Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
27
 
! Отговори
до 183 преди 6 години
Точно от подобни тарикати,без покритие и абдикираладържава ,пълна с корупция, беззаконие и комплексари емигрантите са все повече
159
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начи, мм, знайш ли колко ми излезе, да построя това 'комплексче' върху пясъка,а? къде що пари кихнах. сега трябва да ги избия откъм персонал. това е бг тОризЪма, накратко.
158
1
 
25
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Абе май съм проспал момента когато станахме Швейцария на Балканите.Въйййй индийци малиии бангладешци ,лелее молдовци горещ ветер...Мани мани да взема да си платя тока че без телевизия съм пропуснал доста...
157
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доходите в Бг се контролират от същите, дето 60 години обясняваха, че няма значение дали си лекар, инженер или чистачка, всикчи трябва да са наблъскани в панелки и да са еднакви. само че същите сега станаха 'бизнесмени'. 3 поколения промити мозъци, на които са им дали червени куфарчета, не могат да оценят труда. не говоря за сервитьорите, а за най-отвратителната реплика в Бг 'тук толкова дават'. на тази реплика, кадърните си казват наум 'тогава отивам там' и го правят.
156
1
 
25
 
! Отговори
Чайшукарие по СКАТ преди 6 години
Украинци тука нема да виработят разбрахме че и сирийците не са с робски манталитет.Извода е ще ще напълнят страната с индийци и бангладешци и то само млади мъже...А индиеца като пристигне и ще остане ,работодалеля ще го ожени за ромките в махалата и готово.И без това преди избори агитира там за ПФ и ГЕРБ
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 184Нямаш такава леглова база , че да свършат Индийците :)))
154
1
 
19
 
! Отговори
Софакъл преди 6 години
Разбрахте ли сега мишлета мутрите лев нема да ви дават....Бягайте от тая мизерия докато ви държат ръцете и не са вдигнали огради и на западната гранца и родителите ви са здрави иначе ще ви експлатират докато не проритате...АТАКАААА
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'на фона на общите заплати'. няма фон, няма и общи заплати. има КОНКРЕТНИ хора, с КОНКРЕТНИ умения, които очакват КОНКРЕТНО възнаграждение. след като един 'хотелиер' дава 20% от брутните си пари комисионна на туроператор за 2 седмици почивка, е нормално да даде поне поне толкова на работник, пак за 2 седмици работа. и стига с глупостите за бакшишите - тях ги дават доволни клиенти, а не 'хотелиерът', няма защо да се гледа в чуждото канче. догодина като свършат и индийците, какво правим, а? :)
152
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 179 Ами очевидно никога , не си имаЛ частен бизнес. Ако беше имал , нямаше да размишляваш , като работник :) Ти може да искаш и 3к заплата, но аз пак щи сложа високи изисквания и да платиш неустойка на фирмата , ако не ги постигнеш. ТогавА искам да видя , колко то стиска . Щото лесно се иска.
151
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разберете, че ниско квалифицираният труд,навсякъде се заплаща малко. Въпросът е в пропорциите. Да, малки са заплатите по морето. Но не може да очаквате да взимате повече от лекар или инженер. Никъде по света няма такова нещо.
150
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък чужденците ще се избият да дойдат да работят в туризма ни с работно време по 12-16 часа на ден и без почивен ден за 250 евро. Дори китайците взимат повече.
149
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много познати имам на вън. Минаха години , уж много пари вземаха . Никой нито къща си купи , нито апартамент, нито кола....Нито банкова сметка с милиони има....Да там дават повече пари ама и данъците са повече и разходите са повече и всичко е повече.
148
1
 
16
 
! Отговори
до 175 преди 6 години
И защо да не кажеш каква заплата очакваш? Договорът за работа има две равноправни страни едната предлага, другата приема условията. Баламите са на привършване и т.нар експлоататори ревнаха до небето
147
0
 
13
 
! Отговори
До варненец преди 6 години
Колега, заплата 1200 евро за 12-часов работен ден с един почивен ден в седмицата е била грозна гавра и експлоатация на фона на правилата в Германия. Адски си се минал, ама тъжното е, че смяташ, че сделката ти е била добра. Не е важно сравнението само по заплати, важно е колко ти струва и живота.
146
0
 
2
 
! Отговори
до pagane преди 6 години
ако ти си пример за качествен човек, пази Боже!
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по смешни са ми сравнения между страни, като това под мен ?!? Това показва вече тотално безхаберие по икономика и размисъл.Да сравняваш малка България с Германия, САЩ, Израел си е смехотворно. Вашите дядовци и баби и бащи са спали 70 години под комунистически режим ....И вие сега искате да сте наравно в тях ? Вие полуиидиотили сте ?
144
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са частни фирми - предлагат ти заплата, ако се съгласиш си длъжен да си вършиш работата . Не може работник да казва , каква заплата иска ?!? Това може ако имаш 15-20 години стаж и си кадър. Ако си вчерашния студент или вечния барман. ... Това е. Пазара сам определя цените .
143
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто вие не ставате за работа. Вече видяхме ....10 години ви дават работа все мрънкане - заплатата , храната, шефа ... Не знам си кво ! А на среща какво имаме ? Банда разлигавени деца сричащи един език , слаба компютърна подготовка. Айдеее въс на борсата .... ето идват хора от чужбина и бачкат. Явно ние сме си мързеливо племе от как ни има. За това нямаме нищо. Даже и дворци нямаме , като хората. Само дупки.
142
2
 
11
 
! Отговори
th преди 6 години
Струва ми се, че доходите у нас се контролират от някаква сила, но не пазарната, а държавната. Средната заплата е таква, която ти стига да си платиш сметките и да не умреш от глад. Защо дори недобър ИТ кадър в България може да взима 2-3 повече от инженер, а на запад двете професии взимат еднакво? Излиза, че испанския инженер и ИТ са еднакво производителни, а у нас дори слабия програмист е поне 2 пъти по-производителен от инженера. Някакъв картел на заплати има, но смееш ли да питаш?
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Превърнахте черноморието в бетонно гето в което идват само най големите острилки да почиват без пари. Поръчват една салата с пет вилици и една бира с 8 чаши. Пита се, колко бакшиш ще оставят на сервитьора за да се навие той да работи за 600 лв?