Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!

АИКБ настоява да допускаме по-лесно кадри от страни извън ЕС
Обновена: 21 май 2017 16:24 | 21 май 2017 16:20, Веселина Йорданова
538
Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!
Снимка: Dnes.bg

Правителството незабавно да преосмисли държавната политика по отношение на човешките ресурси, очакват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът иска хората, които получават висше и средно професионално образование държавна поръчка, да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време. От АИКБ смятат, че в тази връзка е необходим нов Закон за професионалното обучение и образование.

В своя позиция по проблемите на политиката по доходите и човешките ресурси от там посочват, че за определени необходими за икономиката, но непопулярни специалности, трябва да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии за учащите. Тази стипендия също да е свързана с ангажимент за работа в България.

Тук не става дума за "възстановяване на крепостното право", а за коректни взаимоотношения между потребителите на обществени финансови ресурси (учащите) и обществото като цяло, изтъкват от асоциацията.

Втората посока според тях e радикалната промяна в подхода към легалната имиграция в България на квалифицирани кадри. Според АИКБ е необходимо незабавно да се разшири обхватът на действие на "синята карта" в България и за крайно необходими за индустрията специалности.

Бизнесът настоява да искаме от Брюксел допускането на висококвалифицирани специалисти от страни, които не членуват в ЕС, да остане в компетентността на националните правителства, както и кадри да бъдат привличани с двустранни правителствени спогодби на първо време със страни с българска диаспора.

Големият проблем е, че България изостава чувствително спрямо средната за ЕС производителност на труда, но ръстът на възнагражденията у нас изпреварва ръста на производителността на труда, смята бизнесът.

Едновременно с това у нас така наречената "компенсация на заетите", включваща всички възнаграждения, бонуси и други придобивки на работещите, е 41 % от БВП. По този показател България изпреварва повечето страни от Балканите и от Централна и Източна Европа.

В позицията се посочва, че политиката на невъздържано нарастване на минималната работна заплата води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно- и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи.

Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

От АИКБ настояват час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Според ръководството на АИКБ продължават да са актуални и въпроси, които са многократно дискутирани, като например отмяна на временно въведената през 2010 г. мярка работодателят да плаща за първите 3 дни болнични, отмяна на минималните осигурителни доходи, отмяна на "класовете" за прослужено време и др.

От асоциацията изтъкват, че по статистически данни работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души  през 2016 спрямо 2015 година. Общият брой на хората извън работната сила вече е 2 856 300 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите страни от емиграционната вълна от изток на запад в годините на прехода. Към 2012 г. около 16 % от населението на България, Румъния, Хърватия и Албания е емигрирало на Запад, което е довело до намаляване на брутния вътрешен продукт със 7 %. Прогнозата е, че към 2020 г. БВП на страната ще намалее с още 4 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
20
 
! Отговори
ДЖИБРАТА преди 6 години
До Работодател: КЪВ "РАБОТОДАТЕЛ" СИ ТИ , КАТ НЕ МОЕ А ПЛАТИШ ЕДНА ПРИЛИНЧ ЗАПЛАТА ВЕ АЛОООООУУУУ.....ЩО ГЛЕДАШ В КАНЧЕТО НА ДРУГИЯ , КАТ НА ТВОЙТО "ДОСКОРОШНО" , ВЕ ЕЙ ???? ЯВНО ЩОТ СИ "ГЛУПАВ, МЪРЗЕЛИВ, И ЗЛОБЕН". НЕ СИ БЪЛГАРИН БАЙНО, ПО 120S НА ЧАС ВЗЕМАМ В MICROSOFT АЗ ХЛАПЕТО, А ТИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ
426
0
 
32
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЗА 3000е МЕСЕЧНО ЩЕ БАЧКАМ В БЪЛГАРИЯ; БИЗНЕС И РАБОТОДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА - ПРЕОБЛАДАВАТ НАСЛЕДНИЦИ НА НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ(КРАДЦИ И "КАНИБАЛИ" )
425
30
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Аз сам съм си създал фирмата. Имало е сумати дни в които съм работил до късно, имало е месеци съм бил само на загуба, по цели вечери стоя и чета кое как да направя. На края бизнеса се разраства и вземам едно хлапе на работа. То чака да му обясниш кое как да направи и очаква да му дам повече пари от колкото аз съм изкарвал до скоро. Е няма как да стане. Българите са глупави, мързеливи и злобни. Ще оцелеят семейните фирми с персонал до 10 човека и големите фабрики където не е нужно да се мисли
424
2
 
33
 
! Отговори
Да се огледа... преди 6 години
Какви висшисти, какви държавни поръчки, тоя не вижда ли, че след няколко години от младите в България ще останат само "образованите" шведи, които ще разкостят докрай пропуснатото! Всичко върви по Плана на едноокия пират Ричард Ран и изверга Роналд Ът, приет на среща в Унгария за стриктно следване от корумпираните ни политици. Искат да ни подменят изцяло с шведи във висш пилотаж на разплод, смугли мюсли и кадъни и цветни Лежанци от Африка и Азия, но само и само да няма българи на тази територия!
423
2
 
27
 
! Отговори
Бг + преди 6 години
Призовавам за масов бойкот и саботаж на бизнесмените! Повреждайте машините, ослушвайте се, правете се, че работите, но не работете!Нека да се наядат алчните мутрички с ненаситни гърла! И да изчезне тази псевдодържава за повечето от нас няма да стане по-зле! Да идва който иска да ни завладява, по-жестоки грабители не е лесно да се намерят, така че е все едно!
422
0
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Този т.нар. "бизнес" голям терикат го раздава :-D
421
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се напрягам като стане въпрос за фалшиви новини и като обвинят нас анонимните, че ги създаваме.В това време явно всички се загубихме в думите.Думите носят нечии мисли и не смятам, че мислите могат да бъдат фалшиви.Както и да е, не правим новини, а коментираме.В България има пазарна икономика.Неконкурентноспособният бизнес фалира.Какво не им е ясно на бизнесмените?
420
6
 
24
 
! Отговори
преди и сега преди 6 години
Преди да дойде КАПИТАЛИЗМЪТ(1989 г.) в България образованието беше безплатно.Здравеопазването беше безплатно.Боли те зъб-отиваш на зъболекар и ти го лекуват.Сега, ако те боли зъб, може и да ти го извадят, ама трябва да си платиш.
419
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качествено образование струва много скъпо и пак печелят само богатите държави.
418
0
 
47
 
! Отговори
бизнесът искал... преди 6 години
..учиш държавно, ама държавата да плаща, не бизнесът.После да му работиш на "бизнесмена", ама той пак да не плаща и да те изгони ако му се озъбиш затуй, че не ти плаша.
417
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те римляните ще ви разкажат играта на вас от бизнеса скоро,какво става свършиха инженерите и хирурзите от Сирия ли вече?
416
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В СащИскат да си учил 10 г. в Харвард по 100 бона такса в долари на година и не дават на чужденци.
415
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите пишман бизнесмен(с изключения на няколко, които са на една ми ръка), като става дума за създаване на кадри и държавата им става длъжна. Докато го има това комунистическо мислене, всеки ще гледа да се махне от тук. Гелът как ще реагира, ако му кажат "петилетка за четири години, на три смени, с двоен интусиазъм, на една и съща заплата" или "преди да поискаш, помисли какво си дал". Бил Гейтс и компания са инвестирали от училищата до университетите в щата Вашингтон през 1990 и днес жънат успе
414
0
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 6 години
Ъъъъъ ко рекъл мутренския бизнес в Бг....абе *** когато вие платите образованието на тоя кадър тогава може да имате претенции...чули сте вие че на Запад правят нещо ама сте недочули...***.Както са казали ингилизитеIf you pay with peanuts you'll get monkeys.
413
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nqma da stane za tozi skapan biznes
412
0
 
24
 
! Отговори
В Сащ преди 6 години
Годишен доход на член от семейството в долари:Вашингтон-75,000.Ню Йорк-58,000Аляска-71,000Колорадо-61,000Вирджиния-61,000Пенсилвания-53,000Мейн-49,000Уисконсин-52,000Аризона-52,000Кентъки-42,000Калифорния-71,000Арканзас-41,000Това е официална извадка от тяхното Бюро по труда и не се отнася за хора без образование и професия.Но дори и по-ниско платените пак са по-добре платени от пишман бизнесмените в Бг.
411
1
 
32
 
! Отговори
опаа преди 6 години
Баба ми казваше:Катого искаш на масата трябва първо да го отгледаш.Е жената беше проста и не беше бизнесмен ама някои истини от живота ги беше научила.Така а сега бизнеса дето реве че му свършили робите и че иска нови ,сори нема да стане като искате да премахнете мрз и други неща.В Англия има едно нещо викат му овър тайм а в Бг не.Пак в Англия а и във Франция като завършиш висше заплатата ти е по голяма по закон(а вие бизнеса им викайте че са балъци)Бизнеса наведете се и разтворете ... широоко
410
0
 
21
 
! Отговори
=== преди 6 години
Eдно време т.н. бизнесмени ги наричахме чорбаджии изедници - е ли се е нещо променило от тогава - за едни тикви питам......
409
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чобаните свършиха, вземете си от импорта дето минава през границата.
408
0
 
27
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Олигарсите и мафията само искат, а какво дават???Мизерини условия и африкански заплати.Мазохистите свършиха !