Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...

"Индипендънт" с пет признака, че това е точно така
Обновена: 3 юни 2017 20:43 | 3 юни 2017 20:43, Екип на Investor.bg
94
Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...
Снимка: архив, Ройтерс

Тази седмица Канада стана последната от най-големите развити икономики в света, която съобщи тримесечните данни за икономическия си растеж. Така стана ясно, че Великобритания постига най-слаби макроикономически резултати от страните от Г-7 през първите три месеца на годината, пише британският вестник Independent.

Икономиката на Обединеното кралство отчете ръст от 0,2% през първите три месеца на 2017 г., което представлява рязко забавяне спрямо година по-рано, когато страната изпревари по ръст Германия, Япония и САЩ.

Изданието изброява няколко факти и данни, които показват, че Brexit “започва да хапе“.

Инфлацията се ускорява

Според последните данни инфлацията на Острова се ускорява неочаквано до 2,7% през април, което е най-високото й ниво от септември 2013 г.

Ръстът се дължи на поевтиняването на паунда след вота за Brexit. По-слабата валута означава, че цените трябва да се повишат, за да компенсират. Паундът се срина с около 13% спрямо долара след референдума за излизането на страната от Европейския съюз.

През април индексът на потребителските цени нараства с 2,3% през март в сравнение с година по-рано.

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на енергията и хранителните стоки, достига 2,4%, спрямо 1,8% преди това. Това е най-голямото годишно увеличение от март 2013 г. насам.

Размерът на заплатите намалява

Номиналното средно ниво на заплатите се е повишило с 2,4% на годишна база през трите месеца до март, показват данни на Националната статистическа служба.

Като се вземе предвид посочената по-горе инфлация обаче, това означава, че реалните заплати намаляват и вероятно ще се понижат през 2017 г. за първи път от 2014 г.

"Фактът, че ръстът на заплатите не е в крак с ценовата инфлация, не е добър стимул за потребителските разходи, което е ключов фактор, допринасящ за икономическия растеж в Обединеното кралство през последните години", коментира Андрю Сентън, старши икономически съветник в PwC.

Имиграцията се забавя

Липсата на мигрантски труд започва да се отразява на сектори, вариращи от медицински услуги и почистване до информационни технологии и счетоводство.

Последният доклад на Markit за работни места, на база на проучване сред работодателите, показа, че кандидатите за постоянна и временна работа са намалели през април с най-бързото темпо от 16 месеца насам.

Свободните работни места продължават да се покачват осезателно, а фирмите за подбор на персонала отбелязват недостиг на подходящи кадри за повече от 60 различни позиции.

Според проучването на 400 консултанти за набиране на персонал 38% казват, че кандидатите за работа намаляват спрямо 8%, които са забелязали повишение.

Всички региони на страната отчитат спад на желаещите за работа, като най-голям е проблемът в Южна Англия.

Цените на жилищата спадат

По данни на застрахователната компания Nationwide от тази седмица цените на жилищата са се понижили с 0,2% през май след спад от 0,4% през април. Проучване на Ройтерс прогнозира спад от 0,1%. Според Nationwide слабият паунд може да бъде виновен за падането на цените на жилищата.

Ипотечното кредитиране намалява

За финал, данните от Английската централна банка показаха, че ипотечното кредитиране е нараснало с 2,7 млрд. паунда през април, което е най-ниското ниво от април 2016 г.

Кредиторите са одобрили 64 645 жилищни кредити през април, най-ниската месечна стойност от септември и доста под средната прогноза на икономистите на Ройтерс.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Дан Колов - цели села са се изнесли за Щатите - сегашното отношение на останалите в България ( половина ) българи , към (вече) другата половина, напуснала я - е странна смесица от злоба, завист, комплекси за малоценност, и проста глупост!А емигрантите са тези, които година, след година внасят повече милиарди в хазната - от общата сума на инвестициите!Опитваме се да ви разберем , и съчувстваме, но ни е все по-трудно!
43
7
 
16
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
Глупости....огромната част от емигриралите отдавна са "погнусени" от червената мафия у нас, не си провалят уикенда с нещо толкова тъ по като урни...и общо взето имат по-смислен начин за прекарване на свободното си време!
42
2
 
24
 
! Отговори
България преди 6 години
Много се плюете нещо имигранти и неимигранти както впрочем мнозина го правят в чужбина. Не помага това, а повече единство и подкрепа.
41
2
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
С "целувката на първата любов" се почва -- ама тя не храни дечицата след това!
40
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До до 44Тези, заради които вдигат тока, заради които "са ни къси кунките" , заради които страда целия народ, по правило, вие ги избирате, по-надолу казак как. Ние си ги знаем какви редки л-на са , и не гласуваме за тях. За това, в момента управляват хора, които са представители на 12% от народа, 30% от имащите право на глас са гласувяали само, и познайте-всички секции в Англия и Щатите сагласували за тях. Така че, вие сте едни от преките виновници за тази ситуация, и за това-гузно замълчи!
39
4
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Всъщност май само в Англия хапват деликатеси, като у нас...език Хъгис ( шкембенце)....но при тях комунисти не виреят...а у нас от болшевишката окупация не си си тръгвали...още са на власт...и голтаците още си ги избират!
38
5
 
11
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Много е жалко , че се гордеете с това кой колко пари изкарва.И милиард долара са нищо пред една целувка от истинската ти любов.
37
2
 
6
 
! Отговори
До 23 какво ядат преди 6 години
Какво ядат ли. Не е от храната, а основно е от главата. Показали са през годините, че са обединена нация, която във важни моменти е способна да взема отговорни решения за бъдещето си един вид народа знае кого да избира и избори не се купуват както се правеше в България. Това е основното, че тука винаги се избират невършещи работа и нежелаещи реформи управници. Защо? ЗАЩОТО тези които ги избират са същите, останалите са отегчени вече, а третата група са са имигранти в Англия и на запад.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, като не им стига работна ръка, ще си купят малко мигранти от Германия --- Или не, германците няма да им дадат - напук. Ще падна от смях с вашите статийки.
35
8
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Май баш си е обратното - във Форума стане ли въпрос за разликата в заплати Англия-БългарияВсичките се превръщате в IT с по 10К заплати , или бизнесмени! В едно си прав - не сме забравили какво е в България - и сте само смешни...щото същите мрънкате в съседните теми - как ви вдигат тока, и ви е б а в а т навсякъде - шлифера няма как да го стигнете, че от блатото ви са къси кунките!
34
3
 
2
 
! Отговори
до Теди преди 6 години
Пхахаха....комплексарка
33
15
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"Потъващия кораб първи го напускат плъховете!"Важи и за англичаните, и за онези от нашите емигранти, надявам се, малка част, които забравиха от къде са тръгнали и плюят от далече по Родината си.Разбирам, какво направи Тито на времето. Пусна Югославяните по света свободно, но им каза-"Печелете навън, но харчете в Югославия!" А тук-какво- Хванали Бога за шлифера, берат ягоди,тикви и чистят тоалетни, спят във фургони по 10 човека, но всички са IT и юпита във форума, с поне замък и ролс ройс.
32
2
 
11
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Леко да не си прехапеш отровният език , стига съска.
31
14
 
21
 
! Отговори
до Завинаги Българин преди 6 години
Голтаци като теб - не къща - *** в Англия не могат да си позволят! Моли се поне бат ти Бойка да ти тури изолация - та поне тя да държи панелите.По мияри останахте в България ...и сите патриоти!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До From LondonОоооо, само като си спомни човек колко добре бяха англичаните преди влизането на великата Британия в ЕС и веднага се убеждава в правотата ти!
29
11
 
18
 
! Отговори
Завинаги Българин преди 6 години
Боли ме фарът да му мислят новодошлите който си купиха къщи и имат ипотека за 25 години ,и си мислят че ще я плащат с чистене на *** .
28
18
 
7
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
Sbirshtina ot onanisti koito nimat stotinki i za edna limonada da izlezat v sabota. I te mi sednali da oplakvat Velikobritania koiato e 200 godi pred tiah. Smiah v zalata.
27
6
 
28
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Англичаните са гадняри. Ирландците и шотландците са по-читави хора.
26
8
 
3
 
! Отговори
Alex/London преди 6 години
Do 32.Dokato do ideas valnata ot,, gladni Anglichani,, si stoi s mrasen kenef.
25
9
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Alex/London Ти нали си се оправил по някакъв начин? Гледай себе си, остави ни нас ние да се оправяме...Да, ама не! До голяма степен и вие сте виновни за състоянието на нещата у нас.Виновни за това, че сте далече, а давате акъл, като въобще хал хабер си нямате, какво става в нашата държава, кой кой е.Черпите информация само от "официалните" медии, не от първа ръка, ревете да гласувате, и като резултат избирате винаги най-неподходяшия, което още повече влошава ситуацията тук.Гледайте си Англия

Спонсорирани публикации