Предизвикателство за енергийната борса – търговия в рамките на деня

Ще излязат производители, които не могат да прогнозират производство си
17 май 2017 12:23,
0
Предизвикателство за енергийната борса – търговия в рамките на деня
Снимка: Reuters

В края на годинита БНЕБ ще има техническа възможност за въвеждане на платформа, която ще подкрепи и излизинето на ВЕИ производители на борсата

Един от важните елементи на либерализирания пазар е енергийната борса, която може да бъде разгледана и като един от механизмите за премахването на кръстосаното субсидиране и въвеждането на пазарните отношения в българската енергетика.

Изпълнителтият директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов отбеляза по време на конфереция, посветена на предизвикателствата пред отварянето на енергийния пазар у нас, че страната ни е закъсняла в изграждането на пазара и включването в регионалните обединения.

Българската енергийна борса стартира на 19 януари 2016 година по схемата за търговия ден напред. Втората стъпка беше изграждането на платформа за дългосрочни договори, а предизвикателството през тази година ще бъде платформа за търговия в рамките на деня. Благодарение на тази схема на борсата ще могат да излизат и производители на електроенергия от възобновяеми източници, които трудно могат да прогнозират своето производство с ден напред.

Константинов отчете днес, че енергийната борса ще има техническата готовност за внедряване на платформата за търговия в рамките на деня към края на септември или началото на октомври. Тогава ще започнат и тестове с реални участници за тази схема на търговия с електроенергия.

И тази платформа на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще бъде изпълнена в сътрудничеството на Nordpool. За внедряване на новата платформа е необходима и актуализацията на правилата за търговия с електроенергия. За тяхната промяна отговаря Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

През 2016 година през енергийната борса са били изтъргувани 3,87 тераватчаса електроенергия. Среднопретеглената цена е 36 евро на мегаватчас. Регистрираните участници са 51, като 95% от тях са активни всеки ден, стана ясно още от презентацията на Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации