Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати

Сред основните си проблеми посочват липсата на работна ръка
9 май 2017 13:55,
72
Близо 2/3 от работодателите ни склонни да вдигат заплати
Снимка: архив, БулФото

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: БТПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
ОТЧЕТО преди 6 години
Късно е вече,Чада мои........Късно еМандалото хлопна ...
62
0
 
4
 
! Отговори
R2D2 преди 6 години
Все още и тук има псевдо шефовете който не осъзнават този проблем с качествените служители. До скоро работех във фирма в която бях от 2 години не един *** исках увеличение на база резултати и спестени пари на фирмата беше ми отказано ..... На края ми писна и им теглих една майна хаха сега на моето място има 2 девойки който са далеч от нивото ми, шефа плаща с 900 лева повече за тях а аз си намерих с 800 лева по хубава работа и то не в сивият сектор а обяснете ми къде е киро на кирия хаха
61
0
 
5
 
! Отговори
От адаша на Ангел преди 6 години
До ЗероТези курсове за допълнителна квалификация и преквалификация, пък са такава глупост, че направо се чудя защо изобщо съществуват такива неща. Може би само за да се усвоят едни пари от някои хора. Ако човек можеше да работи всичко, нямаше да има нужда от всевъзможните вузове, които съществуват към момента в страната. Защо му е на човек да се обучава 4-ри години за счетоводител, след като с един курс може да постигне същия ефект? За шлосер и заварчик също се изискват умения и обучение...
60
0
 
10
 
! Отговори
Лъжат преди 6 години
Абсолютни лъжи. Имам и доказателство:40г съм със стаж около 13г. Говоря 3 езика свободно включително Английски и Руски. Живея в САЩ и исках да се пребера в БГ да поработя. Пуснах си документите на няколко места, включително и една Американска фирма с представители в БГ. От София ми отговориха че нямат места, смях. От другите въобще не ми отговориха, пак смях.Еми оставам си тук на $3200/месец какво да направя. Искам да се върна и да споделя всичкия опит който съм натрупал но уви ... нямат свободни места.
59
0
 
11
 
! Отговори
34012 преди 6 години
Проблемът с работната ръка тепърва ще се задълбочава. Затова ВСИЧКИ РАДОТОДАТЕЛИ трябва да се грижат за сегашните си наемници - и заплати те да повишават, и по-добри условия за труд да осигуяват, и да спрат да ги унижават. Защото е близък денят, когато единстевно нефелните роднини и двете любовници ще се явят, ама те не стават за работа. Препрочитайте си по-често баснята на Лафонтен за кокшката, която снасяла златни яйца.
58
0
 
5
 
! Отговори
хе-хей преди 6 години
Каква забавна новина!Дайте и други!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ром Хуан на Цеца мъжМИ отивай бе *** . Ама да няма "отидоха аслани ....... върнаха се *** !!!!
56
3
 
4
 
! Отговори
УРА преди 6 години
Братя намерих си работа в БГ - ИТ - 50 000 годишно НЕТО .УРА .
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямах предвид себе си. Аз съм клошар.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59С този правопис едва ли си среден техник.
53
10
 
3
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Докато *** не се научи да работи съвестно никакво увеличение.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Среден техник в Маями - 4000$ бруто. Кокошо яйце в магазина 3 цента. Да е жив и здрав БГ капиталист.
51
0
 
8
 
! Отговори
али преди 6 години
Да ги вдигат тогава, какво чакат ?
50
0
 
8
 
! Отговори
Зеро преди 6 години
Колко от тези 2/3, дето искат да увеличат заплатите, ама работниците, разбираш ли, много калпави, не знаят какво да правят, та колко от тези подоползватели са изпратили персонала на курсове за повишаване на квалификацията, а не да ремонтират вилата на шефа?
49
1
 
14
 
! Отговори
От Адаша ти... преди 6 години
До АнгелА не мислиш ли, че в днешно време, самите изсиквания на работодателите, към техните работници и служители са се увеличили до невъзможни нива, и че тъкмо това е причината за недостига на качествени кадри. Просто всеки човек си има някакъв предел на уменията, които може да придобие. Например, има много хора, които просто не могат да научат чужди езици, в резултат на което, ще отпаднат от много работни позиции, но това е положението за тях. Не, че са мързеливи или некадърни...
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълъците свършиха и сега ще внасят от Африка.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетиха се. Късно е либе за китка. Народът избяга заради хубавите условия, които същите вие предлагахте.
46
6
 
5
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Бьлгарина не трябва да се учи на мьрзел,460лв заплата-380лв му стига
45
1
 
29
 
! Отговори
Избягал преди 6 години
Късно е "ДРУГАРИ БИЗНЕСМЕНИ"! Няма кой да Ви работи вече дори и да давате "повече" пари. Време е да ходите някъде в чужбина да си харчите парите.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 от работодателите склонни да съкращават преди пенсия, ха познайте защо

Спонсорирани публикации