Практика: Шефове уволняват служители със запори

Кандидат-служителите трябва да докажат, че нямат висящи задължения
Обновена: 6 юни 2017 08:23 | 6 юни 2017 08:22, Петя Славова
14
Практика: Шефове уволняват служители със запори
Снимка: архив, Булфото

Работодатели наемат нови кадри само с удостоверение, че нямат необслужвани задължения и наложен запор. За тази масова напоследък практика алармираха юристи по трудово право. След като преминават интервю за работа, от кандидатите се изисква да представят удостоверение от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), че нямат образувани дела, заради висящи задължения.

"В частните компании назначаването на хора с дългове е тема табу. Служител със запор увеличава разходите на работодателя, в случай, че той е наел външна счетоводна фирма. Ако компаниите не правят ежемесечните преводи по запорите, тогава те носят наказателна отговорност и финансови санкции", обясни адвокат Ива Тодорова.

Има фирми, които дори уволняват дългогодишни кадри, заради запор на заплатата. "Директно им казват да си пускат предизвестие за напускане. Ако служителят откаже, то бива принуждаван да напусне, като му се дава непосилно количество работа", обясни още Тодорова.

Тази практика се прилагала във всички сфери, но най-често в областите, в които възнаграждението е около минималното за страната – 460 лв. Друга тенденция в последните месеци при по-ниско квалифицирания труд е началниците да обещават заплата от 800 лв, част от която изплащат като надница, пише "Монитор". Така строители и работници в селското стопанство се разписват на договори за 460 лв., върху които ги осигуряват. Останалите пари получават под формата на ежедневни възнаграждения.

"В секторите с нискоквалифициран труд има голямо текучество на кадри и освен това работодателите не са сигурни дали някой от служителите им няма да получи запор на заплатата, което да увеличи разходите му", обясни юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
13
 
! Отговори
Locust преди 6 години
Че от къде -накъде работидателя ще се интересува къде ще си харча заплатата ? Задължение и право му е само да я изплаща навреме и в пълния и размер. А защо работника да не получава лихва за просрочена заплата от таботодателя. Е*ати нахалниците
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
статията е лоша новина за лихварите - уволнението е удобен повод да спрат да получават така лелеяната лихва!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите имат 1001 номера, когато искат служител да напусне по собствено желание. Много работа, нехарактерна за позицията работа, за която знаят че няма да се справи добре, бавене на основната заплата, психически тормоз, интриги и настройване на колегите един срещу друг с фалшиви клюки....
10
0
 
13
 
! Отговори
маке преди 6 години
хи хи хи язе и без запор некем да бачкам умират си да ми предлагат по 2-3000лв зма некем под асмата на старо винце заапал некой кокал ми е най добре
9
1
 
28
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Като не ни искат нашите работодатели ще ходим по чужбина. Там хората ни искат независимо със запори или без запори, с образование или без образование. Хората просто искат да си вършиш работата, а тука нашите тарикати-работодатели да си внасят от индия или от махалата работници.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50% от напусналите България са заради кредити..
7
3
 
20
 
! Отговори
Буба преди 6 години
Да си намерят китайци. Ние отиваме да бачкаме там, където отношението е човешко!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така. А банките как ще си вземат задълженията, а работодателите как ще си намерят хора да им работят. То тези с запорите с всеки изминал ден нарастват прогресивно. То да бяха само длъжници те.
5
2
 
29
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Сега бизнеса, който е против миниламната работна заплата да обясни как се борим със ситуация в която заплатата ти е 460лв а получаваш надница всеки ден. И какви осигурвки се плащат за тази надница? Защото така като гледам бизнеса е против минимална заплата, само и само за да не плаща осигуровки (т.е. да се нарушава закона). Та едно предложение - когато бизнеса започне да осигурява на реалната заплата, нека махнем минималната заплата. Иначе ще имаме масово официални заплати по 30-40 лв на месец
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат наяждане гнусните алчни думбази - работодатели ! Сигурно и като ***, съжаляват за това което изсират, тъй като то престава да е тяхно !
3
6
 
30
 
! Отговори
трол горянин преди 6 години
??? Много са зле , по-добре да си имаш работници-роби , длъжници , защото така имат стимул да си запазят работата
2
5
 
52
 
! Отговори
цирк бг преди 6 години
Поредната идиотщина на Българските работодатели/перачи на пари/
1
3
 
63
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Съвсем скоро българските чорбаджии ще си работят само, понеже не останаха будали да бачкат за никакви пари и при такова отношение.

Спонсорирани публикации