Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
2
 
! Отговори
нено-Чернолайномори преди 6 години
Откога мауглита от Столипоново се наричат Индийци и украинци . Пуснете ги да видим жица ще остане ли в хотелите ви *** малограмотни и нагли хотелиерски *** блебнуващи заплати в комунизъм ,а плюещи по комунизма дежурно и по график .
179
0
 
6
 
! Отговори
London IT Boy преди 6 години
Българското хотелиер прокарало закон за внос на сингапурци,швейцарци и нинджи немци само дете досега от закона им се получават ексремент ,а бленуваните бедни сингапурци,швейцарци и немци никакви ги нямало затова пък богатите и нагли българи искали цели 1500 лв чиста заплата Затова и сезона им бил пред провал. и по зле ще става глупуци.Капитализма иска пари а като ги нямате фалираш.Не се обясняваш
178
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом родните индийци вече не искат да ви работят за 200 евро месечно и паница леща , що решихте, че тия от Бангладеш ще се съгласят? А двупосочен от Дака до Бургас е минимум 1600 евро, вие ли ще ги платите за един сезон, прости за*ници?
177
0
 
8
 
! Отговори
Пазарджик лия преди 6 години
Точно така вкарвайте евтина работна ръка от страни от третия свят,за да може баровците да се гаврят с нашите работни заплати.
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на търкалета.За три месеца при 500 лева заплата оня ми ти индиец от Бангладеш не може да си плати самолета от Доха до София и обратно.Индийците ходят да работят по арабските емирства.И там като видят незабулена жена се държат като животни.Ако и тук искате така да стане- канете ги да ви работят.Аз предпочитам млади гърчета и гъркини.
175
0
 
11
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
Пиколото индиец, сервитьорът украинец .Да бе да а 1 мармот завива шоколад.
174
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите да въведат защитни такси, както има мита на стоките например. Който иска да назначи чужденец, всеки месец плаща авансово на държавата такса в размер на 1 средна залата, плюс здравна застраховка за всеки работник.
173
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проститутките рускини а ромите продават семки ..............
172
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Като изгоните и тях с ,,добрите ,, условия на работа, догодина очакваме персонал от Перу ,Мароко и Пакистан:)
171
1
 
33
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Че то веднъж да видя как ми сервира някой лилав с черни нокти, мазна коса и кирлив врат - Нито ще се храня там, нито пък ще отида пак. С укранинците (и особено с украинките) е друга работа. Но и за 90 дни които имат право по закон - Как ли ще успеят да се квалифицират?А и като се разчуе че не са им платили за работата и са им изтекли 90- те дни та нямат възможност да дойдат и да съдят някого - Колко ли от тях ще се върнат следващата година? Много много интересна ситуация. Ще видим какво ще стане
170
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смешни и жалки са тия така наречени бг работодателчета
169
0
 
38
 
! Отговори
до 198 преди 6 години
Те са тръгнали натам, затова реват на умряло и тъй като сами се вкараха в капана, обвиняват всички и всеки. Бързото забогатяване и големите печалби приключват. Кражбите от работниците намаляват, пък и правата си искат, не сме послушните ,,роби" да експлоатират безнаказано, както си искат- как да си намалиш 200%печалба на 10-20% както е в Европа без бой?
168
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искате пари се образовайте и квалифицирайте. Добър лекар,инженер,адвокат под 2 000 лв няма да падне.Да не говорим за комп. специалист. Ако не ви се учи или не сте толкова умни,добър майстор-шпакловчик, фаянсаджия,монтьор също ще взима поне толкова.Добър стругар за под 1 500 ле няма.Но не може да не желаете да се образовате или научите занаят и да искате повече пари,то квалифициран кадър.
167
2
 
44
 
! Отговори
agronoma преди 6 години
Кви работници от Индия, кви 5 лева? като искат да плащат африкански заплати, да вървят у Африка. То вярно, че и африканските заплати са по-високи от тук, но такава е приказката. Ограниченията за работници извън ЕС са точно за това - да не може разни дерибеи да се подиграват с труда на хората. Или да се научат да плащат нормални пари, или да вървят на майната си
166
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе защо, аджеба :):) 7-8 статии се пускат на някакви си 'хотелиери', оплакващи се от липса на персонал? как пък не пуснаха 7-8 статии за персонал, оплакващ се от хотелиери? нека да чуем и другата страна какво мисли, все пак :)
165
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АдонисТипичния българин,който разбира от всичко-футбол,политика,икономика,жени,медицина...Хепатита,Дизентерията,Лайшаниозата са банални болести,които се срешат в цяла България.Няма нужда да се внасят.Много хора боледуват и не са нищо особено,лекуват се без проблем. Виж за Еболата си уцелил.Няма я в България и наистина е опасна.
164
0
 
10
 
! Отговори
Ред Неколов преди 6 години
Оня дето стана председател на малцинствата иска още 1-2 милиона директно от майка Индия..
163
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега разбрах защо дават индийски сериали по телевизиите. грижат се за персонала по морето :)
162
0
 
21
 
! Отговори
Адонис преди 6 години
Тия индийци и бангладешци хигиенни навици дали имат освен обичайните за Сланчака хепатит и дизинтерия сега и някоя ебола и лайшманоза да докарат ,че да е пълен цирка.
161
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 6 години
И като си поръчам две люти чушлета - Тоя дето е от Бангладеш как ли ще ме изгледа? Ще си нося албум със сниман таратор и имам баялдъ ли?

Спонсорирани публикации