За успешен туризъм трябват... достатъчно кадри

Експерт: Успяхме да върнем туристите, обичащи България!
30 май 2017 12:37, Екип на Bloomberg
21
За успешен туризъм трябват... достатъчно кадри
Снимка: Bloomberg TV България

Туристическият бранш през миналата година се радваше на добър туристопоток. И то не толкова заради откриването на нови пазари, колкото се постарахме и успяхме да привлечем регулярните туристи, които обичаха България и българското Черноморие.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Тадаръков, член на катедра "Икономика на туризма" в УНСС.

Още по темата

"Тази година се надяваме този бум да се повтори или поне да се задържи на това ниво. Разбира се, това е възможно само, ако успеем по някакъв начин да преодолеем 25-годишния проблем, който съществува в туристическия ни бизнес. Това е проблемът с кадрите", добави гостът в студиото.

"Липсата на кадри и недалновидното ръководство на всички правителства през последните 25 години все повече намаляваха приема на студенти (специалност "Туризъм" - бел.ред. ), като дори бяха закрити много от професионалните училища", добави той.

"Така се стига до един парадокс – искането на бранша да поканим хора от Украйна, Молдова и съседни страни, които да бъдат обслужващ персонал. Тоест едни чужденци да правят първия, директния допир с нашите гости. Това е немислимо", категоричен бе Тадаръков.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
I7 преди 6 години
Алоооу , за какви кадри намеквате когато целия хотелиерски отрасъл се държи от мутри? Една мутра може да бъде само бандит но не и хотелиер , нужно е хотелите да се закупят и развиват от истински хотелиери а не от престъпници които делят нарко места и територии.
18
0
 
13
 
! Отговори
Турист преди 6 години
Не само кадрите , които правят една туристическа дестинация желана от платежоспособните. Липсва инфраструктура, паркинги, чалга се лее по цели нощи, а развлеченията са само барове и ресторанти. Докато такива , като този на снимката ,ни учат по социалистически как да правим туризъм , нивото ни ще е на дъното.
17
0
 
19
 
! Отговори
Кой? преди 6 години
Интересно, кои ли ще да са тези "кадри", които като завършат училищата за туризъм в България, след това ще са съгласни да работят на мутрите в България двойно повече време от нормалното, на минимална заплата, която даже не е сигурно, че ще я получат?
16
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да се клонират и сами да си работят,заедно с родата до 5то коляно.Мазохистите умряха, робите също, автоголът сами си го вкарват, сега да си сърбат попарата алчните,,бизнесмени"
15
0
 
23
 
! Отговори
789 преди 6 години
Заради БГ работодателите с ускорени темпове в България настъпва демографска пустиня.На тези за които работя в момента трябва да им събера екип от 24 човека за сезона.До вчера с триста зора имахме 8 човека под знамената. Днес вече са седем!За последния месец съм водил 4 разговора, че не мога да събера хора заради мижавите им заплати. Не щат и да чуят за увеличение. Заплатите засега са миналогодишните. А финансовите им резултати за 2016г. са доста добри и имат възможност да вдигнат заплатите.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас идват съвсем бедняците на Европа. Гледал съм англичани на Боровец и не съм вярвал на очите си. 5 ке))леша си купиха едно голямо шише бира от 2 лева и си седнаха да си пият!!! Това ли са туристите които носят доходи? А на морето? Шотове по 1 лев за менте водка и кво да е. И Англичанчетата щастливи. Дрога дал Господ, Митьо Дзъркела създал мрежата и снабдяването е 24 часа. За 5-6 надници киснат у нас пи 2 седмици. ***,,,,тутки има, зависи от вкусовете. Това ли е което предлагаме?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би има някое местенце по Лай::морието където има качество. Огромната част от това което се предлага е в лошо качество. Особено персонала от местни мйекащи и йекащи каки и батки, чакащи сезона да захлебят с каквото могат за да изкарат зимата. За храната и напитките да не говорим, ментета и от старата храна нищо не се хвърля. Продължават да застрояват, нагло и с помощта на държавата. Всеки ще ла::пка докато има наивници да идват, а после, каквото Бог дал. Ако искате добра храна и сервиз, няма
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как няма кадри - нашите деца ги прокудихте,но през граничната бразда нахлуват бъдещите ви работници.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога /или супер рядко/не са идвали ВИП туристи.От край време беше рай за чехи,поляци ,ГДРейци и съветски групи. Западните туристи винаги са били втора ръка,и когато някой дойдеше с моторница или скъпа кола целият комплекс научаваше.Обслужването винаги е било от местни юнаци и моми които гледаха да ,,придобият" нещо от западняците . А от къмпингите се купуваха/на финала/ газовите бутилки и котлони. Но ,,диво къмпинговане" вече е почти невъзможно,не остана място.
10
0
 
15
 
! Отговори
мен преди 6 години
Какъв туризъм бълнуваш?!Само старчоци англичани,франсета,които са тук като на балносанаториум.Ще дойдат и вечно прусъстващите румънци и белоруси и до тук.Няма персонал обучен,да.Наемате от кол и въже раб.ръка само за да не пропадне сезона и някои хотелиери да не загубят парички.
9
0
 
36
 
! Отговори
Факт преди 6 години
"За успешен туризъм трябват... достатъчно кадри",а за кадри трябва ... достатъчно заплащане, факт!
8
0
 
11
 
! Отговори
до Boko bo преди 6 години
А къде да мръднат извън хотела? Поне в хотела има шанс да ги разберат и да не ги оберат.
7
0
 
15
 
! Отговори
И пари преди 6 години
и пари, другари бизнесмене
6
0
 
21
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Абе.тия къде живеят? В паралелна държава май? Никой не са върнали. Идват едни *** със социалните и не мърдат от хотела. Това е.
5
0
 
38
 
! Отговори
99 преди 6 години
Трябват заплати!!!! По черноморието от личен опит ви го казвам - само обещават и накрая не плащат!!! Защо си мислите,че никой не иска да работи? Гладна мечка хоро не играе!
4
0
 
46
 
! Отговори
Защо няма да работя? преди 6 години
Няма да работя за българския туризъм, защото с добро образование и опит ще ми плащат минималната възможна заплата, а те и техните деца ще карат поршета! Няма да има и камериерки, миячки и перачки заради тази алчност. Интересен сезон без кадри се задава!
3
1
 
16
 
! Отговори
маке преди 6 години
стара македонска истина паръта праи борбъта нема паре нема чета
2
2
 
26
 
! Отговори
Saevar преди 6 години
има поток понеже в съседна Турция не е много за туризъм, България е евтина но морето е мръсно, плажовете са мръсни, тези които не са на концесия трябва да бъдат чистени от общината, в Испания всеки ден се чистят плажовете (ходя там на море от 99-а), отделно обслужването по кръчмите е лошо, мръсни тоалетни... и те така... ако Бг продължава да нехае скоро само тинейджъри за алко=туризъм ще има и пенсионери.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от студенти в катедрата на Тадаръков - няма добри готвачи, сервитьори, съвестни камериерки, бармани. За държавна политика да не говорим. Всяка скучаеща жена на бизнесмен иска да има хотелче, всеки ***, който не е ползвал хотелска услуга по света, отваря хотел и си мисли, че това е лесна работа...