На трапезата: Пием повече вино и по-малко ракия

Статистиката – 21-ви сме в света по произведено вино
29 май 2017 18:36, Надежда Бочева
7
На трапезата: Пием повече вино и по-малко ракия
Снимка: архив, БулФото

В България потреблението на вино расте, а на ракия намалява, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пред Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит днес в София.

Въпреки че страната има репутацията на традиционен производител и консуматор на червено вино, статистиката показва, че пием почти равни количества червено и бяло вино, каза той.

Докато през 1997 година 80% от българското вино се изнасяше, а 20% се консумираше в страната, 20 години по-късно тенденцията се  преобърна, отчете Радослав Радев. Според него това показва повишаване на винената култура.

Средната цена на рафта в магазина е 3,5 евро за литър българско вино и 7 евро за бутилка вносно вино.

Според представените днес данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата произведено вино.

У нас са засадени 60 хил. хектара лозя. Над една четвърт са нови насаждения - презасадени стари лозя. Регистрираните винопроизводители са 263, а ежегодно се произвеждат средно 160 хил. т винено грозде, от което се получават 1,3 млн. хектолитра вино.

Тук не се отчита домашното вино за консумация в семейството, за което се използват около 140 - 145 хил. т грозде.
Продажбите на местния пазар са около 700 хил. хектолитра, за износ отиват около 600 хил. хектолитра, а вносните вина са 50 хил. хектолитра.

60% от износа е за Европейския съюз. Основните пазари на българските производители са Полша, Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Чехия, Швеция и балтийските страни.

Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света, стана ясно от анализ за производството на грозде и вино. Докато в Китай растат както производството на грозде и на вино, така и консумацията, в Европа произведеното грозде намалява, основно заради политиката за изкореняване на лозя.

В традиционните страни потребители на вино се променят и навиците – французите вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви  Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство и винарство OIV.

7,5 млн. ха са общо площите с лозя по света. Петте водещи страни по този показател са Испания, следвана от Китай, Франция, Италия и Турция – в тези страни са 51% от площите.

Докато в Европа като цяло площите намаляват, от 2012 до 2016 г. е отбелязан ръст в страни като Китай, Чили, Перу, Мексико и Нова Зеландия.

Що се отнася до консумацията, първите пет страни, където се изпиват почти 50% от напитката, са Франция, Италия, Германия и Китай, а България е на 30-то място.

След видим спад в потреблението на вино в годините на глобалната финансова криза, започнал през 2008 – 2009 г., през 2015 г. анализаторите отчитат 240 млн. хектолитра изпито вино, а през 2016 г. по предварителни данни – 241 млн. хектолитра.

В предкризисните 2006 и 2007 г. обаче консумацията е достигала 250 млн. хектолитра. Китай бележи възход по всички показатели. В Африка потреблението и производството на вино също расте, отбеляза Жан-Мари Оран.

Подробности четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Бирени шкембета преди 6 години
Явно не сте чували за Бирен Алкохолизъм , чукнете в Гоогле и прочетете
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Горим сичко като пернишка печка.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно, значи сме безспорно на първо място по производство и консумация. Тази статистика не отчита домашното вино и ракия... Само дето това въобще не е повод за гордост, ами за притеснение...
4
2
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Само непилия никога вино,може да харесва бъъълвоча който се произвежда и продава в лъскави бутилки в България и наричат вино!!!
3
3
 
4
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
В грешка си приятелю,алкохолик се става от всичко което съдържа алкохол без значение от питието
2
4
 
3
 
! Отговори
нн преди 6 години
Некоректна информация. Отчита купените количества вино и ракия от магазините. Ракията е скъпа и хората не посягат към нея, но на частно има хора много яко жулят ракия. Много народ прави и продава ракия под масата. Българска работа. Алкохолик се става към ракията, а не към виното и бирата.
1
1
 
5
 
! Отговори
трезвеник преди 6 години
пием каквото има ...и колкото има

Спонсорирани публикации