Ядреното хранилище "Радиана" ще се строи

Проектът бе забавен с години заради обжалвания от еколози
9 юни 2017 11:07,
31
Ядреното хранилище "Радиана" ще се строи
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Дългоочакваната първа копка на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (на площадката Радиана край АЕЦ "Козлодуй") ще бъде направена до броени седмици. Това съобщи изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров пред журналисти по време на "Булатом".

Проектът има разрешение за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Агенцията за ядрено регулиране. Решението е публикувано в Държавен вестник (бр. 46 от 9 юни 2017 г.) и трябва да бъде изчакан и двуседмичният срок, в който заинтересовани страни могат да го обжалват. Този път обаче това право ще имат само общини, но не и екологични организации.

Проектът по изграждането на хранилището се забави няколко години след обжалвания на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) и процедурата беше извършена на два пъти. Обществено обсъждане за проекта се проведе в цялата Врачанска област, а не както предвижда законодателството в зона от 30 километра около съоръжението.

Забавянето оскъпи строителството с около 5 млн. евро. Цената се повиши и заради направения одит на риска и отстраняването на вписаните там забележки, каза още Петров. Изграждането на първия етап на хранилището - административни сгради, съоръжения и клетки за съхранение и т.н., ще струва 71,8 млн. евро.

Трудно може да бъде изчислена цената на това хранилище, защото не е ясно и в какъв мащаб ще бъде реализирано - по проект там трябва да бъдат съхранявани и отпадъците (ниско - и среднорадиоактивни) от АЕЦ "Белене", както и от седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

За изграждането на хранилището няма да се използва национално съфинансиране, а само средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От българските фондове са инвестирани само средствата за изпълнение на регулаторните изисквания за получаването на разрешителното за строителство.

На първо време в новото хранилище ще бъдат съхранявани отпадъците от извеждането от експлоатация на шестте блока в АЕЦ "Козлодуй", както и отпадъците, съхранявани досега в хранилището в Нови хан и от извършвани научно-изследователски дейности. Част от радиоактивните отпадъци предварително ще бъдат обработвани в специален цех за раздробяване и дезактивация, както и в т.нар. "плазмотрон", където ще бъдат изгаряни. Това съоръжение ще гори твърди отпадъци, включително и бетон, като по този начин се намалява обемът им с 80 на сто.

До този момент са изгаряни моделни отпадъци и ДП РАО ще подаде искане за разрешение за тестове с радиоактивни отпадъци от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Ще бъде модернизиран и съществуващ цех за преработка на отпадъци. Той е пуснат през 90-те години и в него се управляват всички отпадъци от централата в две линии - за течни отпадъци и за пресоване на отпадъци. Цехът ще бъде обновен с пари от ЕБВР, а сумата е около 30 млн. евро.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аре квот ще строи да не въде давано на БГ фирми и строено от тъмносините, иначе ни е спукана работата
26
0
 
2
 
! Отговори
кротко преди 6 години
Недейте бърза нека се допровери избора на площадката..Наши колеги готвещи ни живота след стотици години с а проектирали вече 200 метра минимум воден стълб над сегашното хранилище .Продавайте отпадъците на СССР.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не останаха блокове в АЕЦа, че да съхраняваме ядрени отпадъци. Какво му е на съоръжението, слагаш бетон и олово и е защитено.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички пишат колко нужна ни е АЕЦ Белене и колко изгодна и екологична е. Обаче за ядрено хранилище няма никакъв ентусиазъм - сякаш няма никаква връзка между екологичните АЕЦ и ядрените отпадъци които никой не ги ще
23
0
 
2
 
! Отговори
Nuke преди 6 години
Директива 2011/70 - безопасно управление на ядрени отпадъциС Директива 2006/117/Евратом на Съвета (9) се създава система на Европейската общност за атомна енергия (наричана по-нататък Общността) за надзор и контрол на трансграничния превоз на радиоактивни отпадъци и отработено гориво. Посочената директива бе допълнена от Препоръка 2008/956/Евратом на Комисията от 4 декември 2008 г. относно критериите за износ на радиоактивни отпадъци и отработено гориво за трети страни .
22
1
 
5
 
! Отговори
? преди 6 години
За ниско- и средноактивни отпадъци е нормално да има хранилище. Отработено гориво не се съхранява там, отработеното гориво е съвсем друга история. Въпросът е, що за чудо е този плазмотрон и дали това не е някаква технология в процес на разработване, която ще я тестват тук, защото другаде за това няма разрешение, това е съмнителното. За какви "моделни" отпадъци става въпрос? Едно е да гориш вестници, друго да гориш радиоактивни вестници.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжна картинка ни очаква. От седем реактора плюс Белене ще останем с един.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nuke си го е написал много точно. Ако искаш АЕЦ трябва да имаш и хранилище. При авария държавата поема всички разходи на нейна и чужда територия дори АЕЦ-а да е частен
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Р. Офч. от Позитано: "Радиана" ще създаде поминък за цяла Северозападна България и ще стане най-проспериращият край !
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроазиатците и евроазиатщината е най-прекият път до *** на България.
17
1
 
8
 
! Отговори
Nuke преди 6 години
Ти си неосведомен брайно. 100% е вярно, че в ЕС ядрени отпадъци не могат да се експортират.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северозападна България - ядрен погреб за руските атомни кютуци, който ще бъде пазен още милион години след изчерпването на тази енергия. Да ви е честит "евтиният" ток !
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До NukeАз да ви кажа, че причината е 100% в европейското законодателство, което принуждава всяка страна която има АЕЦ да складира отпадъците на своя територия.Абсолютна русофилска лъжа.
14
2
 
5
 
! Отговори
Nuke преди 6 години
Аз да ви кажа, че причината е 100% в европейското законодателство, което принуждава всяка страна която има АЕЦ да складира отпадъците на своя територия. Преди беше лесно, когато можехме да хвърляме *** в безграничния СССР, но сега всеки сам да си чисти мазалото. Нали и тока искате, трябва да си вземете и отпадъците, такава е логиката на Меркел и сие.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12"затвориха дарените централи и ще се превърнем в депо за ядрени отпадъци."Кой и какво ти е дарил? Пфу по големи гъзoмийници от българските русофили няма,
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди имахме ядрени централи, които произвеждаха ток и не складира ме ядрените отпадъци. Откакто дойдоха Тиквите имаме точно обратното - затвориха дарените централи и ще се превърнем в депо за ядрени отпадъци.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко българи осъзнават какъв х.й си навлече малката по територия България с тая ядрена енергетика. Всички които развиват такова нещо или са много големи по площ или пък си имат задморски територии и пустинни острови.
10
3
 
3
 
! Отговори
? преди 6 години
не знам какво точно ще "изгарят", в единия случай радиоактивността си остава в бетона, след "изгарянето" не ми е е ясно къде ще е, дали въпросното нещо има комин?
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Договора за прибирането на ядреното гориво е подписан още по времето на СССР и вече изтича. Сега никой не иска повече и да чуе за приемане на ядрени отпадъци. СССР ги приемаше за да извлича плутоний за ядрените си бомби
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко,защото отработеното ядрено гориво от централата се прибираше по договор обратно в Русия!Сега горди евроатлантици ще си строим сами хранилище за ядрени отпадъци сигурно с европейски пари от еврофондове!Защото,санкции трябва да се изпълняват и алъш-вериш никакъв с Русия не трябва да има,ако и да е опасен за здравето на народ радиоактивен ***!Тъпооо,та дрънка!Следва затваряне и на другите блокове ,защото като я гледам накъде отива Русия надали ще продължи да подписва удължен живот на АЕЦ!

Спонсорирани публикации