Задават се фалити на фермери и поскъпване на млечните продукти

Животновъдите ще си плащат всеки месец за по две проби
20
Задават се фалити на фермери и поскъпване на млечните продукти
Снимка: Булфото, архив

Криза в млечния сектор и фалити на фермери, прогнозираха от бранша, заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и пререботка на суровото мляко. Според животновъди изискванията към тях са завишени, а в същото време държавата не е осигурила условия за изпълнение на Наредбата, съобщи БНТ. Производителите са категорични, че ако изискванията не бъдат преразгледани, това ще доведе до повишение на цените на млечните продукти.

С влизането в сила на Наредба 2 страната ни вече ще отговаря на изискванията на Европейския съюз за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко.

Според новите правила представянето на две проби от стопаните в акредитирани лаборатории ще се прави всеки месец. Сред допълнителните изследвания са точка на замръзване и масленост на млякото. Всичко това ще се заплаща от фермерите. Те обаче не са запознати с новите изисквания и затова браншовите асоциации сами организират обучение на членовете си.

"Много важна наредба, която създаде напрежение сред фермерите, тъй като налага допълнителни изисквания, които така са в допълнителна тежест за самите производители на мляко" коментира Рангел Матански - съпредседател на Националния съюз на говедовъдите. Ако една от двете месечни проби на млякото не отговаря на новите изисквания, продукцията на фермера ще се наблюдава още три месеца, като през този период млякото му не може да бъде изкупувано.

"Това съответно нарушава производствения процес и производствената програма на преработвателите, които работят с това мляко, което автоматично означава или по-ниска цена, или това мляко няма да бъде изкупено", посочи Рангел Матански.

Така, въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще бъдат принудени да набавят нужните си количества с вносно. Въпреки завишените изисквания към родните стопани, държавата не е предоставила необходимите условия за изпълнение им, категорични са от бранша. Държавните лаборатории за приемане на проби са само в София и Хасково. "Това означава, че фермерът трябва да вземе пробата, да я придвижи със собствен транспорт до лабораторията, да изчака, докато тя бъде приета и съответно да се прибере. Това означава един ден", каза Матански.

Преди месец са открити частни акредитирани лаборатории в Пловдив и Русе, които разполагат със собствен транспорт, но според производителите и те не са достатъчни, защото пробите за анализ се натрупват и там. "Към момента напливът е доста голям, защото фактът, че само две държавни лаборатории досега работеха тези проби, създаде това забавяне в този процес", каза  Петър Григоров - управител на акредитирана лаборатория.

Част от стопаните се притесняват и относно прецизността на изследваните проби. Според производители Българската агенция за безопасност на храните е трябвало да проведе обучение на така наречените пробовземачи на млякото, но това все още не е направено. От бранша обявиха, че ще търсят начин за промяна на спорната наредба.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че на палмовата мазнина, какво ще й изследват, свързано с млякото?!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На село от кравата е по левче литъра , един път в седмицата си купувам една тубичка 5 л и редувам - една седмица си правя кисело , другата сирене , третата си пия и някои десерт и така въобще не влизам в магазин за млечни продукти
17
0
 
7
 
! Отговори
Тук виждам... преди 3 години
...големи разбирачи откъм фермерски евронорми има. После не се чудете защо вносното е по-скъпо от родното. Целта им е да закрият родното . Не го ли разбрахте след толкова години. В Швейцария на говежди фъшкии не мирише ли,да ви питам аз? Напук на чуждите стоки,специално млечните като сирене и кашкавал си ги купувам от фермата директно и не искам касов бон. Тези хора нямат помощ от държавата. Това е моят начин да им помогна
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рафт с пр.млека в една верига . бълг.производство - 2.15 лв , вносно -1.50 лв .
стана ли ви убаво ?
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животновъдите една не малко част ако държавата иде на проверка ще ги направо затвори.Торът не почистен с години, животните целите в л...на. Няма никаква хигиена. Нямат вода и ток. Няма хладилни камери за съхранение на млекото - мухите го кацат и плуват в него и пр. Каква ЕВРОПА сме? Плашат и искат субсидии за коли и джипове.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото да се изследва млякото, ние имаме пълна вяра на съвестните фермери.
Изобщо не вярваме, че в млякото има антибиотици от лекуването на животните.
Качеството е най-високо защото млякото се добива при всички хигиенни изисквания.
Аз защо трябва да давам проба за алкохол, нямаме ли си доверие ?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 3
може и без пари да го пуснат. В Словения преди 10-тина години субсидията за литър "произведено" мляко беше 1 евро.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че кое държавно решение е обмислено, завършено ...да не говорим пък за герберските малоумщини.
Ако не сте разбрали - целта е България да не бъде конкуренция на нито едно производство от вътрешността на ес, ние сме пазар, длъжни да изкупуваме боклуците.
11
1
 
8
 
! Отговори
men преди 3 години
Aide chestito chudiat se kak da unishtojat i malkoto ostanalo proizvodsvo, zashto ne si napravi vsiaka mandra koiato izkopuva laboratoria i saotvetno ako ima problem da go kaje na zemedelskia proizvoditel , a izmisliat kup prechki .... chestito vi upravliavashti
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкотирайте млякото,което не е българско и не е оригинално кисело мляко,като не го купувате и си купувайте или поръчвате директно от селата,та ако ще и още сто бариери и простотии да измислят,няма да вървят.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е удар по малкото останали малки производства и по българския производител.Който иска проби,да даде пари за курсове,за да обучат производителите да си правят пробите!
Българското мляко няма конкуренция,защото е по-здравословно и само в България може да се произведе такова мляко с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Бойкотирайте млякото,което не е българско и не е оригинално кисело мляко,като не го купувате и си купувайте директно от селата,та ако ще и още сто бариери да и
8
1
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
По-скоро е към 1.80лв. (75-80 пенса) като го гледах в Sainsbury's миналата седмица. Но как там, хем заплатите и осигуровките са доста по-големи от тукашните, млякото накрая е на същата цена, че и по-ниска отколкото в България?
7
1
 
18
 
! Отговори
маке преди 3 години
един работи а 10 се чудят как да излапат изработеното за умниците по надолу 90 %от фермерите не зимат субсидий те са за богоизбраните фермери
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фермерът да престане да разрежда млякото с вода от герана, като се мотивира, че не му плащали съобразно масления градус, и пробите му ще излизат винаги.

Аман от ненаяли се!

Преработвателят, в контролирана в хигиенно отношение среда, ще си избие маслото, ще пастьоризира млякото и ще го пусне за реализация.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видими резултати. Нали агромафиотчеъата са до един гербаджии. Трябва да намажат.
4
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
млякото е наи скьпата стока в бьлгария а половината от бьлгарите нямат зьби и
попарата им е единственото ядене сутрин и вечер с тези цени в мом това е
геноцид
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прасното мляко в Англия - 1 лв на литър, БИО 1.20 лв на литър, тука фалират. Това е цената в магазина барабар с печалбата и кутията!
2
13
 
14
 
! Отговори
чочков преди 3 години
Алоо,стига ревахте,оревахте света,-ще изпълнявате и това е-а като вземате субсидии не ривете ,нали ?
1
2
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Казах ви ,че БАБХ е инструмент за шантаж и рекет ,не ви се вярва.Като ви се качат на главата ще повярвате.

Спонсорирани публикации