Поправките в плана Юнкер, работещи за България

Европарламентът гласува продължаването на плана до 2020-а
18 май 2017 21:35, Екип на Bloomberg
6
Поправките в плана Юнкер, работещи за България
Снимка: Reuters

Тази седмица в Европарламента гласувахме продължаването на Плана "Юнкер" до 2020, както и увеличаването на средствата по него с цел да стимулираме €0,5 трлн. инвестиции в Европа и да подобрим ефективността на плана. Това каза европепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел (Паунова) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Майдел се включи в предаването в светлината на инициативата на Bloomberg TV Bulgaria и фондация Европейски институт #инвЕСт, която има за цел да хвърли светлина върху механизмите, по които функционира планът "Юнкер" и възможностите за българския бизнес, произлизащи от него.

"Освен че работим за по-голямата ефективност на плана „Юнкер“, имаше и доста други неща, които трябваше да подобрим по него, особено що се отнася до България. Внесохме редица поправки, които влязоха във финалния текст и които изцяло защитават българския интерес", добави тя.

Кои са тези поправки?

"Тези поправки отчитат различията на по-малките и все още догонващи икономики, каквато е българската. При оценките си Европейската инвестиционна банка ще трябва да взима това предвид. Защото например усилието да се мобилизират €50 млн. частни инвестиции в България е много по-различно, отколкото ако искаме да мобилизираме същия размер инвестиции в Италия, чиято икономика е в пъти по-голяма от нашата. Също така един проект за €20 млн. може да бъде много по-голям и съществен за нашата икономика, отколкото ако той бъде реализиран в Полша или Испания например", отчете евродепутатът.

"Също така вече могат да се финансират проекти за пътна инфраструктура в кохезионните държави, каквато е България", допълни Майдел.

"Третата важна точка се отнася за трансграничните проекти между държавите от ЕС. Ще има много по-голям шанс за финансиране, ако се представи един трансграничен проект, дори и той да е по-малко иновативен. Това представлява възможност за реализиране на много повече проекти като такива в енергийната, дигиталната и пътната инфраструктура със страни като Гърция и Румъния", коментира тя.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5,Беги да се занимаваш с нещо аграрно, дригите работи не ги разбираш далеч са от твоя бит и култура
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак пътища. Няма ли да направите нещо работещо, драги административни брюкселски другари? Защо никога не инвестират пари в нещо, развиващо икономиката, а инвестират в пътища? Ами ако бяхме пуснали южен поток сами щяхме да финансираме строителството на магистралите. А те ако желаят да закрият северен поток, украинските и полските тръби и всичко, свързано с Русия, което имат, а не да забраняват на нас да печелим от каквото можем!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогари днес давате 50 млн евро за плана Юнкер. Той си ги държи в най лошия случай 5-6 г в банка на лихва или ги влага в нещо. Cлед 5-6 г. Юнкер ще ви даде първия транш от вашите 50 млн. евро ако сте изпълнили съответните директиви. Това си е чиста измама, тъй като през тоя период се трупа и инфлация.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът "Юнкер" е пълен тестukyл. Като всички пишман-идеи на тунеядците в Брюксел.
2
3
 
1
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Какъв Gustav Inbitro си ти бе? Ти си обикновен Густо Инвитрото!
1
0
 
11
 
! Отговори
Gustav inbitro преди 6 години
Pensionerite v Eu umirat...Afrikancite i kitaicite naseliavat Europa ...

Спонсорирани публикации