Очакванията на потребителите през април се понижават

По-лоши са и прогнозите им за безработицата и финансите им
1
Очакванията на потребителите през април се понижават
Снимка: архив, Ройтерс

Общият показател на доверие на потребителите намалява с 1.6 пункта през април спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население, съобщи Националният статистически институт.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-негативни спрямо януари са и прогнозите им за безработицата в страната през следващите дванадесет месеца.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, като и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, са по-негативни, докато мненията на населението в селата бележат известно подобрение.

Същевременно последната анкета отчита малко по-благоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. В намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца се запазва същата тенденция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по зле ще става, но пък кредитирането ще процъфтява!

Спонсорирани публикации