Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...

"Индипендънт" с пет признака, че това е точно така
Обновена: 3 юни 2017 20:43 | 3 юни 2017 20:43, Екип на Investor.bg
94
Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...
Снимка: архив, Ройтерс

Тази седмица Канада стана последната от най-големите развити икономики в света, която съобщи тримесечните данни за икономическия си растеж. Така стана ясно, че Великобритания постига най-слаби макроикономически резултати от страните от Г-7 през първите три месеца на годината, пише британският вестник Independent.

Икономиката на Обединеното кралство отчете ръст от 0,2% през първите три месеца на 2017 г., което представлява рязко забавяне спрямо година по-рано, когато страната изпревари по ръст Германия, Япония и САЩ.

Изданието изброява няколко факти и данни, които показват, че Brexit “започва да хапе“.

Инфлацията се ускорява

Според последните данни инфлацията на Острова се ускорява неочаквано до 2,7% през април, което е най-високото й ниво от септември 2013 г.

Ръстът се дължи на поевтиняването на паунда след вота за Brexit. По-слабата валута означава, че цените трябва да се повишат, за да компенсират. Паундът се срина с около 13% спрямо долара след референдума за излизането на страната от Европейския съюз.

През април индексът на потребителските цени нараства с 2,3% през март в сравнение с година по-рано.

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на енергията и хранителните стоки, достига 2,4%, спрямо 1,8% преди това. Това е най-голямото годишно увеличение от март 2013 г. насам.

Размерът на заплатите намалява

Номиналното средно ниво на заплатите се е повишило с 2,4% на годишна база през трите месеца до март, показват данни на Националната статистическа служба.

Като се вземе предвид посочената по-горе инфлация обаче, това означава, че реалните заплати намаляват и вероятно ще се понижат през 2017 г. за първи път от 2014 г.

"Фактът, че ръстът на заплатите не е в крак с ценовата инфлация, не е добър стимул за потребителските разходи, което е ключов фактор, допринасящ за икономическия растеж в Обединеното кралство през последните години", коментира Андрю Сентън, старши икономически съветник в PwC.

Имиграцията се забавя

Липсата на мигрантски труд започва да се отразява на сектори, вариращи от медицински услуги и почистване до информационни технологии и счетоводство.

Последният доклад на Markit за работни места, на база на проучване сред работодателите, показа, че кандидатите за постоянна и временна работа са намалели през април с най-бързото темпо от 16 месеца насам.

Свободните работни места продължават да се покачват осезателно, а фирмите за подбор на персонала отбелязват недостиг на подходящи кадри за повече от 60 различни позиции.

Според проучването на 400 консултанти за набиране на персонал 38% казват, че кандидатите за работа намаляват спрямо 8%, които са забелязали повишение.

Всички региони на страната отчитат спад на желаещите за работа, като най-голям е проблемът в Южна Англия.

Цените на жилищата спадат

По данни на застрахователната компания Nationwide от тази седмица цените на жилищата са се понижили с 0,2% през май след спад от 0,4% през април. Проучване на Ройтерс прогнозира спад от 0,1%. Според Nationwide слабият паунд може да бъде виновен за падането на цените на жилищата.

Ипотечното кредитиране намалява

За финал, данните от Английската централна банка показаха, че ипотечното кредитиране е нараснало с 2,7 млрд. паунда през април, което е най-ниското ниво от април 2016 г.

Кредиторите са одобрили 64 645 жилищни кредити през април, най-ниската месечна стойност от септември и доста под средната прогноза на икономистите на Ройтерс.

Още икономически новини четете в Investor.bg


94
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Какво стана бре, преуспелите емигранти? Нещо много почнаха да ви гърмят , газят и колят напоследък там?Хала да са ви парите, щом всеки ден ще мислите няма ли да гръмнат на коцерт детето ви, няма ли да изчукат жена ви вечер по тъмното, или дави блъсне бял бус, докато ходите по тротоара. И дали вече ще сте спокойни, като чуете арабска реч покрай вас?Вие си печелете там, на спокойствие, а ние ще си живеем в "кочинката".Но вие там ще сте си все имигранти, даже и децата ви ще са такива...
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали пък още да има Great пред Britain? То и навремето е имало Велика България, Великоморавия и т.н. Статутът веднага да се ревизира! Иначе- make Bulgaria great again!
62
6
 
8
 
! Отговори
Соросоид преди 1 година
Кучетата си лаят, керванът си върви.

Колкото и да плюете Великобритания, пак ще е много по-добре от България и от страните от Източна Европа.

А пък и на "Принципа на бумеранга", който кълне другите го постига същото.

Нито Русия, нито Великобритания ги е грижа за нас българите, т.е. спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
61
5
 
1
 
! Отговори
варадин варадинов преди 1 година
До българин
Българино, що с твоя авер путинофила дето си чатите да не изтечете като мозък в Англия.Хората имат нужда от къдърни и чачетени люде кат вас. Пък гледам и на османлиите си фен,може и в анадола да се изселиш там белите дупита се харчат - доволен ще останеш.
Да си *** е призвание,а ти си завършен такъв.Айде напусни ни нас захлупените,дето още не сме осъзнали че трябва да мразим всичко руско и да прославяме великата османска империя,както повеляват Сорос, Иво Инджев и Прокопиев.
60
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Anonymous

То пък щото много хубаво е видяла България от Русия. Как можеш да сравниш 2000 жертви при военен конфликт с 90000 жертви при мир под руски диктат?
59
0
 
28
 
! Отговори
До номер 58 преди 1 година
И кога по-точно излезе от ЕС, като все още е вътре. Това са само първоначалните последствия
58
3
 
19
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Те скоро като починат родителите на емигрантите, изтеглят най-близките си при тях, изнесат и приходи от продадени имоти ще приключат и парите изпращани от тях, което от своя страна ще намали повътрешното потребление и пряко растежа на икономиката. През 2020/21г заедно със спирането на еврофондовете очаквай 0.2%растеж и гледай колко много инвеститори ще предпочетат БГ. ,,Икономически" неграмотен си за да твърдиш ,че емигрантските пари не подпомагат бг.икономиката.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо приказвате глупости? Какво общо има излизането от ЕС и инцидент?
56
1
 
9
 
! Отговори
до 65 питър преди 1 година
К'во се пънеш да разсъждаваш и то на тема икономика, по която очевидно нямаш дори базови познания.
55
3
 
14
 
! Отговори
Циник до Питър преди 1 година
Абе отворения - тези бакалии , и кафета да не са на република Тувалу ( сигурно даже не си я чувал) те не са ли част от икономиката?
Или ти броиш само фирмите на др.Гергов, и др.Сланинова!
Толкова си вдлъбнат, че шапката ти я правят по отливка в ортопедията!
54
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарят на клоуна ПутКян и неговия пророк Фараж. Няма по-тъпоъгълна нация ог английските селяни!
53
1
 
7
 
! Отговори
до Питър преди 1 година
Овчи - това, че истината не ти е удобна - не я прави по-малко истина!
52
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58
================

Великобритания все още не е напуснала ЕС. И тежките мерки срещу нея тепърва предстоят. Но дори към днешна дата бъдещият ефект от напускането е очевиден - ще си говорим когато ЕС лиши Британия от привилегията да е регионален финансов и стоков център, когато калпавата и без това английска промишленост получи статут на извъневропейски партньор!
51
27
 
15
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Анонимен 55

Мантрата с инвестиращите в България емигранти е крайно време да бъде спряна.
Инвестиции са капитали, идващи от чужбина, за да създадат нови производства, работни места възможности, растеж...

Парите, изпращани от българите в чужбина основно отиват в близките кафенета, бакалии и аптеки. Има една вселена разлика между чуждестранни инвестиции и изпращани от гастарбайтери пари.

ОК?
50
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Актуално - бус мачка хора по мост!
Британците знаят защо казаха НЕ на Мурксул...но много закъсняха!
Милиони алаходупци са ВЕЧЕ ТАМ!
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мъка мъка.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Дано да не ти се налага - ТИ да разбереш мен!
Пожелавам ти го!
47
4
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Когато разбереш разликата между първата и истинската любов , тогава ще ме разбереш.Пожелавам ти да е скоро.
46
7
 
18
 
! Отговори
Бай Колю преди 1 година
Та значи годишната инфлацията стигнала 2.7%, а заплатите до март се повишили с 2.4%..
Жилищата поевтинели с 0.2%. Значи апартамент,който доскоро е струвал 200400 паунда сега е едва 200000 паунда.
Значи страхотна статия.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината боли!