Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименТо те не дават такива пари. По 50 лева на ден и без почивка. Това беше последното предложение към професионален готвач....
99
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ВиготураЗащо говорите глупости. Това са професии, за които се учи. А това, че работодателите взимат куцо и кьораво е друго. Ако отиде човек с дипломата си , отива и с цената на труда си....
98
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и плажовете са като индийски..
97
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е че нашите бизнесмени ще излъжат горките хорица че ще им плащат по 1000-1200 $ после като дойдат пари йок, в края на краищата тия хора няма да имат пари даже и да се приберат, и ще останат тук като нелегални емигранти, които ще захранват криминалния бизнес.
96
0
 
14
 
! Отговори
Винету преди 6 години
че ко им е на индюгите - *** са,могат продават царевица на плажа и семки
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизам в един магазин за дрънкулки в Банско и не знам защоq продавачката реши, че съм от Русия и взе да ми говори на руски.Прикольно болтаешь, казвам , но може ли да минеш на български и за двама ни ще е по-добре.
94
4
 
25
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Истината е, че това е ниско квалифициран труда, а за него по цял свят заплатите са минимални. Само че от минимална заплата в Испания, или Германия можеш да преживееш, с минимална заплата в България - това е невъзможно. Затова българите ще работят нискоквалифициран труд в цяла Европа, а тука псевдобизнесмените ще търсят индийци, китайци, извънземни и зомбита да им работят за 250 евро на месец. Ако искате висока заплата - квалифицирайте се, учете езици и навън.
93
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото логично обяснение за тази "мярка" е че някои тарикати, близки до властта, имат намерение да завъртят търговия с продажбата на разрешителни за работа в държава от ЕС на кандидат-мигранти от Третия свят, а те вместо да плащат на каналджии ще влизат в ЕС с официален документ. Иначе и най-малоумния индиец няма да остане тук да бачка за 320 ?, при положение че в Индия ще взима за същото толкова!
92
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже се учудвам че се допуска да се ибсъжда този въпрос, при положение че около 30 % от българите в трудоспособна възраст работят извън България
91
0
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ако направят визите на чуждите студенти за 5 месеца -То хотелиерите пак ще ревнат - защото ще поискат от държавата да им плаща и пътните за студентите от Третият Свят- Проблема НА пишман бизнесмените Е ЧЕ ПРОСТО НИКОЙ НЯМА ДА ПРИСТИГНЕ ЗА ДА ИМ СЛУГУВА В ХОТЕЛИТЕ И НИКОЙ ОТ БГ СЛУГИТЕ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ПО 12 ЧАСА 30 ДНИ В МЕСЕЦА ЗА 550 ЛВ Поради това че от 2007 г те все нямат кадри - българите били мързеливи сезона щял да пропадне - СЕГА тези Алчни селяци хотелиери ще си БАЧКАТ САМИ ! Честито !
90
21
 
3
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
До 100Аз съм преди всичко бизнесмен , а вие сте калпави и искате пари без да работите .
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКакви умения трябва да имаш за да сервираш бира и кебапчета или да опъваш чаршафи в хотелската стая.========Прав сте, но защо тогава го наричат работа и наемат хора , за да я вършат.Явно никой няма нужда от такава услуга, след като за нея се плаща малко или нищо.Тия хора, които ги наемате поне им кажете, че не са наработа, а дават доброволни дежурства , нещо като по Нешънъл джиографик, където студенти по ветеринарна медицина дежурят във ветеринарни клиники безплатно.Нъл тъй?
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се сещате какво ще стане в тая ситуация, нашите "червени" хотелиери ще излъжат потенциалните работници че заплатата е 1000 $ та да дойдат, и после тука заплата = 0, а тия хора няма да имат избор, щото няма да имат пари даже и да се върнат.......
87
0
 
16
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
До ПотресЩо бе те ако дойдат ще изкарат месец 2 и няма да повторят.Да не забравяме, че индийци и всякакви от региона ядат храна различна от нашата.А за да ги наемат трябва да се поправят няколко закона ... НЯМА ДА СТАНЕ ЗА ТОЗИ СЕЗОН.
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собствениците дамек работодателите рабптят на принципа четири месеца година хранят. Само,че не си правят сметката, че това важи и за сезоните работници.
85
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам квалификация и два езика и ме каниха за администратор на хотел. Предлагаха работа 12ч., но осигуровки за 4ч., заплата 500лв. и без право на почивен ден до края на сезона. Тъй като ще живея в хотела е ясно,че работата ще е повече от 12ч. на ден. Отказах. Аман от робовладелци.
84
0
 
17
 
! Отговори
Devil-Jin преди 6 години
хахахах...Аз преди две седмици говорих с познати че България ще станее като кипър и Гърция,Работници Пакистанци Индийци,Филипинки.
83
0
 
18
 
! Отговори
Марин преди 6 години
То си е същото.И сега персонала в хотелите на Слънчака е бъкан от хора събрани от долини и паланки,та що да няма и индийци.
82
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е неможе ли и ние да поискаме да си внесем министри и депутати от Швейцария и Германия, а прукорори от Румъния :)
81
2
 
36
 
! Отговори
100 преди 6 години
Българите били мързеливи??? Ти какъв си? Чех, китаец, бразилец???? Дали българите са мързеливи или *** Смешника не може да си подбере кадри и да им плати добре,а?

Спонсорирани публикации