"Пастърма говежда" – защитена евромарка за България

ЕК я вписа в регистъра на храните с традиционен характер
Обновена: 26 май 2017 19:53 | 26 май 2017 19:48, Анисия Иванова
5
"Пастърма говежда" – защитена евромарка за България
Архив: Булфото

Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел.

"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост.

Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Пастърмата за пръв път се споменава в древна Армения, някъде между 95г. и 45г. пр.н.е., по време на управлението на Тигран II, като "бастурма".
Прави се от говеждо месо.
Сигурно има сега от много други меса, не знам.
Не съм ял нито арменска пастърма, нито турска, нито от някоя друга държава.
Обаче в Ливан ядох суджук. Е, ако и родната ни пастърма е като родния ни суджук, мерси, но по-добре да си ги заврат... да не уточнявам.
Нашият суджук е като тухла. Ливанският се топи в устата!
3
1
 
4
 
! Отговори
не преди 1 година
До Вълнаро,не пастърмата се прави само от козе или овче месо,всичко останало e като сушена шунка
2
2
 
3
 
! Отговори
Вълнаро преди 1 година
Принципно си прав, оригинала на пастърмата е солено козе месо, но може да се направи от всякакво друго. Аз съм правил и от пилешко, пак става вкусно.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе истинската пъстърма от едно време още не е ли от козе месо ?. Ква е тая " пъстърма говежда"?

Спонсорирани публикации