България чука на вратата... топ 10 на винопроизводителите

Засега не е развила и 70% от потенциала си във винопроизводството
30 май 2017 12:45, Екип на Bloomberg
0
България чука на вратата... топ 10 на винопроизводителите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виното е визитна картичка за България, но трябва да се работи още за подобряване на имиджа й. Това заяви Катя Йончева, издател на каталог за вино, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Гост в студиото бе и Марин Атанасовот Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

"Виното е вид икономически сектор, в който работят много хора", добави още Йончева.

"Българската винена култура се разви изключително много през последните 10-15 години, а това стана с влизането ни в европейската общност и с възможността повече българи да пътуват в чужбина, при което те успяха да се докоснат до много световни вина и връщайки се в България, те потърсиха същите на вътрешния пазар. Това ни помогна да развием този пазар и да създадем конкуренция сред българските производители. Така на местно ниво българското вино успява да се подготви за външните пазари", коментира от своя страна Атанасов.

"Засега България не е развила и 70 % от капацитета, който имат винените ни изби. Въпреки че имаме едни от най-добрите климатични и почвени условия, ние добиваме само половината на от нивата на средния световен добив на декар. Заради тесния винен пазар и все още недоразвитите външни пазари, българското винопроизводство чака ситуация, в която да може да пласира повече вино. Ние имаме този потенциал и бихме могли да се позиционираме трайно в топ 10 на европейските винени производители", обясни той.

Къде България изнася вино? Разпознаваемо ли е то? Каква значение имат винените фестивали в България? Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации