Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!

АИКБ настоява да допускаме по-лесно кадри от страни извън ЕС
Обновена: 21 май 2017 16:24 | 21 май 2017 16:20, Веселина Йорданова
538
Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!
Снимка: Dnes.bg

Правителството незабавно да преосмисли държавната политика по отношение на човешките ресурси, очакват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът иска хората, които получават висше и средно професионално образование държавна поръчка, да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време. От АИКБ смятат, че в тази връзка е необходим нов Закон за професионалното обучение и образование.

В своя позиция по проблемите на политиката по доходите и човешките ресурси от там посочват, че за определени необходими за икономиката, но непопулярни специалности, трябва да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии за учащите. Тази стипендия също да е свързана с ангажимент за работа в България.

Тук не става дума за "възстановяване на крепостното право", а за коректни взаимоотношения между потребителите на обществени финансови ресурси (учащите) и обществото като цяло, изтъкват от асоциацията.

Втората посока според тях e радикалната промяна в подхода към легалната имиграция в България на квалифицирани кадри. Според АИКБ е необходимо незабавно да се разшири обхватът на действие на "синята карта" в България и за крайно необходими за индустрията специалности.

Бизнесът настоява да искаме от Брюксел допускането на висококвалифицирани специалисти от страни, които не членуват в ЕС, да остане в компетентността на националните правителства, както и кадри да бъдат привличани с двустранни правителствени спогодби на първо време със страни с българска диаспора.

Големият проблем е, че България изостава чувствително спрямо средната за ЕС производителност на труда, но ръстът на възнагражденията у нас изпреварва ръста на производителността на труда, смята бизнесът.

Едновременно с това у нас така наречената "компенсация на заетите", включваща всички възнаграждения, бонуси и други придобивки на работещите, е 41 % от БВП. По този показател България изпреварва повечето страни от Балканите и от Централна и Източна Европа.

В позицията се посочва, че политиката на невъздържано нарастване на минималната работна заплата води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно- и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи.

Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

От АИКБ настояват час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Според ръководството на АИКБ продължават да са актуални и въпроси, които са многократно дискутирани, като например отмяна на временно въведената през 2010 г. мярка работодателят да плаща за първите 3 дни болнични, отмяна на минималните осигурителни доходи, отмяна на "класовете" за прослужено време и др.

От асоциацията изтъкват, че по статистически данни работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души  през 2016 спрямо 2015 година. Общият брой на хората извън работната сила вече е 2 856 300 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите страни от емиграционната вълна от изток на запад в годините на прехода. Към 2012 г. около 16 % от населението на България, Румъния, Хърватия и Албания е емигрирало на Запад, което е довело до намаляване на брутния вътрешен продукт със 7 %. Прогнозата е, че към 2020 г. БВП на страната ще намалее с още 4 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо май несхваам. С държавни пари за обучение на ученици и студенти те да се задължат след завършване да работят в часни фирми. Бай *** в действие. Иска да печели но без да даеа.
446
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
А останалите трябва да хранят нарасващо число мангалории...
445
3
 
4
 
! Отговори
ДеВъра преди 6 години
И аз съм в ИТ сектора. Всяка година сменям фирмата за която работя за двойно по голяма заплата. Тъй като работодателя не се сеща да ми вдигне заплатата съм принуден сам да си я вдигна. Сега съм на 8к. *** лиид дев . Вече ще стане година но трудно се намира 16к. Предполагам ще трябва да търся от вън работа дистанционно. Защото след това идват 32К и става трудно. Но пак трудно ще достигна Бил с това темпо. За това пичовe бачкайте и сменяйте често за да ми помогнете.
444
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Хахаха...438.Много ми е интересно, защо не идеш да ревнеш ти, на работодателя си, да ти вдигне заплатата? Особено, ако е някоя чужда компания, плащаща за същата работа тук 1/3 от заплатата, която дава там, в собствената си държава?Ами-има изход. Нарича се натурално стопанство. Върнете се на село, вземете на дядо си нивите, и се самоиздържайте, няма да ви експлоатират? ? вариант-щом сте квалифицирани, оправни, основете свои фирми и просперирайте, плащайте заплати и данъци???
443
2
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
до434.Да продължим спора от снощи, ако си тук?Държа да отговориш, как виждаш бъдещето на сина ти, да умреш, но никой да не го експлоатира, или той да не експлоатира никой, и как би платирл лично ти на тези, които са съставили учебниците, дето 6-то класник им открива грешките? Хайде да те видим, какво мислиш, ако си работодател? Или някои от тези да коментира, дето са ти сложили плюсчетата?Нещата не са толкова елементарни, колкото ги изкарвате.
442
0
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
До РаботодателЧудесно - заминавай да си направиш бизнеса в Германия и наемай германци.
441
0
 
16
 
! Отговори
стар лекар преди 6 години
До Членска карта 7-----------------------------обучете си 150 млади лекари,осигурете им европейски заплати и са ваши.Щом не можете на 150 души да осигурите,значи не искате!
440
0
 
3
 
! Отговори
2 uni преди 6 години
Obstonationalna stachka, iskame belgiiski zaplati v bg. I sindikalnite sha gi kovem s bg pironi.
439
4
 
12
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
За да стане заплащането конкурентно на това в Европа трябва производство! Производството вкарва пари в държавата. С таксита, адвокати, сервитьори, бармани и продавачки пари в икономиката не се вкарват (просто парите вкарани в държавата се местят от едно лице в друго докато накрая не се заплати стока внесена от вън и парите не излязат от държавата), но основния проблем е, че никой не иска да работи в производство. Всеки иска офис, секретарка, климатик и тн. Тоест пари няма, няма и да има!
438
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще задържиш специалистите в България с тия заплати. Изхода е: почасово заплащане, минимална часова ставка за всяка дейност. В Германия е така, така че няма да се наложи откриването на топлата вода. Да ама не - беше казал Един...
437
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.н бизнесмени да направят заплащеното конкурентно на европейското и кадрите сами ще искат да останат и работят тук. А т.н. независим съд да спре да обслужва интересите на бизнесмените и порочната практика за плащане под масата. Нещо се размечтах май?!
436
0
 
13
 
! Отговори
Polipantev преди 6 години
Бизнесът да ми яде крака!
435
3
 
20
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
При производителност на населението ни (6 мил.) за 2016 от 433 лева на месец няма как заплатите да станат по високи. И при данъци от 50%+ в полза на държавата няма как да остават много пари в хората. Преди всичко е крайно време ние ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ да изискаме от държавата да си реформира разходите и да съкратят с поне 70% държавните служители ( в момента са повече от 800 000 или повече от 1/3 от трудоспособното население на тази държава) По малко разходи, по ниски данъци и повече труд, това е!
434
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е то бизнес и има ли почва в БГ?.
433
0
 
21
 
! Отговори
500 коментара преди 6 години
500 коментара в този жълт сайт,БРАВО!Вярвам,че преди да се сътвори поредната голяма глупост,която да изяде главите на управляващите,се пускат в интернет пространството подобни уж невинни новинки и се сондира мнението на народа.Е сега съм сигурен,че написаното в новината тук,няма да стигне по-далеч иначе,ще има големи проблеми.Бизнеса да не се ебaва с хората,за да не си тръгне и бай Иван,че лошо му се пише.Като толкова им бягат кадрите,да осигури бизнеса(а не а аз като данъкоплатец) стипендии.
432
0
 
22
 
! Отговори
Вес преди 6 години
Когато бизнесът започне да спазва законите на тази държава и да се държи със служителите си подпбаващо, нещата ще се променят ..... не само без покритие да изисква да им се отнемат всички права на работниците ... а ако може и да им плащат за това, че работят и им носят печалба - най-добре.
431
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До максимално 1995 образованието от България се цени в чужбина. Идете вижте и ми давайте оценки. Дискусиятя е излишна!
430
0
 
30
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Бизнесът или по скоро бизнесът,който не осъзнае че трябва са започне истински да ПЛАЩА ,ще фалира.Филма е в началото на края си.Света е повече от достъпен и отдавна свали оковите на робството,в което беше поставен българския работник.
429
0
 
27
 
! Отговори
Knufflekutje преди 6 години
До #490През "парапета" ми е на мене батьов....Ти през какво си минал !!... след свършена работа се плаща и уважаваш работника... иначе си работиш сам !!
428
1
 
25
 
! Отговори
Хех преди 6 години
"...да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време..." Да се чете: "Да имат ангажимент да работят САМО ЗА ХРАНА (роби)"!Едно време в комунизма имаше такива договори за някои специалности, или пък "за жителство". Е как ли ще стане това - Много ми е интересно??? Освен това (да си го кажем направо) от десетина - петнадесет години насам целта на всеки родител е да си изпрати детето да учи в чужбина. Няма какво да се лъжем за това.

Спонсорирани публикации