Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто вие не ставате за работа. Вече видяхме ....10 години ви дават работа все мрънкане - заплатата , храната, шефа ... Не знам си кво !
А на среща какво имаме ? Банда разлигавени деца сричащи един език , слаба компютърна подготовка. Айдеее въс на борсата .... ето идват хора от чужбина и бачкат. Явно ние сме си мързеливо племе от как ни има. За това нямаме нищо. Даже и дворци нямаме , като хората. Само дупки.
142
2
 
11
 
! Отговори
th преди 2 години
Струва ми се, че доходите у нас се контролират от някаква сила, но не пазарната, а държавната. Средната заплата е таква, която ти стига да си платиш сметките и да не умреш от глад. Защо дори недобър ИТ кадър в България може да взима 2-3 повече от инженер, а на запад двете професии взимат еднакво? Излиза, че испанския инженер и ИТ са еднакво производителни, а у нас дори слабия програмист е поне 2 пъти по-производителен от инженера. Някакъв картел на заплати има, но смееш ли да питаш?
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превърнахте черноморието в бетонно гето в което идват само най големите острилки да почиват без пари. Поръчват една салата с пет вилици и една бира с 8 чаши. Пита се, колко бакшиш ще оставят на сервитьора за да се навие той да работи за 600 лв?
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не давали по-големи заплати, защото не бил квалифициран труда :))) Ами наемете си от нашите шведи и ще сте хепи бе - за кво са ви украинци и индийци?
139
2
 
4
 
! Отговори
варненец преди 2 години
Истината е че тези пари не стигат защото е скъпо в България . На немско корабче по реката вземах 1200 евро заплата за 11 часа работен ден със един почивен на седмица .Тука ако работя 12 часа същото ще взема 1100 лева . Но има скрит проблем , няма бюджет за пълен персонал , щото през май до с едата на юни хотела има 50 човека и почиваме през ден , тоест само 3 месеца пълен сезон , крайно недостатъчно ...
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак остава един парадокс,оправдават се за ниските заплати, с това, че е ниско квалифициран труд. Да така е , ама това е хотел,а не болница, и ТЕЗИ ТРУД, КОИТО извършват въпросните камериери, пикола, сервитьори, са СЪЩИНАТА НА ВАШИЯ БИЗНЕС.
Нали? Как иначе ще предлагате хотелски услуги?
И още нещо по въпроса със заплатите у нас, уважаеми работодатели, как очаквате като всеки от вас плаща малко, вие самите после да имате продажби? От къде хората да имат пари, за да платят за вашата услуга?
137
2
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
"аз имам хотел"
Аз имам остров с пристанище
136
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ореваха тия мутри орталъка - всеки ден "няма кадри", занимават ни с несполуките на мижавия си бизнес... Марсиянци ще докарат само да не плащат заплати !
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В. Магриотов

Кой е твоя хотел да ти пратя Миграцията ?
Те нищо чудно самите чужденци да ти я извикат
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никакви индийци
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 161
Правилно ти е казал човекът,че не е за теб! Искаш да дадеш поне 100 кинта за 2-3 часа,да ядеш претоплени манджи от няколко дена,от които после ще се о.с.е.р.е.ш. до ушите,да се тровиш с ментак най-високо качество-ослепител и после да разправяш,че си бил на круизен кораб!?
Виждал съм чужди туристи да слизат от подобен кораб,притичват със ситна стъпка до храстите,стискайки кълки или отровени от пиячка,че чак червата си повръщат!
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах, честито да ви е от ГЕРБа ЗАЩИТАТА НА МОНОПОЛИТЕ честито на всички обикн.българи
131
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време бях с приятелката на Несебър. Видяхме едно корабче, което вози туристи Несебър - Слънчея Бряг, Свети Власт. Попитах един човек в колко часа е следващият курс, отговориха ми - ТОВА НЕ Е ЗА ТЕБ!!!

Резервирахме хотел, в който вратите падаха...

От тогава - RyanAr, за около 60 евро на човек и към Испания - Castellon. В района има много хубави курорти, и страхотни плажове. Препоръчвам ви го, не си разваляйте почивката.
130
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имам квалификация и два езика и ме каниха за администратор на хотел. Предлагаха работа 12ч., но осигуровки за 4ч., заплата 500лв"
Ами ако са те поканили в някой мизерен "хотел" тип индиански вигвам или на собственик самоопределил се като хотелиер,даващ подслон на бараби и туземци,ти колко искаш да ти дават?
129
0
 
28
 
! Отговори
TOPKEK преди 2 години
Много хора се отказаха да работят по морето защото колкото и пари да дават работата е сезонна и най-вероятно зимата ще трябва да работят по зимните ни курорти. Всеки който има поне малко стаж, знае малко език и си разбира от работата може да си намери целогодишна/сезонна работа в чужбина където ще изкарва много по-добри пари и няма да бъде експлоатиран като роб без почивен ден и.т.н.
128
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на общите възнаграждения,заплатите които се дават на обслужващия персонал в курортите са напълно нормални.Някой викат,че били малки?! Как бе,я се вижте какво образование имате,какво вършите,какви пари ви дават,че и крадете,бакшиш си искате и сметки надписвате и зо повече се лакомите?! Ами като сте толкова умни кадърни,вземете и направете нещо,произвеждайте,ако ще габърчета и кламери и тогава искайте!
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А собственикът руснак ли е?
126
11
 
3
 
! Отговори
до kondor преди 2 години
И аз да имам ресторант и аз ще правя така. Сигурен съм че и ти би постъпил по същия начин, и много от пишещите тук.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

in Greece - половината сервират на останалата половина
124
0
 
28
 
! Отговори
Kondor преди 2 години
Успех на всички кратуни като Ветко и Лай**метко.
Внос на емигранти от стискане да не платиш на родните синове и дъщери български. Ако търсите баш предателите - Ето ви ги.