Защо Катар се оказа в арабска изолация?

Политологът Мохд Абуаси пред Bloomberg TV Bulgaria
6 юни 2017 12:23, Екип на Bloomberg
23
Защо Катар се оказа в арабска изолация?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йемен да скъсат дипломатически отношения с Катар има пряка връзка със визитата на американския президент Доналд Тръмп. Това коментира Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са обмисляли създаването на антииранска коалиция, докато Катар не е била склонна към подобна стъпка заради рисковете от усложняване на ситуацията в Близкия изток. 

Основният фактор обаче, който води до развоя на последните събития е свързан с факта, че по време на срещата си с държавите от Персийския залив Тръмп поиска $1,5 трлн., където Саудитска Арабия открито плати $500 млрд. и бе постигната най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ и Саудитска Арабия. Катар остана с резерви към това искане, което постави основата за избухването на конфликта, коментира експертът. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Катар е на първо място в Европа и Азия по залежи на природен газ. Емирството през Саудитска Арабия снабдява Египет и три големи газотранспортни компании с газ. Като начало Египет и трите компании останаха без газ. В най-близко бъдеще това ще сполети и Ирак, част от Сирия и Турция. Очаква се до 7-10 дни, максимум до 14 дни дипломатическата изолация да отпадне.
19
0
 
0
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
Моля всички заинтересовани да потърсят в Google кои са държавите най-богати на природен газ (ресурс по-добър от петрола).Това ще отговори на всичките Ви въпроси
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО Е ГОЛЯМ ПРИЯТЕЛ С КАТАРЦИТЕ.ТОЙ ХОДИ ТАМ НА ГОСТИ, ТЕ РАЗВЯВАХА ЧАРШАФИ ИЗ СОФИЯ.МНОГО СЕ ОБИЧАХА С ШЕЙХА.
17
0
 
1
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Коментиращите сякаш са си изгубили паметта..!? Забравихте ли колко и какви далавери се въртяха с т.н. катарски фондове у нас. И все забъркани с руски квас. Забравихте ли как всички нововластници фъркаха до Катар?..И как така все Катар е посредник при откупуване на заложници и разни скълъпени кризи? С платените на джихадистите 1 милиард долара, колко още време те ще режат глави из цял свят? Намачкването на Катар е равно на лишаване на психарите от пари. Без пари ще си изсъхнат в пустините.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото е отказал да подпомага ислямистите и подкрепя Иран и Асад.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В - YOUTUBE ИСТИНАТА ЗА КУРСК КАК Е ПОТОПЕН ОТ АМЕРИКАНСКА ПОДВОДНИЦА -/ ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ Е БЛОКИРАН В ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ /В ЮТУБ НА РУСКИ ЕЗИК -Курск подводная лодка в мутной воде (Запрещн к показу в России)Документальные фильмы DocumentariesНА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК -Курск: Подводница в мътни води (пълният филм с БГ субтитри)
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а първо бяха едни патици...я, наште убосници на бегом по бермуди и джапанки при шейха на Кувейт да вземат няколко екземпляра и яйца за развъждане на хубавиците /соколи и соколари имаме от Онгъла още/, че принцовете дават по милиард чиста пара за ловен сеанс да вържем бюджета до следващите обещателни избори
13
0
 
5
 
! Отговори
Най-накрая! преди 6 години
Катар е за оправяне на отношенията със Сирия. И това е причината.След толкова опити накрая да го загатенете !Браво на производителите на новини! След толкова полу-истина през зъби да споделите! - Имаме напредък.
12
1
 
7
 
! Отговори
що.. преди 6 години
Защото ,Катар е богата .....Тръмп така каза
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятели, приятели, ама петролните квоти са ограничени.
10
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста несвързани неща говори този политолог. Според него може да отиде някой и да почне да рекетира 50 арабски държави да му платят 1.5 трилиона долара и между тях се намира само един смелчага Катар който се опълчва срещу рекетьора. Това което е най - странно останалите рекетирани държави застават на страната на рекетьора. Като наплюят САЩ някои "политолози" получават душевен оргазъм.
9
6
 
15
 
! Отговори
hans преди 6 години
Краварите ще си го получат скоро
8
2
 
23
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Катар е изолиран, защото отказа да плати на фащ. Е за това е изолиран. И най- дразнещото е, че СА вика- дръжте този, който въоръжава терористите, демек Катар. Демек СА е майката на Мохамед, а не е същата стока.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се въздаржали,нали казаха,че са дали и то от противниците им изскочи,че на някакъв лов със соколи,а не с орли им пропаднала делегацията ловци и те са си я откупили като дали 1 млрд.-700 млн. на едни,а 200 млн. на други,но 100 млн. ги няма демек не дали и не отчели,а намирането да не би да е без пари и те си ги отчели като техни дневни на делегацията ловци и техни като си ги прибрали къде с транспорта,къде за водачи дали,но са си техни както делегацията и парите,а сега не се вързали били,плач
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рижавия е много лаком и няма никаква реална представа за нещата.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно-поискал 1.5 трилиона?Хай, стига бе:-)Най-големият началник не си поплюва.Интересно за какво им е ги е искал,-за да не основе клонове на републиканската партия в петролните монархии?Обединени Арабски Републики.епублика Дубай.Уахабитска Народна Република(щото падне ли династията на Саудитска и името трябва даи сменят:-)))
4
15
 
14
 
! Отговори
До Burzum преди 6 години
Интересно е с толкова акъл как пазиш равновесие!!!!!
3
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се подрежда добре за руснаците. Те ще изкупуват катарската газ и я продават. А така също газопровода през Сирия няма да се построи. Неслучайно в Москва има катарска делегация тези дни.
2
8
 
39
 
! Отговори
ами преди 6 години
Където стъпи рижия клоун /разбирай ФАЩ/ настъпва дИмУкрация!
1
4
 
34
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Мдааа! Кой насъсква кучетата?! Май не е Фашингтон , а? Иран им е по голям проблем от Кимчо. Още ги държи влага ислямската революция и дето държаха заложници в посолството им. Разделяй и владей. И после хатентати, рев сополи и за финале гранде , Ариана Гранде. Красота.

Спонсорирани публикации