Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!

АИКБ настоява да допускаме по-лесно кадри от страни извън ЕС
Обновена: 21 май 2017 16:24 | 21 май 2017 16:20, Веселина Йорданова
538
Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!
Снимка: Dnes.bg

Правителството незабавно да преосмисли държавната политика по отношение на човешките ресурси, очакват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът иска хората, които получават висше и средно професионално образование държавна поръчка, да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време. От АИКБ смятат, че в тази връзка е необходим нов Закон за професионалното обучение и образование.

В своя позиция по проблемите на политиката по доходите и човешките ресурси от там посочват, че за определени необходими за икономиката, но непопулярни специалности, трябва да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии за учащите. Тази стипендия също да е свързана с ангажимент за работа в България.

Тук не става дума за "възстановяване на крепостното право", а за коректни взаимоотношения между потребителите на обществени финансови ресурси (учащите) и обществото като цяло, изтъкват от асоциацията.

Втората посока според тях e радикалната промяна в подхода към легалната имиграция в България на квалифицирани кадри. Според АИКБ е необходимо незабавно да се разшири обхватът на действие на "синята карта" в България и за крайно необходими за индустрията специалности.

Бизнесът настоява да искаме от Брюксел допускането на висококвалифицирани специалисти от страни, които не членуват в ЕС, да остане в компетентността на националните правителства, както и кадри да бъдат привличани с двустранни правителствени спогодби на първо време със страни с българска диаспора.

Големият проблем е, че България изостава чувствително спрямо средната за ЕС производителност на труда, но ръстът на възнагражденията у нас изпреварва ръста на производителността на труда, смята бизнесът.

Едновременно с това у нас така наречената "компенсация на заетите", включваща всички възнаграждения, бонуси и други придобивки на работещите, е 41 % от БВП. По този показател България изпреварва повечето страни от Балканите и от Централна и Източна Европа.

В позицията се посочва, че политиката на невъздържано нарастване на минималната работна заплата води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно- и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи.

Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

От АИКБ настояват час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Според ръководството на АИКБ продължават да са актуални и въпроси, които са многократно дискутирани, като например отмяна на временно въведената през 2010 г. мярка работодателят да плаща за първите 3 дни болнични, отмяна на минималните осигурителни доходи, отмяна на "класовете" за прослужено време и др.

От асоциацията изтъкват, че по статистически данни работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души  през 2016 спрямо 2015 година. Общият брой на хората извън работната сила вече е 2 856 300 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите страни от емиграционната вълна от изток на запад в годините на прехода. Към 2012 г. около 16 % от населението на България, Румъния, Хърватия и Албания е емигрирало на Запад, което е довело до намаляване на брутния вътрешен продукт със 7 %. Прогнозата е, че към 2020 г. БВП на страната ще намалее с още 4 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бузнесът рече, от утре увеличаваме заплатите с 50% ха ха
406
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой е тоз "Бизнеса"бе. това дет го иска е противоконституционно. А шоколад в станиол неще ли
405
0
 
18
 
! Отговори
БонБон преди 6 години
Д.ебелия чичка от Банкя заедно с другото д.ебело,късокрако човече със заплата от 4 хилки и къща за 4,000,000 добре се скрояват шапката.Преметнаха повечето хора с фалшивото увеличение на мин. работна заплата,което после падна в съда.Така излиза,че видите ли те си спазват предизборната програма...Всички са в схемата-всеки иска да цоца.И Фъстъкова /с три коперации в Манастирски ливади за 10,000,000/ и Лилиту (с имоти за 11,000,000/ и т.н..Познайте кой ги помпа с тези парици?
404
1
 
1
 
! Отговори
TTG преди 6 години
Не останаха символи за писане,но да си довърша.Не съм фен на тази система, образованието при подрастващите трябва да се поема от държавата със съдействието на бизнеса и да се стимулира,хората,които са се трудили цял живот трябва също да са адекватно възнаградени,но балансът се губи,тъй като има доста хора,които не желаят да работят...
403
0
 
30
 
! Отговори
Верю преди 6 години
Абе къде сте тръгнали с претенциите си,бе ***?Не отпускате стипендии за така 'желаните' кадри,не осигурявате стажове за да има освен знания и опит,не гарантирате работни места с достойно заплащане, с включени осигуровки.Кои сте вие,че да искате нещо?
402
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само укритите данъци за работна заплата ако плати българския бизнес със задна датъа и лихвите, ще изплатим външния дълг и ще построим още 2000 километра бойкострали. Може и АЕЦ да си вдигнем даже. Бизнеса няма право да се обажда в момента. Когато докаже, че се грижи първо за другите, после за себе си, тогава ще има право да се обажда. За моето държавно образование баща ми и майка ми са работили по 40 години и умряха в мизерия.
401
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От един съюз та на друг, всеки да се спасява поединично.
400
1
 
14
 
! Отговори
TTG преди 6 години
Аз не съм наясно в момента дали има изцяло платено държавно образование в България. В основните училища се плаща за учебници и помагала,в държавните университети се плаща семестриална такса. Ако някой изцяло ти поема издръжката,било държавата или бизнеса и ти подсигурява качествено образование има резон да се ангажираш за няколко годишен период да работиш за този,който ти го е подсигурил и то,защото такава е преобладаващата икономическа система в световен мащаб,даваш и очакваш да вземеш.
399
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада няма да ти позволи да му продадеш каквото и да е ако го произвежда и има нужда ио него. Той не те прие в евосъюза за да му продаваш. Орие те за да му купуваш стоките.
398
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнеса да си гледа работата. Като оправи заплатите, като си плати всички укрити и откраднати данъци със задна дата и с лихвите, като плати обезщетение на всички, към които се е отнесъл несправедливо, тогава може да има каквито и да е претенции. Аа, ако не направя нещо по - добро и повече за фирмата в която работя, не получавам повишение на заплатата. Бизнеса няма право на каквото и да е по тази логика. Най - малкот да казва на хората къде и как да живеят.
397
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозападаот анонима 445Къде видя да твърдя, че синът ми ще експлоатира когото и да било.Поради този причина, не ме карай аз да обяснявам нещата, с които си напълнил целия си коментар.
396
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Добре. Да погледнем нещата и от другия ъгъл.Какво можем дапроизведем и продадем на запад, с по-добро качество и на по-ниска цена от тяхното, така че, те да купят нашето, а не тяхното?Сещам се само за ел енергия и едно време за полу промишленото ни селско стопанство.И двете савече само мит. Едното е източено по всички правилана играта, а другото-разрушено.За какво идват тук инвеститори? И плащат ли заплати, както в Германия? Защо не ревете срещу тях, за това?
395
0
 
2
 
! Отговори
Hair ve преди 6 години
Mvr se spravili s migrantite v rbg....hich ne vlizat....:-)Samo mnogo i vse poveche izlizat...:-)Hi, Diogen, vijdal li bulgarin?
394
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Филчо Да, но пък сега имаме банани винаги и навсякъде, както казва един друг колега от форума.
393
0
 
2
 
! Отговори
Boor преди 6 години
Dobre che v eu si nemat beseka... otdavna da im e potanalo evroto s edno samo beseka...
392
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен445Значи, ти ще умреш, но сина ти трябва да експлоатира, а не да го експлоатират, така ли?Или да го експлоатират на запад? А учебниците, ако е вярно това, което казваш, са писани, редактирани, коригирани и одобрени от хора, рожба на НАШАТА образователна система, вероятно след 90-те години.Е, колко според теб, трябва да се плаща на такива корифеи на мисълта, дето дете в 6-ти клас им открива грешките?2000?3000? 5000? Колко лично ти им би плащал на тези, писали и проверили учебника?
391
1
 
16
 
! Отговори
Филчо преди 6 години
От една страна ме радва да им гледам сеира от далече, но също и ме е доста тъжно как съсипаха една проспирираща държава, която беше по добре от Израел, Гърция и много други преди 30г. Но какво да се прави, животът продължава но не на Балканския п-в за мен и моето семейство.
390
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат мутрите ама няма. Хората завършват и изчезват от бг, за да могат да се реализират и за същата работа изкарват доста повече. Вместо само да искат да помислят какво могат да предложат на работниците си...балъците се стопяват айде сега насила да ги държим да ни работят ако нямат пари за частен ВУЗ. Мили работодатели това не е бизнес предложение, а изнудване.
389
0
 
2
 
! Отговори
Crea преди 6 години
Bg ucheni sa nai-malko ucheni v eu i sa s nai-malkite zaplati v eu...:-):-):-)
388
0
 
20
 
! Отговори
Брех брей преди 6 години
Все реват,че нямат пари,а защо тогава развиват бизнес?!И като нямат пари за заплати откъде тогава имат пари за :лъскави джипове,почивки до екзотични дестинации,издръжка на няколко любовници,вечери в г.ъзарски ресторанти,маркови дрешки и т.н.,а?

Спонсорирани публикации