Тол система за хубави пътища. Стига ли 1 ден за конкурса?

С 500 млн. ще нараснат приходите с тол таксите, пресмята министърът
19 май 2017 17:00,
45
Тол система за хубави пътища. Стига ли 1 ден за конкурса?
Архив: Булфото

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че срокът за удължаване на обществената поръчка за въвеждането на смесената тол система за тежкотоварните автомобили с 1 ден е достатъчен за подаването на оферти. Въпреки това, ако няма кандидати и времето се окаже кратко, Нанков каза, че ще бъде удължено отново.

Срокът за кандидатстване бе удължен с 1 ден и изтиче в 17 часа днес, което породи въпроси дали е достатъчен.

Обществена поръчка е обявена преди повече от година, но досега е обжалвана 8 пъти от участници в конкурса. Срокът за изпълнението на поръчката е 19 месеца.

"Срокът беше преди 7 дни, пак се намериха жалбоподатели. Еднодневният срок е абсолютно нормален, законосъобразен. Ако няма оферти, ще пуснем следващия път 7-дневен срок", обеща министърът.

По думите му за годината забавяне обществото е загубило 600 млн. лева, 2000 км рехабилитация на пътища и изграждането на нов участък от магистрала.

"Наша основна цел е максимално бързо разглеждане на офертите. Явно има интерес, лоби, за да бъде спирана обществената поръчка", заяви Нанков.

Той обеща, че с въвеждането на тол системата гражданите няма да бъдат натоварени и със стотинка, а ще се гарантира справедливият начин на заплащане.

"Който амортизира пътната настилка в страната, той ще плаща повече", обясни той.

При ценообразуването на новия модел ще се диверсифицират сроковете на електронните винетки - ще има 1-дневна, 3-дневна, допълни Нанков.

Днес депутати от БСП зададоха въпроси на регионалния министър по повод състоянието на пътищата по време на парламентарния контрол. Според Нанков отговорът на всички тези въпроси ще бъде решен именно с въвеждането на тол системата.

"Отговорът ще дойде, когато приходите в бюджета нараснат. В момента приходите са 300 млн. лева, а прогнозите са с тол такси да нараснат с 500 млн. лева още през първата година. Така пътният сектор ще може да са самофинансира", обясни министърът.

По думите му тол системата ще бъде инструмент за борба с контрабандата и адекватно таксуване на транзитно преминаващия трафик.

Регионалният министър коментира и скандала от последните дни с оставката на зам.-министър Павел Тенев от неговото ведомство заради снимката с нацистки поздрав. Нанков отказа да коментира постъпката му, но призна професионалните му качества.

"Аз не съм работил с колегата, за да мога да кажа дали е ценен кадър. Но гледайки автобиографията му и професионалните качества, аз мисля, че той беше подготвен професионалист", коментира Нанков и уточни, че все още няма негов заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастките фирмички на Бай *** и Свинюрана отново ще се нагушат подобаващо.
1
1
 
39
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
"По думите му за годината забавяне обществото е загубило 600 млн. лева, 2000 км рехабилитация на пътища....."Според мен някой далавераджия от парламента губи комисионната на 600 млн. лева, а не обществото

Спонсорирани публикации