Обявяват скоро поръчката за проучване за газов хъб у нас

Брюксел дава половината от парите за проучването
15 юни 2017 15:15, Миглена Иванова
17
Обявяват скоро поръчката за проучване за газов хъб у нас
Снимка: архив, БулФото

Съвсем скоро ще бъде публикувана обществената поръчка за предпроектното проучване за газоразпределителния център в България. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017".

Още по темата
Половината от необходимото финансиране е осигурено от Европейския съюз в размер на 920 хил. евро.

България ще иска да се анализират всички възможни варианти за доставка на газ от различни източници, включително входна точка на границата с Турция и изходна точка на границата със Сърбия, обясни Петкова.

Тя отново подчерта, че диверсификацията на източниците на природен газ, изграждането на липсващата преносна инфраструктура и модернизацията на съществуващата инфраструктура са приоритети на правителството.

Тя каза също, че се очаква и публикуването на процедурата за избор на изпълнител за газовата връзка с Гърция IGB, която е общностен проект за ЕС.

По отношение на модернизирането на газопреносната мрежа Петкова подчерта, че през последните три години са вложени 110 млн. евро в рехабилитация и модернизация чрез европейско финансиране и собствени средства на "Булгартрансгаз".

Обновени са и 4 от компресорните станции.

Продължават инвестициите в електроенергетиката, където Електроенергийният системен оператор (ЕСО) печели финансиране от Механизма за Свързана Европа за реализацията на няколко проекта. Най-големият е тях е електропроводът Добруджа – Бургас.

Петкова допълни, че енергийното министерство в момента разработва стратетия за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Тя не уточни на какъв етап е процедурата и кога се очава да приключи.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
поръчка за проучване за консултации за създаване на комисия за обнародване на изследване на анкетна комисия за евентуални преговори за .... ще се нареди некой друг човечец на безплатна софрица.
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Зависи колко боб яде на ден Тиквата
12
2
 
4
 
! Отговори
питам преди 1 година
Газовия хъб в Банкя с какъв дебит на метае е
11
2
 
4
 
! Отговори
бАба Петруна преди 1 година
На мене газов хъб не ми требе оти си имам газ у ламбата и само чекам Бойко да ми подари некоя коза или крава та да ги доим и затова много го обичам и му се радвам оти е много секси
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали си имаме газов хъб в Банкя. За какво ни е още един.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв тоа хъб ?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на кой му е притрябвал газовия хъб в България, че и обществена поръчка е обявена.
7
3
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Толкова лошо си изиграхме картите, че накрая половината от газопреносната система на България ще стане излишна, а газ ще купуваме от територията на Турция.. Честито на печелившите!
6
7
 
4
 
! Отговори
Велислава Дърев преди 1 година
Ко ша ги праи тез тръби Путин, дет ръждясват в бургаското и варненското пристанища?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4
Няма значение дали е паразен или пълен - важното е че банкянския бек се включи в газовия бизнес.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празен хъб ще строи. Трасетата заобикалят България, трябва ни само една газова връзка с Турция, за каквато се бореха толкова години реформатори и гербаджии. Мечтата им се сбъдна - ще получават газ от Турция за вътрешно потребление и няма да пренасят руски газ и няма да получават пари за транзит.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От празния хъб "Балкан" може да се направи един ускорител на елементарни частици и да се извършват ядрени изследвания. Хъбът ще бъде по-голям от ЦЕРН, ще преминава кръгово през Северна и Южна България.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото!
1
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега ще се намърда ПАК РУСКИ ФИМИ ЗА ЕВРОПАРИ