Българските биохрани – ненужно скъпи, кило биосирене гони 40 лева!?

Скоро обаче екопродуктите ще стигнат цената на обикновените
4 май 2017 19:00,
66
Българските биохрани – ненужно скъпи, кило биосирене гони 40 лева!?

Търговци надуват спекулативно цените на биохраните, обясниха от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ). Според експертите фактът, че е модерно да се яде екологична храна кара продавачите да увеличават стойностите, но скъпотията не се дължи на производителите. Според тях разликата между в цените на обикновените храни и отгледаните по екологосъобразен начин не трябва да е повече от 30 до 40 на сто, категорични са от браншовата организация.

Например биологиното овче и козе мляко е между 20 и 30 ст. по-скъпо на литър от конвенционалното, обясни Дойчин Ганев, от асоциацията. По думите му това означава, че кило екосирене е с 1-1,20 лв. по скъпо от останалото.

Така ако едно обикновено козе сирене сирене струва 10-14 лв. за килограм, то биологичното трябва да е не повече от 18 лв., но не и 40 лв или 50 лв.

Цената е по-висока, заради по-големите производствени разходи, обясниха още от асоциацията пред "Монитор". Повече се работи на ръка, което увеличава и себестойността, но не е нито два два пъти, нито три пъти по- скъпо, заяви Албена Симеонова, председател на БАБ. И посочи, че това е постоянна манипулация от наши конкуренти. Освен това вносните продукти също са скъпи, каза още Симеонова. Според нея обаче наближава моментът, когато българските биопродукти ще достигнат цената на обикновените.

До месец се очаква да заработи пазар, на който производителите сами ще продават стоката си, заяви още председателят на БАБ. Плановете са той да се провежда веднъж в седмицата, при сградата на земеделското министерство. Симеонова поясни, че в момента се водят преговори с общината, като предстои да се определи и денят на пазара. Плановете са идеята да се реализира вв рамките на месец.

В момента у нас работят около 7100 биоферми, което е около 5,5 на сто от цялото ни селскостопанско производство. В последните години се отчита сериозен ръст на стопаните в сектора, като само за последната те са се увеличили с около 1000. Повече мераклии едва ли ще има, защото вече има ограничения за дейността. Отделно 6000 производители все още не са получили компенсаторните плащания давани от ЕС, алармираха от организацията. Симеонова обясни, че и в предишни години е имало забавяне, но никога не се е случвало през май още да не са получени плащанията.

Сумата, която все още не е изплатена е около 40-50 млн. лв., като общо за целия програмен период до 2020 г. предвидените пари за биопроизводство са 150 млн. евро. Очакванията на производителите са до края на следващата седмица парите да бъдат получени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
17
 
! Отговори
Тези преди 6 години
Тези вече напълно изтрещяха. В САЩ дори и био храните не са 1000% по високи от нормалните пълни с ГМО.Някой иска много бързо да забогатее и утре да се събуди милионер. Ако има глупави ще купуват.
30
1
 
14
 
! Отговори
Щопендракис Авантов преди 6 години
Бабите от селата си продават сиренето по 6 лв(козе, овче) кво се врете по тия дюкяни ...
29
1
 
15
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Кой ти каза че се купува.Ако продажбите им вървяха щеше във всеки магазин да има щанд с био храни.Богатите също не ги купуват.Познавам няколко богаташи всичко до един си имат познати по селата и си купуват домашни сирена, местни продукти,плодове и зеленчуци на напълно разумни цени! Спекулацията в Био храните е супер огромна.Реално това сирена за 40 не струва повече от 15 лв и то с добавената стойност!Вече не живея на село но имам много познати и си купувам качествени стоки за разумни пари!
28
4
 
5
 
! Отговори
свободен преди 6 години
пазара определя цената ... след като се купува за 40, значи струва 40лв/кг!
27
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 28Приятелю когат поне веднъж направи сирене тогава критикувай.Единствения начин да съхраниш бяло САЛАМУРЕНО сирене е като го държиш в саламура.Това е сол и вода.За да е добро това сирене трябва да знаеш кога да го извадиш от саламурата и до колко вреюе след това да го консумираш
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тодор Живков народа нямаше тоалетна хартия и банани а сега по магазините има 20 вида тоалетна хартия!
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При "НРБ" и Тодор Живков храната беше истинска и качествена, днес всичко е химия, евтини немски кучешки салами кото се продават в България 20 пъти над производствената цена. Затова българите сега постоянно боледуват и България в ЕС за 10 години стана първа в света по смъртност на населението.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шматко, хубавото, истинско сирене винаги е сухо. Меките сирена са с добавки или вода.
23
1
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
По това време на годината ми е най гот да се опъна нашезлонга и по цял ден да тъпча биосирене и череши
22
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 14Явно не си живял в НРБ щом си " мазал" сиренетоТо беше сухо та сухо.Не го ли изкиснеш не ставаше за ядене
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Off Hitri Petre ti otdavna si obran,pointeresuvai se malko ot cenite na mlyakoto v chujbina,ne nova gvineya,uk,de,fr ita i da vidish che otdavna BG plashta mnoogo po skupo vsiichkooo..vsichko..za hrana voda,gaz,petrol,krediti...muka e..ne mi se vyarvashe..tejko e za edin rabotar,kaak oceliava neznam v Bg...ot 27 g e tui
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо трябваше да се появяват всякакви миксове от добавки и Е-та, че да се разбере, че от натуралното по-добро няма. Веча и натирално да купиш ме знаеш дали е, защото няма с какво да го сравниш или си загубил способноста да разшичаваш стпйностните неща.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при капитализма и пазарната икономика продавачът да се стреми да извлече максимална печалба от купувача. Купувачът не е задължен да купува на високите цени, когато не купива цените падат. Магическата ръка на пазара регулира всчико, пазарът е най-добрият регулатор, капитализмът е най-съвършената система защото е най-добрата!
18
0
 
16
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Цената е изкуствено надута на здравословните и био храни. А кажете ми възможно ли е един соев кашкавал да е по-скъп от едно сирене? Соевото мляко е също двойно по-скъпо от животинското. Една крава иска гледане, соята е растение и иска само да го посееш и да го пожънеш. Био краставиците и доматите също са 5 пъти по-скъпи от другите. Няма да си купувам такива храни като ще ме ограбват по този свиреп начин.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bio sirene mirene i posle bio..lay..na..chisti bez otrovi uuu sochni,suhi zavisi ot bioto
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
търгашите вече трябва да се наричат биомошенници.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По казаните има ли също био храни,например био половин баничка,био четвърт боза или био фаска.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво е тва био сирне ?
13
0
 
18
 
! Отговори
екоцени преди 6 години
Като всичко в държавата е заразено на 100%,пройзводителите от къде вземат това екомляко за сирене,шашкавал и т.н.
12
0
 
12
 
! Отговори
Кейнс преди 6 години
Пазара щял да регулира всичко от само себе си. Ще, ще.

Спонсорирани публикации