US топ концерните - много по-печеливши от европейските

Печалбата на Apple за 2016 г. e като на петте най-големи европейски снимки
Обновена: 16 май 2017 12:52 | 16 май 2017 12:37, Бойчо Попов
16
US топ концерните - много по-печеливши от европейските
снимка: Ройтерс

Американските топ концерни надбягват убедително европейските си конкуренти, що се отнася до приходи от продажби и рентабилност. 300-те най-големи по приходи борсово котирани европейски компании са генерирали през миналата година общо приходи от 6,7 трилиона евро и оперативна печалба от 576 милиарда евро, както става ясно от проучване на консултантската компания EY.

300-те най-големи американски публични концерни пък имат общи приходи за 8,4 трлн. евро и печалба в размер на 970 млрд. евро. Така те са генерирали с една четвърт по-високи приходи, а печалбата им е с 68% по-висока.

„Американската конкуренция е по-печеливша и успява да увеличи за пореден път преднината си пред Европа“, казва Матю Майер, член на мениджмънта на EY. Американските концерни отчитат средно с 30 на сто по-висока печалба, отколкото европейските им конкуренти.

Сред десетте европейски корпорации с най-големи приходи са автоконцерните Volkswagen (1-во място), Daimler (4-то място), BMW (8-мо място) и Siemens (10-то място). В класацията не са включени банки, застрахователни дружества и класически инвестиционни дружества.

Абсолютен лидер по оперативна печалба от двете страни на Атлантика е Apple. С 60 млрд. долара (почти 57 млрд. евро) производителят на iPhone е генерирал според EY през миналата година такава печалба, каквато имат петте най-големи по печалба европейски корпорации, взети заедно. И в САЩ Apple е неотменен лидер.

С чувствителна разлика зад него следва Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет (34 млрд. долара), която произтича първоначално от текстилна компания. Американските концерни се възползват от по-големия си роден пазар и по-изгодния браншови микс със силно изразена ориентация към технологиите и услугите.

Старата икономика продължава да доминира в Европа, където 84 от 300-те най-печеливши фирми са индустриални компании (включително от автомобилната индустрия). В САЩ само 49 компании принадлежат към този сегмент. И обратно, 31 компании за информационни технологии са класирани в Топ 300 в САЩ, докато в Европа броят им е едва 13.

Въпреки всичко малко повече от половината от европейските компании успяват да увеличат продажбите си през миналата година, а 70% от тях отбелязват печалба. Нещо повече, 65% увеличават маржа си.

„Ниският курс на еврото може да представлява импулс за компаниите в еврозоната“, казва Майер. Преди всичко фирми, които генерират голяма част от приходите си извън Европа, ще спечелят от положителните валутни ефекти, смята той.

Повече такива новини четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А междуврееменно европейските "лидери" като Меркел и Макрон са заети да се дървят на Путин.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произвеждат евтино в Китай и продават скъпо в САЩ. Обират парите на глупаците.
9
6
 
1
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Пълни инсинуации! Мужикистан(т.нар. Расия) е с най-печелившите компании. Там освен бомби, ***, водка, нефт и дРвен матРял, друго не се произвежда, но имат най-богатото джудже-президент и най-бедния и Т-ЪП народ.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има хора готови да плащат скъпите измислици на Ейпъл,естествено ще е така.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компаниите печеливши, а държавата с огромни дългове. Излиза, че структурите са изградени така, че да помагат на корпорациите. Всички държави дължат пари на някого. На кого? Ако дължаха на някого то щеше да има държави с голям излишък. Което означава, че определени субекти се явяват по-властни от всички държави.
6
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До БългаринаНямат си защото САЩ забиха трън отзад на Европа с Великобритания. А тя винаги си е била шпионин на америка.
5
6
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами еропейските концерни си нямат 800 военни бази по света, нямат си цру което да подслушва цялата конкуренция и правителства, и си нямат частен фед, койтонда ги помпи безконтролно когато са на зор.... Сащ махнаха робството но го изнесоха по света. Всички сме им роби по някакъв начин
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не се казва за великия безаналогов БРИКС
3
6
 
2
 
! Отговори
99 преди 6 години
Егати глупавата статия..
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Печалбите са хубаво нещо, но структурата на бизнеса в САЩ буди сериозни опасения за бъдещето на тази суперикономика. Китайците идват. И ще ударят основно Щатите, защото позициите на еврокомпаниите в индустриалния сектор са просто непревземаеми, докато Епъл е с глава на пангара, софтуерният бизнес мощно изтича навън, надуването на финансови балони е на път да предизвика сериозни белодробни проблеми и надувачите...Не разбирам фанфарите в тази статия!
1
10
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
ето кой кого храни - ние, цяла Европа храни американците, даже им помага във всички грабителски войни които те водят по светаХа подпишете сега и Трансатлантическото споразумение, че хептен да им напълним гушите.

Спонсорирани публикации