Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!

АИКБ пак предлага отпадането на класа и минималните прагове
198
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Отпадане на възможността за ползване на годишен отпуск при вече ползван заради майчинство и осиновяване искат от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Мярката е една от десетте, които от асоциацията предлагат за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-добро регулиране.

Предложенията са изпратени до председателя на Комисията по икономическа политика, министъра на икономиката, вицепремиера по икономическата и демографската политика.

Още по темата

Според АИКБ правото на платен отпуск от минимум 20 дни годишно за периода, в който вече е ползван отпуск по майчинство, следва да се преосмисли и отмени.

Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателя и за пореден път напомня, че това правило е било въведено като антикризисна временна мярка.

Според АИКБ допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т.нар. "Клас") е дискриминационно различие между държавните служители, за които това допълнително възнаграждение отпадна преди години и наетите по трудово правоотношение работници или служители. От асоциацията смятат и че то създава дискриминация по възраст между служители, вършещи една и съща работа.

Според тях отпадането на "класа" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители, за чието наемане са пречка по-високите разходи за труд.

Като мярка бизнесът предлага още да не се определят минимални осигурителни доходи (МОД) по основните икономически дейности.

“В годините след финансовата криза административно определяните МОД се превърнаха в препятствие за развитието и в генератор на сива икономика, тъй като не отчитат различията по отделни предприятия и сектори на икономиката, нито връзката със заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, мотивират се от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз предлагам така наречените "бизнесмени" от (АИКБ) да ме поразведат някъде. Каквато ни държавата такива и бизнесмените да не говорим, че 80% от тях са прошляци. След като са такива тарикати предлагам държавата да ги задължи да направят минималната работна заплата 700 евро каквато е в средноевропейските страни и да има строги санкции при забавяне на работната заплата
147
13
 
0
 
! Отговори
до 151 преди 6 години
нищо не съм пропуснала. Работя от 8 до 4, през останалото време си го гледаме ние. Имаме щастието и да се събуждаме през нощтта да храним и да сменяме памперси и да прекарваме целия уикенд заедно, не се чувстваме ощетени от това че работя.И първите думи чухме и първите крачки видяхме. За всеки си има различни решения, това работи за нас. За мен две години вкъщи щяха да бъдат много и да се чувствам непълноценна. Съпругът ми ме познава и ме подкрепи.
146
0
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ТЕЗИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС ТАКА ГОВОРЯТ ,СЯКАШ ТЕ ПЛАЩАТ ПЪЛНИЯТ РАЗМЕР НА МАЙЧИНСКИТЕ ,БОЛНИЧНИТЕ И ДРУГИ ! КАКТО В ЦЕЛИЯТ СВЯТ ТАКА И В БЪЛГАРИЯ САМО ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО ДНИ СЕ ПЛАЩАТ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ ,А ОСТАНАЛИТЕ ДНИ ДО КРАЯ НА БОЛНИЧНИТЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ! ВСЕКИ РАБОТОДАТЕЛ ПЛАЩА ЗАСТРАХОВКА И ИМЕННО ЗАТОВА БЮРОТО ПО ТРУДА И СОЦ. ГРИЖИ СЕ АНГАЖИРАТ ДА ПЛАЩАТ БОЛНИЧНИТЕ! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ВСЕКИ РАБОТОДАТЕЛ БИ ФАЛИРАЛ АКО ДНЕС ИМА 20 РАБОТНИЦИ В БОЛНИЧНИ
145
0
 
10
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Включване от опорните точки на бизнеса.Говорете си глупости колкото искате!Защо да ти вадя почивката и охолния живот като мога да си го изработя за себе си?Хващаите си папуняка под масата и да ви приема глупостите ,не останаха хора, кризата вече е при вас мислете.Лесно се живее когато има кои да ти изкарва парите ,но когато няма какво се случва?
144
0
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Бизнесът иска и да отпадне задължението първите З дни болнични да са за сметка на работодателяЕ ТВА Е ДА СИ БАЙ *** В ИСТИНСКИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА ! ЗА ТРИ ДЕНА ПРОБЛЕМ ПРАВЯТ ?!А БИЗНЕСЪТ КОЛКО УЩЕТЯВА РАБОТНИЦИТЕ ,ТОВА НИКОЙ НЕ ГО КАЗВА ?!ДА ЖИВЕЕ ГЕРМАНИЯ ,ДА ЖИВЕЯТ НЕМСКИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ !ГЕРМАНИЯ ДОРИ ПРИНУДИ ТУРСКИТЕ МОШЕННИЦИ / РАБОТОДАТЕЛИ / ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ СЪС ЗАКОНИТЕ В ГЕРМАНИЯ И ДА СПАЗВАТ ПРАВАТА НА РАБОТНИЦИТЕ !ЕВАЛЛА НА ГЕРМАНЦИТЕ !
143
1
 
4
 
! Отговори
до 148 и 151 преди 6 години
Всеки водопроводчик изкарва 5000$ е не в БГЕстествено ,че в България в която се взимат 600 лв под земята са страшно много пари ,но това е втория комплекс на българина ,че не знае какво да прави когато му се е дала възможност.Беден е този за когото парите никога не стигат.
142
0
 
13
 
! Отговори
до 148 преди 6 години
И какво - заслужаваше ли си да оставиш 6-месечното си дете на чужди грижи и да пропуснеш най-хубавите моменти с него заради позиции и заплата?
141
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тедке, ходенето по молове, кафета и бъркането на каши и пюрета не е работа и не ти се полага нито стаж нито отпуск за това. И да си майка не е работа,допълнителна отговорност е. Майка ми е ходила на работа, гледала е мен и брат ми и се справяше с домакинството перфектно. Съвременните жени сте лигли
140
0
 
10
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Вируса се самоизяжда,паразита черпи от донора си ,а после го сменя.Чудя се тези АИКБ от кои биологичен вид са.Най-лошото е ,че българите са овце без пастир ,а уж за това има толкова много структури.Предполагам ,че половината ни ИТ специалисти зад граница изкарват повече от тези барабар с "индустрията" си,приоритет е да ги върнем от тук да работят вместо да наливаме в тази бездъна каца на номенклатур-капитала.
139
11
 
3
 
! Отговори
до проктолог преди 6 години
Ми толкова ми е заплатата. Не,нямам 20 години стаж, само 8, на 30 съм и щом са решили че заслужавам, няма да се противя. И 6 месеца майчински ми беше достатъчен. Намерихме си начин да се справяме после, за да се върна на работа и да не губя време и позиции
138
0
 
20
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Бизнеса май не е на ясно ,че маи ще се наложи да си работи сам.
137
2
 
21
 
! Отговори
Teodora преди 6 години
Бизнесът изглежда не е наясно, че майчинството е отпуск за отглеждане на дете, а не почивка за жената. На практика през тези две години, а и след това, жената "работи" денонощно.
136
0
 
8
 
! Отговори
ot drug gurbetchiq преди 6 години
da vi shibat kakto mogat kato si malchite
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези "работодатели" май се бъркат с робовладелци.
134
1
 
19
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Един виси от 18 етаж и няма категория!Друг влиза под земята за 500 лв и не му плащат на всичкото отгоре!Пълна пародия на икономика.Търсете си алтернативни източници на доходи,интернет,чужбина само и само не им попадаите в ръцете на тези.
133
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът към властта: Да няма годишен отпуск при майчинство!Кой е този "бизнес"?Онези, които окрадоха държавата в под формата на "демократични" реформи и сега търсят начин да ни накарат да им робуваме ли?Дайте имената, да знаем да не им работим.Ако на тези се остави да диктуват какво да се прави в държавата, сигурен съм, че след месец - два ще поискат и да се въведе робовладелски обществен строй в България.
132
2
 
24
 
! Отговори
НЯМАТ БЪДЕЩЕ! преди 6 години
Бизнес, на който и тежат майчинските и държава, която не може да грижи за майките с деца НЯМАТ БЪДЕЩЕ!
131
1
 
19
 
! Отговори
... преди 6 години
Някой някога ще разследва ли картела на заплащането в България?
130
1
 
25
 
! Отговори
хм преди 6 години
Махаме 500 000 администрация!Махаме 2 500 000 пенсионера!Махаме 500 000 телк!Махаме 2 000 000 на социални!Махаме 200 000 деца!Махаме 100 000 експлоататора!Махаме 60000 МВР!Махаме още...Какво излиза ,че в БГ работят само няколко си хиляди човека ,а хранят всичко останало,тези се опитват и от малкото което им остава да ги лишават.ДДС реално пак се връща на фирмите ,но гражданин не може да отиде с касови бележки да му го възтановят,не се сваля за храни и лекарства.Нали знаете изхода ?
129
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще е интересно когато дойде моментът , в който всичко образовано, нормално и можещо ще се изнесе през терминала. А тук ще останат суросин.кявите, хората с телк и неграмотните, които и сега вече бъкат отвсякъде! Хаха!!! Бизнес ли? Моментът наближава!

Спонсорирани публикации