Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Космополити станаха българите, еййй... ХХАаХАХахах
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2009 имах договор с едно училище от Украйна за сервитьори на стаж. Условия и заплати =0 месец беше и договрра се развали
78
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам представа кой ще дойде. Аз още 2008 се опитах да взема двама нигерийски студента за пиколо на Златни в хотел 5* ама се изсмяха и си тръгнаха - заплатата беше 250 лева + храна и евентуално спане в мазите преустроени на стаи. С дюшек на земята една мивка с душ и един wc за 40 човека.
77
1
 
34
 
! Отговори
Фалитът наближава преди 6 години
Хотелите и морето - чисти като индиец, а обслужването бързо и учтиво като пиян украинец.Ако има нещо, което показва в пълния му блясък българския провал е Черноморието. Помийна яма. Гнусна и прокажена.
76
38
 
3
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
В моя хотел персонала отдавна е само от чужденци , и проблеми съм нямал. Българите са мързеливи и само ревът за пари , а качество на работа - 0 !
75
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви умения трябва да имаш за да сервираш бира и кебапчета или да опъваш чаршафи в хотелската стая. У нас докторите и инженерите работят за 900 лв,заплата на кмета на София е 2 000 лв, а хора без никакви умения искат по 2 000. В любимият ви Запад, заплата се определя от образованието и най-вече от сложността на извършения труд,а не от тежестта му. Защо мислете,че по курортите на Испания,работя имигранти/ вкл българи/.Защото заплащането е ниско спрямо местния стандарт.
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и сомалийци и соамлийци, за охрана на туристическите корабчета :) че много са се разпищолили тия
73
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
450 милиона жители на ЕС + още 50 от членките на зоната за свободна търговия. т.е 500 милиона,. как точно не успяха да намерят работник от тези страни, че внасят от тимбукту? оп, сетих се. в Европа тези пари ги изкарват за 2 дни :)
72
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а индииците от Столипиново не искат ли да бачкат? Поне някои от тях поназнайват български.
71
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не, мерси. предпочитам гръцки собственик да ме обслужва в семейната си къща на гръцкото море. хайде да вкарат и китайци за охрана - поне ще знаят кунгфу, и араби за почистването - с един взрив и цялата бетонна *** по морето ни ще изчезне. ;)
70
0
 
27
 
! Отговори
Потрес преди 6 години
ТМай на никой не му прави впечатление каква ГАВРА е това с българския народ!/!Това минава,всякакви граници на приличие и морал.При тая трагедия в тая дуржава,при тази мизерия и безработица,вкарваш накви марсианци да ти работят,...е няма брат,такава *** коочина!!!Това третия свят пасти да яде!
69
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вместо да мислят как да повишат доходите на хората, те мислят как да внесат по-евтина работна ръка, луда работа
68
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робовладелците в България не искат да плащат искат да трупат само милиони и да се оплакват че ако дадат 1000 лв заплата направо умират
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при нас сезона е 2 месеца ще заведа журналята на мои разноски де се плацикат да видя що за моржове са
66
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам една година на хотел в планината с двете деца.Собственикът на втория ден идва при мен на масата, зебележете, докато обядваме и ми казва-може ли да ми платите за дните, в които ще стоите,ЗАЩОТО ЩЕ ИМАМ ГРУПА И ТРЯВА ЗА ЗАРЕЖДАМ?Питам го точно сега ли, обядваме и не смятам днес да си ходя, а оня ми се зъби СЕГА.Е, платих му са една нощувка и си тръгнахме, със сигурност сумта не му е стигнала за нищо.Ако искате вервайте.
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да така ще се вдигнат доходите на населението, като вкарате нископлатени работници от Азия и Африка
64
17
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 6 години
Да бе те там всички умират от болести , затова са 2 милярда. Пък те сигурно ги преглеждат. И хората са много по свестни от нашите намръщени мумий. Като не му дадеш бакшиш и почва да те гледа злобно. Само индийци това е спасението :DDD
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Украински националисти биха бесарабски българин и го хвърлиха в контейнер за ***. Пострадалият е общински съветник в Белгород". Украинците трябва да си вземат украинските земи край Полша. Всички подаръци от СССР трябва да се вземат.
62
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е зарежи! В България официално няма безработица, не само няма, но работните места са повече от работната ръка!Така става при тотална липса на работеща глава....
61
1
 
19
 
! Отговори
do 71 преди 6 години
Дей слагаха ни в едни бунгала на Созопол , нямаха прозорци , в една стая по 15 легла , красота.

Спонсорирани публикации