Ядреното хранилище "Радиана" ще се строи

Проектът бе забавен с години заради обжалвания от еколози
9 юни 2017 11:07, Деляна Петкова
31
Ядреното хранилище "Радиана" ще се строи
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Дългоочакваната първа копка на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (на площадката Радиана край АЕЦ "Козлодуй") ще бъде направена до броени седмици. Това съобщи изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров пред журналисти по време на "Булатом".

Проектът има разрешение за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Агенцията за ядрено регулиране. Решението е публикувано в Държавен вестник (бр. 46 от 9 юни 2017 г.) и трябва да бъде изчакан и двуседмичният срок, в който заинтересовани страни могат да го обжалват. Този път обаче това право ще имат само общини, но не и екологични организации.

Проектът по изграждането на хранилището се забави няколко години след обжалвания на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) и процедурата беше извършена на два пъти. Обществено обсъждане за проекта се проведе в цялата Врачанска област, а не както предвижда законодателството в зона от 30 километра около съоръжението.

Забавянето оскъпи строителството с около 5 млн. евро. Цената се повиши и заради направения одит на риска и отстраняването на вписаните там забележки, каза още Петров. Изграждането на първия етап на хранилището - административни сгради, съоръжения и клетки за съхранение и т.н., ще струва 71,8 млн. евро.

Трудно може да бъде изчислена цената на това хранилище, защото не е ясно и в какъв мащаб ще бъде реализирано - по проект там трябва да бъдат съхранявани и отпадъците (ниско - и среднорадиоактивни) от АЕЦ "Белене", както и от седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

За изграждането на хранилището няма да се използва национално съфинансиране, а само средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От българските фондове са инвестирани само средствата за изпълнение на регулаторните изисквания за получаването на разрешителното за строителство.

На първо време в новото хранилище ще бъдат съхранявани отпадъците от извеждането от експлоатация на шестте блока в АЕЦ "Козлодуй", както и отпадъците, съхранявани досега в хранилището в Нови хан и от извършвани научно-изследователски дейности. Част от радиоактивните отпадъци предварително ще бъдат обработвани в специален цех за раздробяване и дезактивация, както и в т.нар. "плазмотрон", където ще бъдат изгаряни. Това съоръжение ще гори твърди отпадъци, включително и бетон, като по този начин се намалява обемът им с 80 на сто.

До този момент са изгаряни моделни отпадъци и ДП РАО ще подаде искане за разрешение за тестове с радиоактивни отпадъци от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Ще бъде модернизиран и съществуващ цех за преработка на отпадъци. Той е пуснат през 90-те години и в него се управляват всички отпадъци от централата в две линии - за течни отпадъци и за пресоване на отпадъци. Цехът ще бъде обновен с пари от ЕБВР, а сумата е около 30 млн. евро.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аре квот ще строи да не въде давано на БГ фирми и строено от тъмносините, иначе ни е спукана работата
26
0
 
1
 
! Отговори
кротко преди 1 година
Недейте бърза нека се допровери избора на площадката..Наши колеги готвещи ни живота след стотици години с а проектирали вече 200 метра минимум воден стълб над сегашното хранилище .Продавайте отпадъците на СССР.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не останаха блокове в АЕЦа, че да съхраняваме ядрени отпадъци. Какво му е на съоръжението, слагаш бетон и олово и е защитено.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички пишат колко нужна ни е АЕЦ Белене и колко изгодна и екологична е. Обаче за ядрено хранилище няма никакъв ентусиазъм - сякаш няма никаква връзка между екологичните АЕЦ и ядрените отпадъци които никой не ги ще
23
0
 
1
 
! Отговори
Nuke преди 1 година
Директива 2011/70 - безопасно управление на ядрени отпадъци
С Директива 2006/117/Евратом на Съвета (9) се създава система на Европейската общност за атомна енергия (наричана по-нататък „Общността“) за надзор и контрол на трансграничния превоз на радиоактивни отпадъци и отработено гориво. Посочената директива бе допълнена от Препоръка 2008/956/Евратом на Комисията от 4 декември 2008 г. относно критериите за износ на радиоактивни отпадъци и отработено гориво за трети страни .
22
1
 
4
 
! Отговори
? преди 1 година
За ниско- и средноактивни отпадъци е нормално да има хранилище. Отработено гориво не се съхранява там, отработеното гориво е съвсем друга история. Въпросът е, що за чудо е този плазмотрон и дали това не е някаква технология в процес на разработване, която ще я тестват тук, защото другаде за това няма разрешение, това е съмнителното. За какви "моделни" отпадъци става въпрос? Едно е да гориш вестници, друго да гориш радиоактивни вестници.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжна картинка ни очаква. От седем реактора плюс Белене ще останем с един.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nuke си го е написал много точно. Ако искаш АЕЦ трябва да имаш и хранилище.
При авария държавата поема всички разходи на нейна и чужда територия дори АЕЦ-а да е частен
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Р. Офч. от Позитано: "Радиана" ще създаде поминък за цяла Северозападна България и ще стане най-проспериращият край !
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроазиатците и евроазиатщината е най-прекият път до кончината на България.
17
1
 
7
 
! Отговори
Nuke преди 1 година
Ти си неосведомен брайно. 100% е вярно, че в ЕС ядрени отпадъци не могат да се експортират.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северозападна България - ядрен погреб за руските атомни кютуци, който ще бъде пазен още милион години след изчерпването на тази енергия. Да ви е честит "евтиният" ток !
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Nuke

Аз да ви кажа, че причината е 100% в европейското законодателство, което принуждава всяка страна която има АЕЦ да складира отпадъците на своя територия.

Абсолютна русофилска лъжа.
14
2
 
4
 
! Отговори
Nuke преди 1 година
Аз да ви кажа, че причината е 100% в европейското законодателство, което принуждава всяка страна която има АЕЦ да складира отпадъците на своя територия. Преди беше лесно, когато можехме да хвърляме боклука в безграничния СССР, но сега всеки сам да си чисти мазалото. Нали и тока искате, трябва да си вземете и отпадъците, такава е логиката на Меркел и сие.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12

"затвориха дарените централи и ще се превърнем в депо за ядрени отпадъци."

Кой и какво ти е дарил? Пфу по големи гъзoмийници от българските русофили няма,
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди имахме ядрени централи, които произвеждаха ток и не складира ме ядрените отпадъци.
Откакто дойдоха Тиквите имаме точно обратното - затвориха дарените централи и ще се превърнем в депо за ядрени отпадъци.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко българи осъзнават какъв х.й си навлече малката по територия България с тая ядрена енергетика. Всички които развиват такова нещо или са много големи по площ или пък си имат задморски територии и пустинни острови.
10
3
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
не знам какво точно ще "изгарят", в единия случай радиоактивността си остава в бетона, след "изгарянето" не ми е е ясно къде ще е, дали въпросното нещо има комин?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8

Договора за прибирането на ядреното гориво е подписан още по времето на СССР и вече изтича. Сега никой не иска повече и да чуе за приемане на ядрени отпадъци. СССР ги приемаше за да извлича плутоний за ядрените си бомби
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко,защото отработеното ядрено гориво от централата се прибираше по договор обратно в Русия!Сега горди евроатлантици ще си строим сами хранилище за ядрени отпадъци сигурно с европейски пари от еврофондове!Защото,санкции трябва да се изпълняват и алъш-вериш никакъв с Русия не трябва да има,ако и да е опасен за здравето на народ радиоактивен ***!Тъпооо,та дрънка!Следва затваряне и на другите блокове ,защото като я гледам накъде отива Русия надали ще продължи да подписва удължен живот на АЕЦ!

Спонсорирани публикации