Агросекторът в България – печеливш и перспективен

Глобалното търсене на храна се увеличава, да се възползваме
19 май 2017 19:08, Екип на Bloomberg
14
Агросекторът в България – печеливш и перспективен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският агросектор е един от най-печелившите сектори и с най-обещаваща перспектива. Той е добре позициониран, за да се възползва от благоприятна перспектива, свързана с глобалното търсене на храни, което се увеличава. Това каза Кристофор Павлов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаме външна глобална среда, която е много благоприятна и българският сектор на производство на храни изглежда добре позициониран, за да се възползва от това", посочи той.

Сектор Земеделие претърпя значително свиване на дела си в брутната добавена стойност в икономиката за периода 1990-2007, каза гостът.

"В началото на прехода от планова икономика към пазарно стопанство секторът има 18,3% от брутната добавена стойност, която се създава общо в икономиката, като този дял се редуцира до малко над 5% през 2007, когато България влиза в ЕС".

Има няколко основни причини за това, заяви Павлов: "Със започването на прехода се загуби достапът до пазарите на СИВ, процесът на дезинтеграция на кооперативите от съветско време протичаше доста хаотично, а връщането на земята на реалните им собственици ставаше доста бавно".

Към тези фактори трябва да се добави и конкурентният натиск на страните от останалата част на ЕС, "които не само бяха по-развити, но и се ползваха с по-щедри субсидии, отколкото българското стопанско", добави събеседникът.

На въпроса защо секторът е перспективен за кредитиране гостът каза, че той има "много добра средносрочна и дългосрочна перспектива"

"Това се дължи на силните страни на сектора като благоприятни природни условия, добри традиции в някои сегменти. Това е секторът с най-висока профитабилност. 20% е възвращаемостта на сектора", каза Павлов.

Каква е външнотърговската позиция на агросектора? Защо фрагментираната структура на българското земеделие е проблем? Колко са напояваните площи в България и защо е важен ангажимента на правителството за увеличаването им? Защо секторът е перспективен за кредитиране? 

Повече можете да видите Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдейки по стоките на зеленчуковите пазари в София "агросектора" ни бере душа.
13
1
 
0
 
! Отговори
сайган берач преди 6 години
как да не е печеливш бранша бе батенцата ми, *** нидейти така. не съм сял, не съм копал, не съм поливал, потен вода не съм пил а какво бране и каква жътва пада. малиии....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 трябва да си е гаси ..... за да не можеш да си намериш работа след като си завършил за агроном
11
0
 
0
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До земя"ако има субсидии да бЪде за ВСИЧКИ" - ами те субсидиите са за всеки земеделец който си кандидатства. Това че не е изгодно да ходиш 6 пъти до областния град за да вземеш субсидия от 100 лева за 4-те ти декара земя е отделен въпрос. Хайде стига сте говорили на изуст
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който вярва , може да изпрати децата си учат за агрономи , за безработни..
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се краде от ромите по селата и полиция и кметове са на тяхна страна за изборите.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, бе щом брюкселските зелки обявиха българския розов домат за нестандартен и лош и искат да забранят билките-опасни били..смятайте накъде са ни подкарали
7
1
 
10
 
! Отговори
Да ама не преди 6 години
България ако се хване може да направи страхотни неща, но няма кой.Българските плодове и зеленчуци са качествени, вкусни и био. Западняците дават луди пари за такива неща. Пример: САЩ 1 краставица от Канада е $2, 3 домата не био са $3,50. Правете сметка ако се захванем да изнасяме в ЕС но не ни допускат големите фирми. Те са тези които контролират пазара
6
4
 
5
 
! Отговори
земя преди 6 години
пълни глупости никога и никъде по света земеделието и животновъдството не са *** че ли вши , в БГ са печеливши благодарение на ЕС по просто казано на наш гръб ,пишат се глупости .и това няма да го бъде МНОГО .СБЪРКАНА Е ПОЛИТИКАТА НА ЕС ,а нашите лапачи казано просто мафиоти да си плащат данъците редовно без субсидии .ако има субсидии да бЪде за ВСИЧКИ.ТОЧКА
5
0
 
3
 
! Отговори
stomin преди 6 години
До Анонименбраво нашия пожелавам ти късмет и успех от все сърце
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости, изкупуват ти продукцията на смешни цени, а после я продават около 6-7 пъти по-скъпо!Тая година съм взел един хладилен бус и ще се опитам да изнасям продукция директно за Белгия и Холандия, трудно е, и коства много усилия, ама другото си е безумие и хранене на дебели хрантутници
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Печеливш е това което се субсидира от либерастите - а именно едрото ратениевъдство и маслодайни култури за да има за биодизел - а мит'ряла ще иде безкусни домати или череши 50лв килото!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естетвено, там са най-големите мафиоти - тия с Бентлитата, приятелчетата на Бочко, които само цицат евросубсидии. И то в стотици милиони.Цялата земеделска земя в Добруджа е притежание на 4 човека.
1
0
 
6
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Секторът се свил с над 13.3% и вие ми говорите какви хубави переспективи се очертават