Българските биохрани – ненужно скъпи, кило биосирене гони 40 лева!?

Скоро обаче екопродуктите ще стигнат цената на обикновените
4 май 2017 19:00,
66
Българските биохрани – ненужно скъпи, кило биосирене гони 40 лева!?

Търговци надуват спекулативно цените на биохраните, обясниха от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ). Според експертите фактът, че е модерно да се яде екологична храна кара продавачите да увеличават стойностите, но скъпотията не се дължи на производителите. Според тях разликата между в цените на обикновените храни и отгледаните по екологосъобразен начин не трябва да е повече от 30 до 40 на сто, категорични са от браншовата организация.

Например биологиното овче и козе мляко е между 20 и 30 ст. по-скъпо на литър от конвенционалното, обясни Дойчин Ганев, от асоциацията. По думите му това означава, че кило екосирене е с 1-1,20 лв. по скъпо от останалото.

Така ако едно обикновено козе сирене сирене струва 10-14 лв. за килограм, то биологичното трябва да е не повече от 18 лв., но не и 40 лв или 50 лв.

Цената е по-висока, заради по-големите производствени разходи, обясниха още от асоциацията пред "Монитор". Повече се работи на ръка, което увеличава и себестойността, но не е нито два два пъти, нито три пъти по- скъпо, заяви Албена Симеонова, председател на БАБ. И посочи, че това е постоянна манипулация от наши конкуренти. Освен това вносните продукти също са скъпи, каза още Симеонова. Според нея обаче наближава моментът, когато българските биопродукти ще достигнат цената на обикновените.

До месец се очаква да заработи пазар, на който производителите сами ще продават стоката си, заяви още председателят на БАБ. Плановете са той да се провежда веднъж в седмицата, при сградата на земеделското министерство. Симеонова поясни, че в момента се водят преговори с общината, като предстои да се определи и денят на пазара. Плановете са идеята да се реализира вв рамките на месец.

В момента у нас работят около 7100 биоферми, което е около 5,5 на сто от цялото ни селскостопанско производство. В последните години се отчита сериозен ръст на стопаните в сектора, като само за последната те са се увеличили с около 1000. Повече мераклии едва ли ще има, защото вече има ограничения за дейността. Отделно 6000 производители все още не са получили компенсаторните плащания давани от ЕС, алармираха от организацията. Симеонова обясни, че и в предишни години е имало забавяне, но никога не се е случвало през май още да не са получени плащанията.

Сумата, която все още не е изплатена е около 40-50 млн. лв., като общо за целия програмен период до 2020 г. предвидените пари за биопроизводство са 150 млн. евро. Очакванията на производителите са до края на следващата седмица парите да бъдат получени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До ЛиберАло 39 ;)Викаш, с едната ръка доят, с другата си го държат...Като се изморят ги сменят. Е, понякога доят и с "грешната", но пак е БИО продукта. За интелигентните и там...не помня какви други бяхте :) Вие сте над нещата, защото цената е без значение, като за удачници.Малко е депресиращо, но пък си чудесен пример за това как понякога природата дава шанс и на най-кьопавият сперматозоид, вероятно от чисто любопитство...
50
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименВСЕКИ ИСТИНСКИ РАСТИТЕЛЕ И ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТ ДОРИ И ЛАЍНОТО Е ЖИОТИНСКИ ПРОДУКТ АМА ЯЖ ЛАЍНОТО ДЕ
49
1
 
3
 
! Отговори
Пет преди 6 години
До АнонименВ Лондон цената на биосиренето е между 0.90 и 2.20 паунда за 200 грама или 10.35 лв/кг.70 % овче/30% козе. Производителят на това което имам в хладилника е GR 26.2.663 EC .Транспорта до Англия е близо паунд за кг, а ддс то е 10%,печалбата им е около 20%.Тоест доставната цена е много близка и даже под тази в България.
48
0
 
20
 
! Отговори
Емил преди 6 години
Птицеферма в Германия. Кокошките носят яйца и ги слагаме в коричките. По шест или по десет. Те са от едно място и от едни и същи кокошки. Но има заявки от магазините за толкова и толкова еко яйца. Опаковаме ги. Останалите в бели опаковки. Пък те са толкова "еко", колкото и другите. :-)
47
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40-5- LV. ZA KILOGRAM SIRENE NE E VISOKA ZENA.V LONDON ZENATA MU E 90-100 LV
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се получи обратното - цените на обикновените продукти да стигне тази на биопродуктите. Натам май се движим.
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко с етикет еко или био е евтин маркетингов трик за кухи ***. Продължавайте да пълните гушите на разни самозванци и най-обикновени мошеници!
44
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Био дома у градината, садиш, поливаш, береш, и ядеш
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА МНОГО БИОПРОДУКТИ - МЕНТЕ
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
биохрани=ГМОникога не купувайте продукт направен от растителни мазници отново е смърт за организма.
41
0
 
20
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
То пък в чужбина цъфнало. Бях в Лондон около година и си нямаш представа там за какви *** става на въпрос. Всичките им плодове/зеленчуци са от типа за снимка(пълни с пестициди), месото им е безвкусно, знайни и не знайни марки се продават. Да не говорим за качествоъо на въздуха и водата че олеле майко. Пари има, ама после почват болежките.
40
2
 
26
 
! Отговори
Nona преди 6 години
Най- голямата смешка са "био банани"в ХИТ.Опаковали УЗРЕЛИ банани и плеснали етикет БИО ,цена 5 лв.Зелените вървят пи 3 лв.Да се смееш ли,да плачеш ли....съвсем ни взеха за маймуни!Това се отнася и за българските БИО
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спекула!!!!! Кво си мислят търговците че ние потребителите не може да си ги закупим на едро ли!!! Купуваш 1 опаковка.Задължително има адрес,телефон или мейл Обаждаш се ! НИКОГО НЯМА ДА ВЪРНАТ дори и за 2-3 кг.Изпращат ти по куриер ,ако са повече кг дори ще ти дойде дистрибутора да дома да ти ги остави.Аз само така пазарувам.Продуктите на Тертер са 3-4 лв по ниски цени ако си поръчаш на едро.Може и 2 кг да вземеш.Никой няма да те върне!
38
0
 
12
 
! Отговори
No 'God' o преди 6 години
Колко хора преди да си изберат продукт от витрината на магазина гледат съдържанието?Дори в храните за деца слагат куп вредни Е-та, които са забранени в ЕС, а на нас ни ги пробутват!Няма Био храна - има храна, в чието съдържание умишлено не са написали вредните добавки!Ако добиеш резистентност като колорадските бръмбари - ще доживееш още някоя година, ако ли не - РАК те чака! Така загубих хората си :( НО това ме накара да прогледна за сбърканата Система, в която живеем!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са просто чисти природни храни,не са илачи лекарства и т.н.,че да им слагат такива надценки,освен това на магазини не вярвам,взимам директно от производител,не ми трябват посредници,които ощетяват и производителя и купувача а освен това може и примеси да правят за още печалба
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в тази пркажена държава е фалшиво и долнопробно.Като ви кажа, че ме е срам, че съм българин, ми се сърдите.
35
3
 
22
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ТЕЗИ КОИТО ЯДАТ ЕКОХРАНИ ДА НЕ БИ ДА СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ,ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ ДО 100 ГОДИНИ ?! ПРИ ТАЗИ ЗАМЪРСЕНОСТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА КАКВИТО И ЕКОХРАНИ ДА ЯДЕШ НЯМА ДА ДОЖИВЕЕШ ДО 100 Г. ,ТАКА ЧЕ НЕ СИ ДАВАЙТЕ ИЗЛИШНО ПАРИТЕ ЗА ЕКОХРАНИ !
34
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 6 години
епа я само биохрани си муцам натурално винце не знаех дека токо паре имам
33
2
 
32
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Да ме фанат за мамула.Отварям ОЛХ гледам обяви домашно козе ,овче че и бивослко сирене от 9 до 15 лв/кг цени.Бам 10 кила.Паля колата знам къде гледат ***.Телешко от младо теленце за 16 лв/кг в магазина 25-30.Бам още 10 кг.Преди тях прасета бол.Есента бам едно прасе ,после на бабеци и суджуци! Като им дойде сезона домати Биволско сърце по 2 лв кг в магазина няма такива домати.Бам 100 кила.Салати ,доматен сок ,лютеница.Градски съм,но се храня със селски храни!!!От това по БИО няма!!!
32
15
 
7
 
! Отговори
либерален демократ преди 6 години
При свободната пазарна икономика умните и кадърните могат да си позволят качествена био храна от истинки продукти и цената за тях няма значени. Само неудачниците и некадърниците броят стотинките в хипермаркета дали ако си купят немски кучешки самам 100% химия ще им останат пари да си платят парното и тока, и затова се разболявят от хиляди болести и не могат дори до пенсия да доживеят. Такива са законите на природата и естествения подбор, капитализмът е най-съвършената система.