След 5 г. – пълна либерализация на енергийния ни пазар

85 хил. потребители сменили доставчика си през 2016-а
Обновена: 16 май 2017 19:21 | 16 май 2017 19:21,
22
След 5 г. – пълна либерализация на енергийния ни пазар
Снимка: БТА

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е основен приоритет на правителството и най-важен елемент в сектора. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на международна конференция, посветена на отварянето на пазара.

Петкова беше категорична, че процесът по либерализация ще протече така, че да гарантира повече прозрачност и поставянето на енергетиката при пазарни условия, но в същото време и при защита на инвеститорите и вложените средства.

По отношение на либерализацията предстоят важни стъпки, сред които и промени в Закона за енергетиката. Чрез тях ще бъде пренесен моделът на либерализация, предложен от Световната банка.

Пред журналисти Петкова уточни, че пълната либерализация на енергийния пазар у нас ще отнеме около пет години. Много важно е да бъде изготвен механизмът за компенсация на уязвими потребители. Енергийният министър посочи още, че общественото обсъждане на доклада на Световната банка е приключило и сега в министерството анализират получените становища.

Предстои среща с експертите от Световната банка, която е насрочена за началото на юни, обясни още Теменужка Петкова.

"Промените в Закона за енергетиката ще бъдат изключително важни за успеха на модела на пълна либерализация", каза тя и посочи, че България е една от последните страни в ЕС, която още не е отворила енергийния си пазар. "Това не означава, че трябва да прибързваме и да правим неразумни неща", категорична е тя.

В предишния си мандат правителството на ГЕРБ си е поставило за цел да подобри финансовата стабилност на сектора. Тези действия ще продължат, гарантира Петкова. Тя посочи още, че предстои развитие на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), така че тя успешно да бъде интегрирана на регионалните пазари.

Преди да говорим за процесите за отваряне на пазара, нека видим какво е състоянието на енергетиката, коментира в своето приветствие председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

От неговите думи стана ясно, че излизането на свободния пазар още не е масово явление за битовите потребители. През миналата година своя доставчик са сменили 85 хил. потребители, от които едва хиляда домакинства, отчете той.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение колко сложно го говори казано на разбираем език цената се вдига и най малоуните ще го разбера като си платя? Благодаряти г-жо министър гледам и чуствам как мислиш за Българитееееееее и чакам да станеш безработна тогава ще ти вярвам
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, искам да купувам ток директно от АЕЦ Козлодуй, без посредници.
18
1
 
11
 
! Отговори
упс... преди 6 години
След 5 г. пълна либерализация на енергийния ни пазар-------След 5г. .... - 10% от населението на Бг ще използва електричество да осветление,а останалите 90% - на свещи!Цъфтим и процъфтяваме!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KoksТ вкрайна сметка колко спести 1 лев или 1.5 лева? А като станат много маймуните дали няма да плащаш 19015 лева повече или ще стане като с мобилните - колкото и да ги сменяш все си зян!
16
0
 
6
 
! Отговори
Koks преди 6 години
Отчитането на електромера и обслужването на мрежата се извършва от ЧЕЗ-Разпределение, понеже те са собственици. Но това ще е така винаги.
15
0
 
5
 
! Отговори
Koks преди 6 години
А има и 5-та компонента (баланс) но тя не е за всеки....и голяма част от ФЕЦ и ВяЕЦ едвам свързват двата края заради нея....
14
0
 
4
 
! Отговори
Koks преди 6 години
До 13, да прав си за това което си написал! Погледнах си и фактурите (старите от ЧЕЗ и новите) :127 лв. мВч от ЧЕЗ, 70 лв. мВч от друга фирма! Останалите 3 компоненти: пренос, достъп и задължения не са променяни! Но и за тях не е ставало дума ;)
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко струва хранилище за ЯО няма никакво значение, защото разходите по ОП /обществени поръчки/, надути изкуствено с комисионни и подкупи са поне още толкова.
12
0
 
8
 
! Отговори
продължение до 8 преди 6 години
Та написах ти, че крайната цена от ЕРП-тата става 200 лв за мВч, или казано на народен език 0.20лв за киловат дневна и 0.15лв за киловат нощна. На свободния пазар нямаш нощна тарифа и цялата енергия ти се калкура като дневна.Та в твоя случай, като крайна цена на киловат се получава около 0.23 лв Погледни си пак фактурата, а може да се поинтересуваш и кой ти отчита електромера и кой ти поддържа мрежата, защото търговецът няма подобен ресурс нито пък задължение.
11
2
 
7
 
! Отговори
Кокс преди 6 години
Не знам дали знаеш колко струва отглеждането на хранилище за ЯО. Това може би е единствената АЕЦ в света която работи на загуба и цоца от държавата, относно ТЕЦовете на американците.......договорите са бъгави и българите плащаме за нещо което не получаваме и сероочистващата инсталация не им работи ;)
10
0
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Умнико, тия ги разправяй на някой който си няма бъкел понятие от електроенергетика, може и на партийното събрание на ГЕРБ да си си разказвате.Истината е следната - това, което ти купуваш за 70 лв, на същото ниво ценообразуване при ЕРП-тата варира между 63 и 68 лв (за различните ЕРП-та).Като се сложат остналите надбавки - такса пренос, такса разпределение, такса зелена енергия и такса задължения към обществото (която е за всички абонати без изключение) и цената става 200 лв за мВч
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам свободния бензинов пазар който е комбинация от картел и монопол си представям какво ще е свободния пазар на ел.енергия!
8
9
 
2
 
! Отговори
Koks преди 6 години
До Комунист: Разбира се, първо виждам ,че явно нямате някакво сериозно образование, така че ще се опитам да го обясня на *** език, като за *** човек: Първо: АЕЦ Козлодуй продава в момента на около 46-48 лв. за мВч, проблемът е ,че това е електроцентрала която е много далече от крайните клиенти( на около 200 км.) от тук следва ,че доста пъти 6-ти блок работи единствено за покриване на загубите. Това е държава в държавата, която е наша следващите 20000 години. (отпадъците вече се складират тук
7
14
 
2
 
! Отговори
Koks преди 6 години
Аз купувам за вкъщи ток от фирма различна от ЧЕЗ, купувам на 70 лв.мВч, докато Вие го купувате на около 200 лв./мВч, доволен съм и на фактурите ми не пише ЧЕЗ, а парите остават в Бг. Пазарът е творен за всички, и всеки може да ходи и да се пазари! До коментар 3- написал си глупости, особено в часта за ВЕИ-тата, токът в България е скъп по 2 причини: АЕЦ-Козлодуй, и ТЕЦ Марица Изток....
6
0
 
15
 
! Отговори
Тази счетоводителка преди 6 години
Откакто стана министър на енергетиката отпра педя сланина на гушата.От какво ли?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
85 000 ли? Хиляда домакинства ли? Я поименно моля!Колко спестиха - 1,50 лв с ДДС?"Който не разбира, тук се спира." - Ей това е либералният ви пазар.
4
0
 
16
 
! Отговори
Нагледах преди 6 години
Нагледах и се наслушах на глупости. Кой ги назначава тези където си нямат представа от нищо. Стига с това поставяне на хора на места от които неразбират. Заради такива затъваме всяка година.
3
0
 
24
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Отново простотии!Стига вече!Какъв свободен пазар в България?Също като завършилата вече приватизация, нали?Ограбиха всичко на безценица и край.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора не се заблуждавайте. Така наречените търговци на ток са партийни номенклатурчици. Те купуват тока от производител на цена, на която го купуват и ЕРП-тата, само че ви го продават на доста по висока цена и не се ангажират с поддържане намрежата.Те са просто търговци - прекупвачи. До момента ГЕРБ е издал лиценз на около 250 такива "търговци на ток". Спомненете си и историята с лицензите на така наречените ВЕИ, които вдиганаха цената на тока тройно. Спомнете си кой ги раздаваше. Сега са същите
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На свободния пазар цените са двойни и нямате никаква защита. Който иска нека опита.

Спонсорирани публикации