На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи

Отчита се обаче ръст на резервациите от западни страни
Обновена: 31 май 2017 14:31 | 31 май 2017 14:30, Екип на Bloomberg
90
На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи
Снимка: Reuters

Кадри не само липсват, но това е и един от основните проблеми на туризма в България. Това коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ не само сектор туризъм, но и много други сектори също страдат от липсата на кадри.

 "Лисват най-вече нискоквалифицираните кадри. Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", коментира тя.  

"Цялата база в Слънчев град е подготвена и вече посреща гости. Винаги сме оптимисти в началото на сезона, а в момента има ръст на резервациите от западните страни", добави още Иванова, изразявайки надежда, че тенденцията ще се запази и за Централна Европа и Русия. 

Кои са причините за тази липса? Какви ще са средните нетни заплати на най-нискоквалифицираните кадри по морето? Атрактивен работодател ли е българският туристически сектор за чуждестранни работници? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
30
 
! Отговори
Заплати липсват преди 6 години
Хора има, но не и за тези пари
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно същото се случи с леля ми. Даскалица на средна възраст през лятната ваканция решава да поработи в курорт. Беше и пицар, и студена кухня и т.н. 12ч на ден, 6 дни в седмицата за 600лв. Не повтори.
53
3
 
8
 
! Отговори
Мира преди 6 години
П.С. И без да досаждам повече..Никой не те пита на колко си години, колко тежиш и колко си красив. Дори за хора в неравностойно положение се намира реализация. Важно е да ти се работи. Рядко някой ти попарва желанието и устрема.
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готвач - това иско квалифициран труд ли се смята вече? Племенничката работеше готвачка в Гранд хотел на морето 12 часа по 6 дена в седмицата за 600 лева на месец и то сезонно. Днеска заминава за Германия да работи в консервена фабрика ( ще мие курнишьони - наистина ниско квалифициран труд ) с нормално работно време за 4 пъти повече пари. Коментарите са излишни!
51
1
 
23
 
! Отговори
Мира преди 6 години
От 1-2 години работя в кетъринг сферата в Англия, което включва и сервиране. По разни приеми, коледни партита и т.н. Кетъринг агенцията провежда кратко обучение по правила на хигиена, безопасност на труд и начин на работа, плюс малко учебни материали. Също се работи за минимална РЗ, но няма как да те изцакат. При запълнена рад. седмица, си спокоен с доходите. Работната среда, дори и да е натоварена, не е изнервяща. Никой не те гледа отвисоко и не избива комплекси за твоя сметка.
50
0
 
33
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всеки сезон в Бг слаб реват собственици пари няма ,но всяка година нови и все по големи хотели ...как става аджеба
49
0
 
21
 
! Отговори
Мира преди 6 години
Тия да не се правят на луди. Хората им знаят номерата и колко и как плащат. Специално за сервитьор в хотел и за камериер са нужни няколко часа теория и 1 ден показно. През студентските години се докоснах до "коректните" ни бизнесмени по Черноморието.
48
1
 
31
 
! Отговори
Мира преди 6 години
Тая офцъ я изслушах и ме подразни здраво. Говори само за сервитьори, миячи и камериерки. Хем са ниско квалифициран персонал, хем квалифициран, да реши кое е. Специална за камериерка и сервитьори са необходими 1-2-3 часа теория, спокойно и грамотно обяснено и 1 ден показно. Не е ядрена физика. Да не се правят на луди. За да не им работят хората, значи са се парили и им знаят номерата.
47
0
 
45
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Стига с това изкривено мислене: най -малкото си в собствената си страна и като си твърде квалифициран и със стаж пак не отговаряш на изискванията и повечето са принудени да скрият квалификациите си; ако си със малки деца си нежелан; ако си на възраст също ,все големи претенции ,без покритие. Работодателите са по бързите печалби(кражби), мързели,избиващи комплекси и неспособни. В Европа работодателят не парадира с нищо, работи много ,не забогатява бързо( по-високи разходи, по-ниска печалба до 20%
46
1
 
22
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 6 години
До Анонимен 53Чете ли статийката или?Тука говоорим за чистачи миячи и прочие хора с 8 клас.Кво СВ и препоръки искаш?Харвърд ,Кембрич , 7 езика и 10 години стаж в Хилтън за чистачка на 300 Е ли ти трябва .
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая убавица вместо да реве по ТВ да вземе да се замисли защо студентите отиват на стаж по хотелите в САЩ и защо наш персонал отива в скандинавските страни. Отговора е ясен, но не и за т.н. "бизнесмени" като нея.
44
1
 
4
 
! Отговори
Голдън зора преди 6 години
До Анонимен 41Не знам що все ром-ски ти е в устицата явно те кефи. Нямам проблем с расово-комплексарски избивки на слаботелесни грамотни кантонерки.
43
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е че всички имат високо мнение за себе си но дали то е обективно? Този гдето иска 3000-4000 лева какво може,какви препоръки има,какво му е СиВито? Ако досега имаш нула работни дни и никаква специалност ,то ти по какво се различаваш от един сирийски мигрант.Който е читав и тук и на запад ще успее,започвайки от долу ,нагоре. Който чака и вика ,,дайте ми" ,ще хленчи цял живот че не е оценен/защо ли?/,и ще се нареди в редицата на тези със социални пенсии.Примери бол,клошари също.Това е мързел
42
0
 
26
 
! Отговори
Проблем? преди 6 години
Да си бяхте обучили хора поне няколко месеца предварително и после да успеете да ги задържите и зимата.
41
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като зачестиха подобни статии, значи нещата се движат в правилната посока.
40
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниско квалифицирани работници със стаж със западен език , сметни ако търсят квалифицирани хора кви изисквания ще имат
39
0
 
23
 
! Отговори
do В. Магриотов преди 6 години
Г-не,аАко сте си взел летящи виетнамци и тайландци сте ОК. Иначе с вашите 6 стотака на месец как ще дойдат и ще си икат там от където са въпросните. Самолетно билетче в 2 посоки си е такмо 2 х 6 стотака.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е този Голдън Зора? Явно се ,,прай". А ако действително е толкова т.ъ. п. ,това няма как да му бъде обяснено. Той не е виновен тя, природата се е подиграла с него.
37
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните резервации ще се увеличат автоматично при условие че започнем да отказваме руски. За рускини може ако ги наредим по витрините. Иначе за какво са ни?
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом това са ниско квалифицирани се питам кои са високо? Сутеньор,наркодилър...

Спонсорирани публикации