За 5 м.: Над 1200 непълнолетни искат да работят

Най-често ги наемат в хотелиерството и търговията
7
За 5 м.: Над 1200 непълнолетни искат да работят
Непълнолетни работят през летния сезон в туризма. Снимка: архив, БулФото

1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни са постъпили за първите пет месеца на годината в Главната инспекция по труда. Това съобщиха от ГИТ в Световния ден срещу детския труд.

Дадени са 993, от които 24 за ненавършили 16 г. За сравнение, през същия период на 2016 г. исканията са били 734. Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни през 2016 г. са 5283, като ръстът им е почти двоен спрямо 2015 г., когато исканията са били 2700. Дадените през миналата година разрешения са 5009, като 90 от тях са за наемане на работа на непълнолетни до 16 години.

През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48. Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в ресторантьорството и търговията на дребно.

"В конфликти и бедствия, защитавайте децата от детски труд!", е апелът на Международната организация по труда по повод на Световния ден срещу детския труд. На 12 юни за петнадесети път световната общественост отбелязва този ден, като насочва вниманието към конкретни проблеми, застрашаващи децата от трудова експлоатация. Тази година от МОТ обръщат внимание върху риска непълнолетните да бъдат въвлечени в трудова дейност в резултат на военни конфликти и бедствия, които водят до намаляване на работната сила в държавите, в които се случват.

Според данните на МОТ над 1.5 млрд. души живеят в държави, в които конфликти, насилие и нестабилност оказват негативно влияние върху качеството на живота. В тези райони живеят значителна част от 168-те млн. деца, заети с труд. Засегнати от бедствия всяка година са около 200 млн. души, като една трета от тях са деца.

Организацията на обединените нации обръща внимание, че над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности.

България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст - 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда. Специално се отбелязва в Кодекса, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено, но са предвидени и изключения, които се отнасят основно за даровити деца, участващи в кинопродукции, театрални постановки, музикални състави.

България е предвидила още една защита срещу експлоатацията на детски труд - наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията се квалифицира като престъпление. За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
аА?! преди 1 година
Защо да работят и да подпомагат родителите си , като може цял ден да седят по барчетата , да държат фаса , да пият алкохол и да приемат разни субстанции, а после да ги намираме ни живи , ни умрели по улиците. Или да ходят да се сбият , за да си направят деня по интересен. Или да зомбират цял ден в нета ... А после ревем ,че нямат уважение към родителите си. От друга страна и държавата ти е душманин, щото ха си го наел , ха са ти спретнали една ревизийка...Въртим се в един кръг........
5
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 година
Положението е много зле в българия.Народа избяга в чужбина и тук останаха една шепа хора които ''работят'' или се правят че работят.
4
1
 
9
 
! Отговори
Злеее преди 1 година
Ще става и още по зле. С обедняването на народа ще ограбят децата и от детството им. Направо робството продължава и след някоя друго година 12 годишни ще искат разрешение за работа.
За 28г съсипаха държавата, младите избягаха и в момента само в Чикаго има 250000 българи. Без коментар.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нископлатена работна ръка ! Също като във Виетнам ....

В УК бяха хванали Праймарк , че доставял дрехи шити от деца във Виетнам ...и ги сцепиха от глоби ( защото те ги доставят и следователно са знаели при бизнес посещенията кой шие във въпросната фабрика).... Та така....

Тук лошото е , че тези неща се легализират! Ставаме страна от третия свят !!! Лошо
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опита се придобива с работа. Знаят езици,това е от съществено значение за туризма.Останалото не е голяма философия.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемат непълнолетни в туризма после реват, че нямат опит. Тъпана ри.