Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
29
 
! Отговори
Виготура до 123 преди 6 години
В кой университет се учи за сервитьорки, камериерки и бармани? За готвачите не говорим, те не взимат никъде малки пари.Ако владеете английски и/или руски можете да сервирате в цяла Европа и да изкарвате по 2000 евро на месец. Защо трябва да се слугува тук за 500 лева.? Дори и по 1000 лева да направят заплатите мутрите, пак няма да намерят свестен персонал. Просто защото свестния персонал вече го няма.
119
0
 
15
 
! Отговори
9 преди 6 години
Навсякъде гърмят като предни години,че се очаква ръст на туристите. Все пак трябва сезонните обекти да се отдават и пари да се правят. Ама някои помним малко повече :)
118
3
 
34
 
! Отговори
Черноморието е гнус преди 6 години
На Черноморието няма нормални хора. Българите (поне платежоспособните) отдавна не го посещаваме. Немските бабички, английските извратеняци, руските колхозници, бг чалгаристанците и скандинавските алкохолици не са туристи, а движещи се проблеми.
117
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От сега си представям украйнски сервитьор сервира на група руски туристи :))) екшън яко
116
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиколото индиец, сервитьорът украинецThe wh..res are usually Bulgarians
115
4
 
26
 
! Отговори
:) преди 6 години
Българският хотелиер е в най-добрият случай *** от времето на Балкантурист. Аз лично от 2005 не съм почивал в България. Има си страни за почивка и България не е от тях. И пари да нямам за качествена почивка в Европа (да не дава Господ), ще си стоя в къщи, но няма да ходя по гнусните БГ чалгарници.
114
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марш на курсове по хинди, урду и санскрит, това поне е ценно, защото не мож се разбра със сервитьорчето.D
113
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е КОЙ е собственика - а)ченге б)мутра в)съдия ?
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе злите езици говорят,че руските туристи това лято са се ориентирали към Турция,Гърция и Кипър.Та този туристически ръст у нас може да излезе фалшива новина.Ама със сигурност всевъзможната изметт,която ще ни обслужва е истинска.
111
2
 
28
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Така им се пада на хотелиерите и ресторантьорите да търсят персонал и все да няма. Като лъга ха толкова години хората със заплащането така ще е. Години наред хората се връщаха излъгани от всички тези които сега реват и сами си постлаха така, защото са алчни. Е сега няма да има кой да им работи за тези малки заплати. Никой няма да им се хване да им работи за заплата под 1200 лв. Като не искат да плащат да си търсят работници от Бурунди, Гана или Гвинея ама и от там ще им теглят по една благослови
110
2
 
21
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 6 години
Супер, даже и непретенциозните руснаци не искат да бъдат обслужвани от индийци, не дай боже от украинци и молдованци и поради тази причина отново поеха към Турция и Гърция, разни драгановци и ръглевци да го духат! Не говоря за това, че българите предпочитат Гърция пред мръсотията по родното черноморие! А кадри няма защото тн бг-работодателя не желае да оцени труда толкова колкото струва!
109
0
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Билета от Бангладеш е двупосочен поне 2500 евро - (понеже съм бил там в гр Читагонг) Кой алчен селякохотелиер ще си вземе миризлив неграмотен индианец за да обслужва бели туристи ) хм -песента е - Ще си вземем кадри ако вие БГ слугите не почнете веднага работа )) САМО ЧЕ ТАЗИ ПЕСЕН СЕ ПЕЕ ТРЕТИ ГЛАС (от 2007г) и е ИЗПЯТА вече- Няма кой да заплашват - да са се молят на дебелите си роднини ,любовници охранители и всякакъв слугинаж да им работи - въпреки че ще станат за смях - без опит без език ))
108
0
 
4
 
! Отговори
Ulticul преди 6 години
Chudesno...poluchavash udovolstvieto ot pochivka v rbg i po sveta 2 v 1...;)
107
0
 
17
 
! Отговори
250E преди 6 години
за 500лв толкоз
106
1
 
29
 
! Отговори
kurec преди 6 години
Само да питам неквалифицираният индиец на какъв език ще обслужва?! Само заради тази картинка си заслужава да посетя някой наш курорт.
105
1
 
30
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Хахах,оказах се прав,че ще търсят работна ръка от Бангладеш :D
104
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите високо интелигентни бизнесмени, бивши и настоящи бандюги, поради лакомията си да плащат никакви пари на работниците си, направиха така, че вече няма читави. Българина не иска да им гърби за Жълти стинки и не се хваща повече. А индийците, ами те са си мигани отвсекъде! Така ще падне качеството на обслужване, а то вече е паднало, което ще прогони туристите. Като прибавим кафявото море, скапаната храна, анаболните татуирани *** за охрана, кражбите и т.н ще се молят за туристи.
103
0
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Ами тая година ще излъжат индийците и украинците, ами след това? Може ли да ни излъжат нас вече, че тези "курорти" са място за почивка, където дъни непрекъснато чалга, застроено е навсякъде с бетонни блокове, а нахалните бабички ти искат 15 лв.на легло за няква мизерна изба. Е, за същите пари ще ида в Турция, където ще ме гледат в очите. А ако искам свобода от пълен пансион -ей ти Гърция.
102
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Всеки стажант чужд студент е длъжен да работи не повече от 8 часа и да почива събота неделя- По закон Инспекцията на Труда ако хване някой работил над тези 8 часа и то нощно време -глобата е 15000 лв за хотелиера- Пътните ги плаща хотелиера и всичко като заплата на чуждият студент- Обявите в Украйна и Молдова са жалкосмеши- Не крият заплатата 250 евро Но в екстрите пише- Всяка вечер дискотека басейн танци и за най работливият - екскурзия по Цялото Черноморие -)) Това са лъжи и ще има много глоби
101
0
 
25
 
! Отговори
123 преди 6 години
До В. МагриотовЗащо господин бизмесмен не кажете какви заплати давате и на колко осигурявате служителите си? А по колко часа работят на ден? А за месец?

Спонсорирани публикации