Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...

"Индипендънт" с пет признака, че това е точно така
Обновена: 3 юни 2017 20:43 | 3 юни 2017 20:43, Екип на Investor.bg
94
Brexit започна "да хапе". По-висока инфлация, по-ниски заплати...
Снимка: архив, Ройтерс

Тази седмица Канада стана последната от най-големите развити икономики в света, която съобщи тримесечните данни за икономическия си растеж. Така стана ясно, че Великобритания постига най-слаби макроикономически резултати от страните от Г-7 през първите три месеца на годината, пише британският вестник Independent.

Икономиката на Обединеното кралство отчете ръст от 0,2% през първите три месеца на 2017 г., което представлява рязко забавяне спрямо година по-рано, когато страната изпревари по ръст Германия, Япония и САЩ.

Изданието изброява няколко факти и данни, които показват, че Brexit “започва да хапе“.

Инфлацията се ускорява

Според последните данни инфлацията на Острова се ускорява неочаквано до 2,7% през април, което е най-високото й ниво от септември 2013 г.

Ръстът се дължи на поевтиняването на паунда след вота за Brexit. По-слабата валута означава, че цените трябва да се повишат, за да компенсират. Паундът се срина с около 13% спрямо долара след референдума за излизането на страната от Европейския съюз.

През април индексът на потребителските цени нараства с 2,3% през март в сравнение с година по-рано.

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на енергията и хранителните стоки, достига 2,4%, спрямо 1,8% преди това. Това е най-голямото годишно увеличение от март 2013 г. насам.

Размерът на заплатите намалява

Номиналното средно ниво на заплатите се е повишило с 2,4% на годишна база през трите месеца до март, показват данни на Националната статистическа служба.

Като се вземе предвид посочената по-горе инфлация обаче, това означава, че реалните заплати намаляват и вероятно ще се понижат през 2017 г. за първи път от 2014 г.

"Фактът, че ръстът на заплатите не е в крак с ценовата инфлация, не е добър стимул за потребителските разходи, което е ключов фактор, допринасящ за икономическия растеж в Обединеното кралство през последните години", коментира Андрю Сентън, старши икономически съветник в PwC.

Имиграцията се забавя

Липсата на мигрантски труд започва да се отразява на сектори, вариращи от медицински услуги и почистване до информационни технологии и счетоводство.

Последният доклад на Markit за работни места, на база на проучване сред работодателите, показа, че кандидатите за постоянна и временна работа са намалели през април с най-бързото темпо от 16 месеца насам.

Свободните работни места продължават да се покачват осезателно, а фирмите за подбор на персонала отбелязват недостиг на подходящи кадри за повече от 60 различни позиции.

Според проучването на 400 консултанти за набиране на персонал 38% казват, че кандидатите за работа намаляват спрямо 8%, които са забелязали повишение.

Всички региони на страната отчитат спад на желаещите за работа, като най-голям е проблемът в Южна Англия.

Цените на жилищата спадат

По данни на застрахователната компания Nationwide от тази седмица цените на жилищата са се понижили с 0,2% през май след спад от 0,4% през април. Проучване на Ройтерс прогнозира спад от 0,1%. Според Nationwide слабият паунд може да бъде виновен за падането на цените на жилищата.

Ипотечното кредитиране намалява

За финал, данните от Английската централна банка показаха, че ипотечното кредитиране е нараснало с 2,7 млрд. паунда през април, което е най-ниското ниво от април 2016 г.

Кредиторите са одобрили 64 645 жилищни кредити през април, най-ниската месечна стойност от септември и доста под средната прогноза на икономистите на Ройтерс.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Какво стана бре, преуспелите емигранти? Нещо много почнаха да ви гърмят , газят и колят напоследък там?Хала да са ви парите, щом всеки ден ще мислите няма ли да гръмнат на коцерт детето ви, няма ли да *** жена ви вечер по тъмното, или дави блъсне бял бус, докато ходите по тротоара. И дали вече ще сте спокойни, като чуете арабска реч покрай вас?Вие си печелете там, на спокойствие, а ние ще си живеем в "кочинката".Но вие там ще сте си все имигранти, даже и децата ви ще са такива...
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък още да има Great пред Britain? То и навремето е имало Велика България, Великоморавия и т.н. Статутът веднага да се ревизира! Иначе- make Bulgaria great again!
62
6
 
8
 
! Отговори
Соросоид преди 6 години
Кучетата си лаят, керванът си върви.Колкото и да плюете Великобритания, пак ще е много по-добре от България и от страните от Източна Европа.А пък и на "Принципа на бумеранга", който кълне другите го постига същото.Нито Русия, нито Великобритания ги е грижа за нас българите, т.е. спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
61
5
 
1
 
! Отговори
варадин варадинов преди 6 години
До българинБългарино, що с твоя авер путинофила дето си чатите да не изтечете като мозък в Англия.Хората имат нужда от къдърни и чачетени люде кат вас. Пък гледам и на османлиите си фен,може и в анадола да се изселиш там белите дупита се харчат - доволен ще останеш.Да си *** е призвание,а ти си завършен такъв.Айде напусни ни нас захлупените,дето още не сме осъзнали че трябва да мразим всичко руско и да прославяме великата османска империя,както повеляват Сорос, Иво Инджев и Прокопиев.
60
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AnonymousТо пък щото много хубаво е видяла България от Русия. Как можеш да сравниш 2000 жертви при военен конфликт с 90000 жертви при мир под руски диктат?
59
0
 
28
 
! Отговори
До номер 58 преди 6 години
И кога по-точно излезе от ЕС, като все още е вътре. Това са само първоначалните последствия
58
3
 
19
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Те скоро като починат родителите на емигрантите, изтеглят най-близките си при тях, изнесат и приходи от продадени имоти ще приключат и парите изпращани от тях, което от своя страна ще намали повътрешното потребление и пряко растежа на икономиката. През 2020/21г заедно със спирането на еврофондовете очаквай 0.2%растеж и гледай колко много инвеститори ще предпочетат БГ. ,,Икономически" неграмотен си за да твърдиш ,че емигрантските пари не подпомагат бг.икономиката.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо приказвате глупости? Какво общо има излизането от ЕС и инцидент?
56
1
 
9
 
! Отговори
до 65 питър преди 6 години
К'во се пънеш да разсъждаваш и то на тема икономика, по която очевидно нямаш дори базови познания.
55
3
 
14
 
! Отговори
Циник до Питър преди 6 години
Абе отворения - тези бакалии , и кафета да не са на република Тувалу ( сигурно даже не си я чувал) те не са ли част от икономиката?Или ти броиш само фирмите на др.Гергов, и др.***!Толкова си вдлъбнат, че шапката ти я правят по отливка в ортопедията!
54
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарят на клоуна ПутКян и неговия пророк Фараж. Няма по-тъпоъгълна нация ог английските селяни!
53
1
 
7
 
! Отговори
до Питър преди 6 години
*** - това, че истината не ти е удобна - не я прави по-малко истина!
52
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58================Великобритания все още не е напуснала ЕС. И тежките мерки срещу нея тепърва предстоят. Но дори към днешна дата бъдещият ефект от напускането е очевиден - ще си говорим когато ЕС лиши Британия от привилегията да е регионален финансов и стоков център, когато калпавата и без това английска промишленост получи статут на извъневропейски партньор!
51
27
 
15
 
! Отговори
Питър преди 6 години
До Анонимен 55Мантрата с инвестиращите в България емигранти е крайно време да бъде спряна.Инвестиции са капитали, идващи от чужбина, за да създадат нови производства, работни места възможности, растеж...Парите, изпращани от българите в чужбина основно отиват в близките кафенета, бакалии и аптеки. Има една вселена разлика между чуждестранни инвестиции и изпращани от гастарбайтери пари.ОК?
50
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Актуално - бус мачка хора по мост!Британците знаят защо казаха НЕ на Мурксул...но много закъсняха!Милиони алаходупци са ВЕЧЕ ТАМ!
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мъка мъка.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Дано да не ти се налага - ТИ да разбереш мен!Пожелавам ти го!
47
4
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 6 години
Когато разбереш разликата между първата и истинската любов , тогава ще ме разбереш.Пожелавам ти да е скоро.
46
7
 
18
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Та значи годишната инфлацията стигнала 2.7%, а заплатите до март се повишили с 2.4%..Жилищата поевтинели с 0.2%. Значи апартамент,който доскоро е струвал 200400 паунда сега е едва 200000 паунда.Значи страхотна статия.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината боли!

Спонсорирани публикации