Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати

Сред основните си проблеми посочват липсата на работна ръка
9 май 2017 13:55,
72
Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати
Снимка: архив, БулФото

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: БТПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом 12стотинки е задоволително за шивачката на яка.
2
1
 
36
 
! Отговори
Четящ преди 6 години
Да се чете: "Близо 2/3 от работодателите вече усещат мазното проникване на нещо от към педя под кръста. Усещат, че ровичкането по кофите от глад няма да им се понрави". Другата 1/3 са си потомствено *** и дори не усещат, че ЧСИ-тата трият потни кунки в очакване.
1
1
 
38
 
! Отговори
Циник преди 6 години
ПхахахаС 3лв. Месечно...или с 5?***....цата им!

Спонсорирани публикации