Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати

Сред основните си проблеми посочват липсата на работна ръка
9 май 2017 13:55,
72
Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати
Снимка: архив, БулФото

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: БТПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм фирмажия от 20 години имам 40 човека персонал. Произвежданата продукция я пласирам на запад където цените са много добри. Но защо да плащам заплати като в белите държави като мога от получените средства за изнесената продукция да си ги влагам в джипчета яхтички мезонетчета ку.рвички и тем подобни благинки? А и защо да ги учим на високи заплати те и така си бачкат доволно и предоволно? Роба си е роб където и да отиде каквото и да работи и в която и държава да е! Такава ви е орисията!
42
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат!
41
0
 
38
 
! Отговори
куката преди 6 години
Склонни, ама друг път! Я питайте стъкленото човече от аикб и доносника данеф!
40
0
 
56
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
този виц остаря,дайте някой друг
39
0
 
54
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Склонни, ама не ги вдигат. Стига сте баламосвали хората.
38
0
 
51
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Склонни, ама един друг път.Аз още през 1992-1993 години казвах, че работодателите режат клона, на който седят и скоро ще останат без работници, защото още тогава беше ясна демографската катастрофа, която започваше в България. Сега 27 години след 1989-та, някои работодатели били склонни да спрат да режат клона, на който седят, но продължават да го режат.
37
1
 
13
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До ЕдинС едно магазинче за цветя няма как да наемеш продавач на добра заплата. Не можеш да си го позволиш. Ако е за семеен бизнес - да си работите вие - да. Освен ако магазинът не е голям, с много артикули и съвсем в центъра. Ама пак Русе идва малък за целта.
36
1
 
58
 
! Отговори
гьгьг преди 6 години
Като няма кадри в България, вземете ги от Гърция, Испания и Италия. Там има висока безработица, а Вие предлагате "страхотна" работа. Не виждам къде е проблема. Отворени граници, пазар, трудова мобилност. Така и така българите са с ниска производителност, а Вие искате да наемете хора с още по-ниска (от Молдова, Украйна ...). Наемете хора с висока от ЕС. Да видим в хората ли е проблема или в бизнеса. След 27 години се вижда края на прехода, но да видим да не е твърде късно.
35
0
 
34
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
ТО, ОБЕЩАНИЕТО НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО... ТВЪРДЕНИЕТО В ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНА МАНИПУЛАЦИЯ И ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ..."МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕМ / ЛЪЖИ, ЧЕ ДА ТИ ВЯРВАМ"...ТЕ, РАБОТОДАТЕЛИТЕ АКО ИМА КАК ВЪОБЩЕ НЯМА ДА НИ ПЛАЩАТ, НИЩО ЧЕ ИМ РАБОТИМ ПО 10 ЧАСА НА 6-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА. НА КОЙ ДА ВЯРВАМ? НА СТАТИЯТА ИЛИ НА СЕБЕ СИ, НА КОЛЕГИТЕ, НА ПРИЯТЕЛИТЕ, НА СЪСЕДИТЕ...
34
0
 
32
 
! Отговори
х преди 6 години
ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ"РАБОТОДАТЕЛИ" САМИ СИ ДОВЛЯКОХА ПРОБЛЕМА С РАБОТНАТА РЪКА И ОБЕЗЛЮДЯВАТ ДЪРЖАВАТА-ТЕНДЕНЦИЯТА Е ОТ ЯСНА ПО-ЯСНА!! ПО ТОЗИ ВЪПРОС ВИЖ ЕКЛИСИАСТ ГЛ. 5-ТА, СТИХ 11-"КОГАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ БЛАГАТА,УВЕЛИЧАВАТ СЕ И ОНИЯ,КОИТО ГИ ЯДАТ."ПРОСТО,КРАТКО И ЯСНО,КАЗАНО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 2 000 ГОДИНИ.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TRAGEDIQ jalki rabotodatel4eta
32
2
 
74
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
Имаше обява за този туристически сезон от "хотел" в Бургас с 80% предварителна заетост! Та тия търсят човек с ТРИ ЕЗИКА за 650лв сезонна работа........ И при положение че този човек може без опит да започне в София в call center без много пазарлъци за 1500 и да работи ПАК с чуждестранни клиенти , въпроса е ЗАЩО той трябва да го прави в утрепания хотел и защо трябва по "телевизорУ" да ме зомбират как "младите са мързеливи" ??? Само питам!
31
0
 
37
 
! Отговори
Дрхонорис преди 6 години
И аз направих проучване, ето резултатите- Близо 2/3 от работниците са склонни да работят без заплащане, а 1/3 ще емигрират
30
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-а капиталисти, икономиката е пазарна, трудът е стока, в ЕС имаме свободно движение на хора, стоки и услуги! Не сте малки оправяйте се!
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
късно го извадихте господа рабоподатели в скоби цървуланковци всичко що е кадърно отдавна избяга в чужбина остана само баберъка но и тои вече е кът ако не бяхте толкова алчни щеха да останат много добри специалисти и да ви работят но нали сте прости андрешковци зехте да ревете на умряло така ви се пада в скоро време ще замените мерцедесите си с лади а любовницитеси с надуваеми кукли
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕдинЖена ти харчи повече, отколкото изкарва. Тя не трябва да прави и стотинка разход.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като дадат Европейски заплати е възможно да върнат кадрите изтекли в чужбина. Сега ситуацията е Аз ги лъжа, че работя, а те че ми плащат.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Не е задължително. В бизнеса има спадове и върхове. Прилив и отлив. Трябва си толкова гъвкав, че да прецениш реално ситуацията и да се отлепиш от дъното, бавно но сигурно. Да постигнеш средното ниви да се закрепиш и да удариш тавана. Трябва си устойчив.
25
2
 
36
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Склонни ! ? ! А, готови ли са да го направят. Мина времето на ангарията ! Искат се инвестиции в обучение на персонала и достойно заплащане !
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аранжирането на цветя е изкуство.

Спонсорирани публикации