Fitch повиши перспективата за рейтинга на България

Според агенцията, показателите са се подобрили значително
Обновена: 3 юни 2017 15:48 | 3 юни 2017 13:45, Десислава Попова
22
Fitch повиши перспективата за рейтинга на България
Снимка: Reuters

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до "положителна" от "стабилна", съобщават от Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘F3'.

В петък вечерта министерството съобщи, че и S&P Global Ratings е повишила перспективата на кредитния рейтинг на страната от "стабилна" на "положителна".

Подобряването на перспективата отразява оценката на Fitch Ratings, че показателите за развитието на външния сектор на България са се подобрили значително. Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка доведоха до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг "ВВВ", обясняват от министерството.

Спрямо другите страни със сходен рейтинг показателите за публичните финанси на България повлияват положително за повишаването на оценката на рейтинга. От Агенцията очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6% от БВП, който е доста по-нисък от групата с рейтинг "ВВВ". Държавният дълг към БВП ще продължи да намалява под този на страните с рейтинг "ВВВ".

Растежът на БВП се засилва. Fitch прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0% през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг "ВВВ".

От агенцията посочват и факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са засилване на потенциала за растеж на БВП и постепенно сближаване с равнищата на доходите спрямо държавите от групата със сходен рейтинг, по-висок икономически растеж без появата на външни дисбаланси, и бюджетна стабилност, която подкрепя устойчивостта на публичния дълг.

Бъдещи развития, които индивидуално или колективно биха довели до преразглеждане на перспективата до "стабилна" са по-високи бюджетни дефицити, водещи до бързо влошаване на траекторията на публичния дълг, както и материализиране на условни задължения, например подкрепа на държавни предприятия с публични средства.

Наскоро друга водеща глобална рейтингова агенция - Moody's, потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, като отново изтъкна устойчивото финансово развитие на страната.          

Още икономически и бизнес новини четете в Investor.bg                      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Fitchкредитeн рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Къде сме ние?Стара ти е информацията:Bulgaria BBB- positive най-висок рейтинг от всички изброени от теб страни!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С биенето на цени в малкия град като троян ловеч и т.н някои в сверите на обучението дружно забогатяха аз се по често се питам как за тия около 10 години са с по няколко неща а нап дали сие задал въпроса и другите институции чусрваики се пренебрегнат и видимо недоволен от такива фирми господа но къдее контрола по се питам
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом ни повишават кредитния рейтинг значи трябва лихвите в банките да паднат надоло , да видим дали това ще се слуи
16
2
 
4
 
! Отговори
Естет преди 6 години
То било много хубаво! Само дето хладилника ми е празен повечето време
15
5
 
5
 
! Отговори
Propaganda преди 6 години
Всичко е пропаганда. Нарочно нагласят нещата и ни приготвят за преминаване към Еврото.Събуди се Българино, затъваме яко.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО ПО-МАЛКО ВЛЛАСТ ИМА БУДА ТОЛКОВА НИ Е ПО-ГОЛЯМ РЕЙТИНГА!!!АКО БЕШЕ БСП НА ВЛАСТ СЕГА ЩЕШИ ДА СМЕ С РЕЙТИНГ АББ+
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...перспективата за рейтинга на България"Можете ли да четете, а ако можете разбирате ли го. В Бг живеят едни от най необразованите хора!
12
1
 
1
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 6 години
Romania BBB- Stable 2014-05-16 [4] Oman BB+ Negative 2017-05-12 [11] South Africa BB+ Negative 2017-04-03 [15] Indonesia BBB- Stable 2017-05-19 [4] Azerbaijan BB+ Negative 2016-07-29 [2] Bahamas BB+ Stable 2016-12-20 [2] Bulgaria BB+ Stable 2014-12-12 [2] Cyprus BB+ Stable 2017-03-17 [4] БЕЗ КОМЕНТАР
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредта ФАЛШИВА новина от бг средствата за масова ДЕЗинформация на плебса.BBB-' е практически джънк грейд (последното ниво преди джънк).При Оправлението на Тиквоний ържавният дъл се УДВОИ.БВП е ЗАМРЪЗНАЛО на нивото от 2009.Народа обеднява в геометрична прогресия.Администрацията е раздута до безумни нива като с това Тиквоний си гарантира ИЗБИРАТЕЛИ.Кражбите на публични средства добиват размерите на пандемия.КАТАСТРОФАТАе е на хоризонта.Дори най-лошите новини се изопачават до неутрално
10
0
 
6
 
! Отговори
До синди преди 6 години
Работи ли "часовника "от зрънчо бе nлeшив ***
9
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Къде одиш бе Cидни, рекох че сме те загубили
8
1
 
5
 
! Отговори
а индия е една от преди 6 години
Най големите икономики в света. Пъти по голяма икономика от москалската. Въпреки че не изнася нефт и газСмешно ли е москали?Смешно еСмейте се!
7
3
 
9
 
! Отговори
гледам преди 6 години
рубладжиите сте се постарали в плюването.Но още можете.Вервам във вас!Дерзайте!
6
9
 
6
 
! Отговори
oт CиднeйAв$тpaлия преди 6 години
и 1 жокер от мен, напишете в нета и вижте Fitch Ratings countries и вижте държавите.И коя друга държава е със същия рейтинг????ИНДИЯ!Опааааа.. ИНДИЯ Охааа Индияяя хаХАХА ХАААААААааааааИндия бе хора! Индия е с същия рейтинг! ААааааааа хахаха
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За умрял винаги пишат хубави неща... Да се празнят герберите от кеф.
4
5
 
17
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Преди време тролехте, че ЕС изчезвал, а Еврото се сривало. После тролехте, че сме били в рецесия. После тролехте, че ни превзели мигрантите (къде 10000 души)... Безроден нихилизъм, който не вижда нищо хубаво. Лошо има, да, но има и хубаво. България се развива и това се усеща.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо. То винаги все нещо се повишава и подобрява, но не знаем за кого. Ясно, че вървим напред, но имали достатъчно българи в България, или броя на гражданите е важен в случая? По-рано ни пречеше западния империализъм, а сега източния. Нищо, че пристигат нови бройки от север североизток.
2
7
 
8
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Европейска и НАТО-вска България е стабилна и в преспектива -
1
10
 
12
 
! Отговори
лелей преди 6 години
Ми сегаКак ше плювнат рубладжиите на тая новинаВсе пак сигурен съм, че ще се постараят

Спонсорирани публикации