Приватизация над 20 години носи загуби на България

Колко е държавната собственост? Кой се разпорежда с нея?
12 май 2017 15:23, Екип на Bloomberg
29
Приватизация над 20 години носи загуби на България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България се случват много неща, част от които положителни, друга част с много отрицателни последствия. За съжаление българската приватизация е пример за предимно отрицателни неща. Тя вече над 20 години носи загуби за българската държава. Това каза Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и приватизационен контрол, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Коментарът на Статков идва в светлината на решението на Министерски съвет от 10 май да възложи на Министерство на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Предвидено е това да бъде възможно единствено след решение в пленарна зала.

"За съжаление, продължава да има неяснота колко е държавната собственост и кой и как се разпорежда с нея. Като член на НС на АПСК мога да кажа, че в последните години сме се постарали в рамките на нашите задължения да установим един законов ред на прозрачност при продажбите. Агенцията засега остава единственото място, в което може да се твърди, че са останали експерти и има процедури, в които ще бъде защитен държавният интерес", продължи гостът в студиото.

"Трябва да поясня, че приватизацията не се спира. Дотолкова, доколкото по няколко закона се работи с термина "управление" и "разпореждане" с държавната собственост, в нашия закон приватизацията освен продажба на акции и дялове, имаме продажба на имоти държавна и частна собственост. Не се спират и обособените части. Спира се с оглед на това, че имаме един проект за обществено обсъждане на МС, продажбата на акции дялове, собственост на държавата, в търговски дружества с държавно участие, както и в такива с над 50% държавно участие", подчерта Статков.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Приватизация над 20 години носи загуби за Българиря"Ай стига Уе! Сериозно ли? Този откри топлата вода след 20 години. Егати и "спецовете" дето имаме.
18
0
 
1
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 6 години
До Анонимен АМИ НАЛИ БОРИСОВ ОБЕЩА ЧЕ ЩЕ РАЗСЛЕДВА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ ОТ 1989 ДО СЕГА ЗАЩО ДОПУСКА НОВИ ТАКИВА---ЛЕТИЩЕТО И БДЖ
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Продажбата или даването на 30-годишна концесия на чужди държави на летище София е национално предателство. Чиста проба.То по-добре да си продадем министерския съвет. Министерски съвет се сменя, летище - не.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Нови закони за приватизацията сега не са нужни.Сега е нужен закон за разследване на приватизацията и конфискация на незаконно придобитото имущество.Ех, колко пари ще влязат в хазната. Поне 4-5 годишни бюджета... Хайде де, нали искате пари, а?! Вместо да скубете народа.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Станков, няма загуба от приватизацията, защото в България приватизация нямаше, а имаше откровен бандитски грабеж. И много "приватизатори" отидоха в небитието, заради невъзможност да поделят заграбеното. Но... всеки народ заслужава ... приватизаторите си. Защото върти опашка около тях надявайки се да му подхвърлят кокалчета. Вместо да каже "Не така, момчета!"
14
0
 
6
 
! Отговори
каса преди 6 години
Приватизация и последващ контрол по РБ - грабеж!
13
0
 
15
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Трябва да спрат със закон и концесиите,А не ц&гането Московски да обяснява как с парите от летището ще спасява БДЖ!Не бил видял документи за интереса на китайците! А той защо си бърка в носа и не намери инвеститори? Ще реже здрава ръка да лекува болна!Незнам дали някой му се връзва на приказките. Всеки вече разбра, че става дума за едни пари в собствения джоб!
12
1
 
1
 
! Отговори
Nashi Hora преди 6 години
To vsichko beshe prodadeno na chervenata aristokracia, koiato planira i osushtestvi nashia otvratitelen prehod sus vsichkite politicheski mimikrii (edna ot koiato e i Boiko tikvata). Neka s ruka na surce da priznaem, che povechetoot nashite predpriatia biaha nekonkurentni no imashe i niakolko svestni, koito se zatriha. Imashe i uspeshna privatizacia kato Sodi Devnia i niakoi ot zavodite za cvetni metali, kudeto imashe strategicheski investitori a ne nashi offshorki s kradeni pari.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** се опитаха дори да продадат държавните болници. Така било в Америка. Ще грабят от концесии и държавни поръчки. Все ще тече.
10
1
 
11
 
! Отговори
бг глюпаци преди 6 години
Ако се мисли,че концесията е просперираща икономика,значи сме изпаднали в много дълбока заблуда.Плащате на концесионери,които купуват вода за 2 ст.,а ви я продават за 2 лева,примерно.И 40% гарантирана печалба.Няма пет,шест.И не само в този сектор.Скоро на картата на бг ще сложим табела-"Разпродадено"Сега като дадем летището на турците....пей сърце.
9
1
 
7
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Ами агенцията за приват. Контрол това дружество на хора с БЕЛИТЕ якички ли е?Кой окраде боновете на 250 000 участници в приеатизацията , които си купиха бонове за участието в съживяване на предприятията.И кои са приватизаторите? Публикувайте спусък да видим кои са хората, които получават девиденти днес.Но нямат сърце защото там са хора на ЦК на БКП и техните роднини ,деца и внуци, които след 1989г. се трансформираха във всички присъстващи партии на полит. сцена.Така, че Честито на спечелилите .
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие луди ли сте? Каква приватизация, какви пет лева? Правилното е пладнешки безскрупулен грабеж. Тия приватизациони бонове поне на тоалетна хартия да ги бяха отпечатали та да има полза. Какъв контрол, всеки вдига рамене. В тая агенция само заплати за нищо получават.
7
1
 
10
 
! Отговори
Алабала преди 6 години
При един народ който милее за род и родина щяхме да изчистим всичката *** която разпродаде държавата за по 1 долар. Комунистите, Костов, "Царя" щяха да бъдат в момента 2 метра под земята, а всичко заграбено щеше да се върне на държавата.
6
0
 
16
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
спираме приватизацията и почваме Концесията на летища,болници,сгради и земя ! - нали като ти дадът на концесия за 50години ,ми то все едно си е твое .
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърността и продажността си прикривате с тези изказвания.БДЖ ли е на печалба ?
4
2
 
21
 
! Отговори
ГУНЧО преди 6 години
*** ДОЛНИ СЕГА СЕ СЕТЕЛИ,КОГАТО ВСИЧКО ПЕЧЕЛИВШО БЕ ПРОДАДЕНО ЗА ЖЬЛТИ СТОТИНКИ.ДА НЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ИЗБРОЯВАМЕ ОТ ЕНЕРГО ДО БТК ДО ЗЛАТНИ НАХОДИЩА ЧЕ ДОРИ И ЕДНИ ОТ НАИ-ПЕЧАЛИВШИТЕ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ ЗАТРИВАНЕ НА СЕЛСКО СТОПАНСТВАТА И ДРУГИ И ДРУГИ И ДРУГИ.ЕТО ЗАТОВА СЕГА ЩЕ ПЛАЩАТЕ ТОК ПО 20 СТ. КИЛОВАТА ЩЕ ЯДЕТЕ БЕЗ ВКУСНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТУРЦИ ГЬРЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ БЕЗ ВКУСНОТО МЕСО ОТ ЗАПАДА И НАИ ГОЛЕМИТЕ ИМ *** И НАКРАЯ ЩЕ ИМ БЛИЖИТЕ И МЬДЕТЕ.
3
4
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Защо тогава в Чехия, Унгария и Полша са на печалба, може би защото приватизацията я направиха 1991 г. и заводите не ги купиха мързеливите полицаи.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако приварицюзсьията носи загуби , защо всички държавни обекти са на червено ? Къде са парите им от печалбите ? Все не стига и все няма. Доказано е че държава , неможе да управлява пари, само се краде с протекции.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България носи загуба, но на други носи печалби и нови работни места. В България всичко вече е вносно, това са милиарди обороти, милиарди печалби и нови работни места за фирмите на запад които внасят в България, от заплатите им се отчисляват и за пенсии на западните пенсионери.

Спонсорирани публикации