Ще поскъпнат ли кредитите през 2019-а?

Експерт: Може да има предпоставки за повишение на лихвите!
Обновена: 15 май 2017 16:43 | 15 май 2017 16:30, Екип на Bloomberg
12
Ще поскъпнат ли кредитите през 2019-а?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кредитът е стока и нейната цена зависи и от търсенето и от предлагането, а не само от цената на ресурса. Това каза Иван Стойков, "Моите пари", в предаването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира прогнозите за обръщане на тренда на лихвените проценти при кредитирането през 2019.

"Периодът до 2019-а е дълъг, за да бъде точно прогнозиран. Освен това трендът на индекса EURIBOR продължава да е низходящ, така че до 2019 вероятно ще има още понижения. Ако има обръщане на тенденциите, то ще се достигне около нулата или малко под нея. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи след това, защото от значение е не само движението на индекса, но и как то ще се отрази на поведението на бизнеса и потребителите".  

Стимулите на ЕЦБ не могат да бъдат вечни и поетапно ще бъдат ограничавани, каза събеседникът.

"Това не може да не даде отражение върху EURIBOR, след като стимулът е съдействал за понижението на индекса. Логично е, когато ЕЦБ ограничи мерките, с които стимулира търговските банки, той да поскъпне. Как ще бъде пренесен като тежест върху новите лихви това зависи от отговора на бизнеса и на физическите лица. Дали те ще са склонни да отговорят на обърната тенденция на повишени лихви и дали това повишение ще се реализира", посочи Стойков.

"Може да има предпоставки за номинално повишение на лихвите, но те реално да не бъдат предприети, ако не се възприемат от пазара", каза той.

Какви са спецификите при работа с левово кредитиране? Достигнаха ли лихвите по депозитите в България своя праг? Позволяват ли условията "известно свиване" в зоната на лихвите по кредитите в България? Изчерпано ли е вече влиянието на факторите, които водят до понижаване на лихвите? Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кредит!? Никога! Имам пари, харча, като нямам не спонсорирам лихвари.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , ама те го нямат . Инфаркът ги дебне , да пукнат дано .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви поскъпне ъкъла ако го имате .
9
0
 
8
 
! Отговори
хехехе преди 6 години
Ненормално скъпите кредити, съществуващи само в България и Русия, кръвопийството на лихварите, както ги наричат на запад. Тази система разрушава икономиката и страната
8
0
 
12
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Че този от кеде знае Какво ще стане с кредитите след 3 г.? Да не е правнук на Ванга?
7
0
 
14
 
! Отговори
ЩЩД ненаядена преди 6 години
Тъпата овца се стриже най лесно. Накрая пуска кръв и умира. И накрая стригача че си стриже топките защото овце няма да останат.
6
0
 
18
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
С две думи,който вземе кредит сега след две години ще плаче.Банките затова сега затова ударно рекламират ипотечни кредити за мечтания дом.2008 година се повтаря наново
5
0
 
23
 
! Отговори
факт преди 6 години
Ей "експерте"я кажи как чуждите банки у нас имат двойно по високи лихви отколкото в техните страни и как с награбеното у нас храним техните граждани!?
4
1
 
19
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Свещи да си купите всички алчни банкери/бандити/с ограбените от народа пари....
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм толкова богат, че да купувам за кредити!Кредит = сигурна мизерия!Кредитът осигурява заробването на бедняците!Ако нямам пари, не си купувам! Просто правило!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай хай тренда е винаги нагоре, така че вземайте кредити докато още може да избирате!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако кредитите поскъпнат е редно да се повиши и лихвата по депозитите, но все пак сме в *** и е слабо вероятно това да се случи.

Спонсорирани публикации