Компромисите, които не бива да правим за еврозоната

Бившият финансист №1 Петър Чобанов пред Bloomberg TV Bulgaria
14 юни 2017 17:00, Екип на Bloomberg
14
Компромисите, които не бива да правим за еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението за влизане в ERM 2 е политическо. То изисква съгласието както на ЕК, така и това на Европейската централна банка. Когато вече сме във валутно-курсовия механизъм и сме изпълнили критериите от Маастрихт, тя няма да има думата и трябва да бъдем приети в еврозоната, но все още не е така. Трябва да сме достатъчно убедителни, а в този процес, който е политически, от нас ще се изискват политически ангажименти.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски и настоящ депутат от Движението за права и свободи Петър Чобанов.

"Тези ангажименти ще са свързани с икономическата политика, която водим. Също така трябва да обърнем внимание, че трябва да има равно третиране – да видим дали като Балтийските страни са били приемани в този механизъм изисквало ли се е нещо от тях, какво от него е изпълнено. Тоест внимателно да проведем тези преговори и да си поставим естествени ограничители, които не трябва да преминаваме", допълни гостът в студиото.

"Всяко нещо в живота си има цена, въпроса е готови ли сме да платим такава цена, ако бъде поискана от нас", посочи той.

"Хубавата цена, която може да бъде поискана от нас, въпреки че трябва да държим сметка за равното третиране, е да направим реформи, които да са ни полезни както в процеса на конвергенция, така и в процеса на по-добра ефективност на управлението на публичните финанси и развитието на публичните услуги. На такава цена трябва да сме съгласни", коментира Чобанов.

"Но има две червени линии, които не трябва да пресичаме и по които не трябва да правим отстъпки. Първата засяга повишаването на данъците. Това е въпрос, който отдавна се разисква, бивали сме обвинявани, че едва ли не правим данъчен дъмпинг. Втората линия, която не бива да минаваме, е Валутният борд и сегашното ниво на фиксирания валутен курс. Трябва да сме категорични, че влизайки в ERM 2 и в последствие в еврозоната, това ще стане при същото ниво от 1,95583 лева за евро", каза още бившият първи финансист.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
22
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Платени поръчкови КЛЮКАРИ ! Този е един от участниците в грабежа на КТБ! За какво ни го навирате - да си мислим че е велик икон.! Цв.Василев ги изигра вс. - остана жив ! Мандата на Цаца свършва...идват нови прокурори...Василев се връща и почва да говори ! Треска ги тресе. За тази кражба -СВЕТОВЕН РЕКОРД -близо 5% от БВП..прошка няма ! Искаме серГЕЯ и Доганя в КАУША доживот...без уиски и мъже !
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
писна ми политикономистите да приказват глупости за данъците. Искам всички, които четете този форум да знаете, че практически нашата данъчна ставка е по- голяма от страните в ЕС, защото не се признават на фирмите много разходи, които също се облагат.Второ ние не получаваме почти нищо срещу плащането на данъци както е в ЕС.Трето всеки политик е много добре да прочете първите 50 стр. на някои учебник за основи на финансите, за да знае какво е държавата като фин. механизъм.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото ще блокира бъдещето на България както Гърция изпадна във фалит, защото недостигат пакети евро и поискаха още но Меркел и Буш не дават на Гърция и всички пари отиват само за Германия и САЩ. Гърците гласуват за Ципрас, но парите ги раздават от чужбина и като няма пари, Ципрас и комунистите са виновни.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нужна е реформа на реформата и прехода и преход към евро комунизъм.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е един от виновниците за фалита на КТБ. Сега ще ни учи за еврото, вместо да е осъден!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо ми то може и сега да си печатаме левчета и да си ги обменяме за евро бе, кой ни спира?Ааа да гадния борд, дето задължава да имаме валутни резерви. Готово - махаме го и почваме да печатаме 24/7!Баси *** има тук честно!
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото не е нужно а просто трябва да се изравнят заплатите и пенсиите в България с еврозоната. Щом еврозната може да си печати свободно евра значи и България трябва да може да печати свободно лев и обменя за евро а противне случай става печатен монопол на ЕС.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да сме категорични, че влизайки в ERM 2 и в последствие в еврозоната, това ще стане при същото ниво от1,95583 лева за евро", каза още бившият първи финансист..то ясно, че ше остане, никой няма да го пипне. Обаче после ,"че настане такъв живот, че само си викам" - дано да не стане. Клатенето на лодката ще започне след влизането в еврейската зона - е те тогава пътя "Атина-2" -ще бъде окончателно открит, а предстоящите трусове в баМковата система вече няма да са грижа на арменския поп!
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е толкова финансист колкото Цв. Василев, Искров, Дянков, Горанов и другите телефонни измамници и пирамидни фараони.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бреееееее ти да видиш!!!За пръв път в живота си да чуя нещо с което съм 100?% съгласен от това човече чобанов...или от депесар.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма пари за пенсионери, армия, болници, но в еврозоната ще трябва да плаща дългове и на Гърция, бежанци, Италия, Испания и т.н. които са доста по-богати. Германия също е задлъжняла рекордно и печати евра за да спасява заводите си и банките и нали това беше забранено през 1997 г. от МВФ за България и направиха валутен борд.

Спонсорирани публикации