13
 
4
 
! Отговори
а парите преди 6 години
Защо не искат и компет.нсации парични от Газпром, който досега ни е откраднал чрез неравнопоставени договори близо 1 милиард лв. За сведения Полша иска такива компенсации, и не отстъпва по нищо на Газпром. Но Полша е ...Полша. В БГ има само руски съглашатели, за който БГ да е добре---това значи Русия да е съгласна. Унизително е, като виждаш, че уж искат нещо от Русия, но всъщност искат само БГ да плаща повече,повече, повече. Ето това е пример за нац. предателство. т.нар. патриоти- МЪЛЧАТ!
23
1
 
1
 
! Отговори
франко фере преди 6 години
До ангел Фирмата е Лук оил
22
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дето плюваха по парада на Българската армия, сега лижат рублите на *** - предателски кплт нещастни
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак мечти за хъб или искат Газпром да поеме плащанията по транзита, което просто няма да стане.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без газ и АЕЦ страната ще фалира.-----------Добре,обаче у нас като се закачат за тях и сучат,населението пак ще плаща солено.Ни тако,ни вако.
19
12
 
9
 
! Отговори
валери преди 6 години
И нито дума за прекалено високите цени за България и как да бъдат намалени , това е предателство от страна на този кабинет и президент , а *** говори глупости вместо да разкаже за тази поредна червена далавера за наша сметка !!!
18
14
 
3
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Газпром е американо-руска компания с 30% руско участие , другото е собственост на американски банки !
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а стига сте ни занимавали с тая газ бе, и без това при тия цени никой не я ползва под 2% от населението ползва газ
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без газ и АЕЦ страната ще фалира.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нема такава държава...