Ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в НС

Промените в ДОПК бяха приети от бюджетната комисия
Обновена: 15 юни 2017 20:13 | 15 юни 2017 20:05, Екип на Investor.bg
26
Ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в НС

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси се обявиха против радикалното редуциране на плащанията в брой, което предлагат от Министерство на финансите. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията.

Въпреки че законопроектът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бе приет на първо четене от народните представители, това стана под условие, че преди повторното разглеждане на промените в норматива, ще има промени в предложенията и той няма да остане в този си вид.

Припомняме, че от МФ предлагат нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Според предложението още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път.

От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Депутатите от бюджетната комисия не одобриха идеята.

Според Георги Търновалийкси от БСП, който е и заместник-председател на комисията, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той обвини финансовото министерство, че умишлено предлагат толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване.

От ДПС обявиха, че подкрепят по принцип промените в ДОПК, тъй като голяма част от тях са заради хармонизация с европейското право, но категорично отхвърлят идеята за ограничаване на кешовите разплащания.

"С праг от 3 хил. лв. и дори от 1000 лв., умишлено се слагат тежки препятствия пред българския бизнес. Усилията ви за редуциране на сивата икономика са похвални, но тук вече минахте всякакви граници. Призовавам това предложение да бъде оттеглено, защото е напълно излишно да натоварваме и затрудняваме предприемачите с оправданието, че така ще засилим фискалния контрол“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той даде за пример Италия, където прагът от миналата година от 1000 евро, вече е 3000 евро.

Председателят на бюджетната комисия Медна Стоянова пък поиска от Министерство на финансите да предоставят детайлна оценка на въздействието, както и таблица с информация за праговете за кешови разплащания във всички страни от Европейския съюз (ЕС). Тя обаче призова все пак законопроектът да бъде приет в този му вид на първо четене, тъй като страната ни вече е закъсняла със синхронизацията с ЕС. Стоянова обеща, че детайлите около праговете за сумите, които ще могат да се плащат в брой ще бъдат изчистени между двете четения.

Представители на бизнеса също се обявиха против промените, предлагани от МФ. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КРИБ са категорични, че мярката няма да намали сивата икономика, но ще създаде трудности пред фирмите. 

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от наглеци преди 6 години
През 1997 подставиха на власт Иванчо Костовия за да замете следите от кражбите за стотици милиарди живи долари оставили БЪлгарите в БЪлгария без работа и без доходи
22
1
 
1
 
! Отговори
Има лош опит преди 6 години
НАвремето нагли крадци подставени на власт от ДПС и БСП начело с крадеца ЖАн Виденов ограбиха банките,последва блокиране на кешовите плащания и хоп хипер инфлация за тотално ограбване на спестяванията на гражданите и оборотните средства на десетки хиляди фирми.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 2млрд на годишна база, отмъкнати от българите и изнесени в Европа.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкерското лоби в действие. Комисионата е много сладка.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15България не е водеща сила в света в много области, но в областта на източването на карти сме в челните места. Явно нямаш много пари щом си ползваш картата. Моите карти ги унищожавам веднага след като ги получа.
18
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече се ограничава кеша толкова повече ще се ограничава и сивата икономика.
17
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха. Най-големите крадци искат да останат големите кешови разплащания, за да могат лесно да движат корупционните схеми. Това с таксите на банките е глупост. Таксите за теглене и внасяне в кеш са в пъти по-големи от таксите по преводите.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** Горанов - на бесилото!Ами те капе вече лихва на баМките, тва е положението - никой не ще да "купува без пари, а да връща двойно ресто"! Да си свият печалбите, и да се примирят, че лапачката им от кредити - свършИ, беше то каквото беше!пп Ета как много бързо рейтинга на Боко може много да окапе, като "ледена висулка през април"
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Плащането се отразява за секунди. Няма смисъл да се ходи до банката при наличието на карта с пин код.
14
2
 
28
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Нека го направят, но банковите такси да ги покрива бюджета. Не като сега - за 1 лев превод - 7 лв. такса примерно.
13
1
 
22
 
! Отговори
ще кажа само преди 6 години
Ченгесарски неофашизъм в действие
12
7
 
8
 
! Отговори
аььаьаьа преди 6 години
Ще се пуснат ваулчери по 500лв. Купуваш в магазина ваучери , после с тях стока. Всяко нещо си има решение. Ако искат да стимулират плащания по баков път, могат да спестат 2% до 5% от ддсто. Примерно, ако платиш с кредитна карта ти връщат 5% от ддс данъка. Така ще стимулират покупвателната способност и държавата ще печели повече от ддс. Като има повече банкови транзаксий , ще има повече бели пари. Банките ще могат да оптускат повече кредити, хората ще имат кредитна история по-голяма.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното недоносче на мачкащият тодоровите ушаци и неговата компания. Това от сега е ясно, че няма да работи и има как да се заобиколи. Типично за тази шайка некадърници.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от ХМти май не си чувал за счетоводство а? 4х 500 няма.
9
3
 
9
 
! Отговори
от ХМ преди 6 години
Ако се приеме и търговците са умни ще имаме цени от 4 по 500лв или 3 по 500лв.Всяка глупост си има решение.Има и едно хубаво нещо ,ако кажеш ,че банката не ти е превела пари за сватбата и може да са спасиш.А тези са взели 5 по 500 лв в кеш на калпак за да го пуснат това злоКонче.
8
3
 
23
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Добре ,една глупост по-малко!Само се чудих как ли обикалям по банките ако реша да започна ремонт и смяна на мебели и техника.
7
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кво, харесваш си телевизор и айде първо до банката да платиш, после чакаш до другия ден плащането да бъде отразено и чак тогава си вземаш телевизора. Пародия!
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1ако на някой му е неудобно може да разплаща през банка дори ако става дума за 13 стотинки. Крайно неудобно е да търчиш до банката по няколко пъти на ден. А на интернет банкирането му нямам доверие.
5
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименНЕ Е ЗА УДОБСТВО НА КЛИЕНТИТЕ ----ТЕ И СЕГА ПЛАЩАТ С КАРТИ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ ЗАЩОТО ПОДКУПИТЕ И РУШВЕТИТЕ НЕМА КАК ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НА РЪКА ЗАЩОТО И БАНКИТЕ ЩЕ ОТПУСКАТ КЕШ ДО 3000 КОИТО ПАРИ СА ДНЕВНИ ЗА НАРОДНИТЕ ИЗБРАННИЦИ
4
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е добра но измислете закон, който да задължава търговеца да има пос терминал. Смешно е заведения и магазини разположени в центъра на среден по големина град да приемат само кеш.

Спонсорирани публикации