Офшорните зони намаляват, а данъчните системи се хармонизират

Как да се постигне прозрачност, справедливост и ефективност?
11 май 2017 13:30, Екип на Bloomberg
1
Офшорните зони намаляват, а данъчните системи се хармонизират
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Офшорните зони и тяхното значение ще намаляват все повече и повече. Това каза адв. Валентин Савов, председател на Международна данъчна асоциация (IFA) за България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Проектите на ЕС и на други институции целят главно обмен на информация, за да се постигне прозрачност и по-справедливо и ефективно данъчно облагане.

"Тенденцията в световен мащаб е да се върви към хармонизация на данъчните системи и Европейският съюз също върви в тази посока. Трябва да се има предвид, че данъчното облагане винаги е било приоритет и част от суверенитета на всяка една държава и хармонизирането, особено в преките данъци, е изключително трудно. Има над 3000 двустранни данъчни спогодби между държавите по света и мерките за хармонизиране на данъчното законодателство биха засегнали всички тези спогодби".

Предвижда се създаването на многостранна конвенция в ЕС, която ще създава разпоредби, приложими от всички държави, които са станали страни по тази конвенция, каза гостът.

"Тенденцията е хармонизиране, светът става по-малък и компаниите трябва да съобразяват избора на юрисдикции с реалните си операции. IFA цели да създаде една платформа, на която и доктрина, и практика могат да си помагат и развиват", каза той.

Как агресивното данъчно планиране засяга не само фиска, но и нарушава конкуренцията, защото дава предимство на големите мултинационални компании? Какво е значението на обмяната на информация? Какви ще бъдат основните теми в организираната от IFA и Юридическия факултет на Софийски университет конференция, която ще се проведе на 18-19 май т.г. в България? Кои ще бъдат лекторите на конференцията от България и чужбина? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации