Новите предизвикателства пред ядрената енергетика

В света има 149 ядрени реактора с мощност от 392 гигавата
19 юни 2017 14:23,
12
Новите предизвикателства пред ядрената енергетика
Снимка: Investor

Ядрената енергетика е поставена пред нови предизвикателства на фона на развитието на възобновяемите енергийни източници, икономическия натиск и общественото доверие. Това коментира Жак Регалдо, генерален директор на Световната асоциация на операторите на ядрени електроцентрали, по време на официалната церемония при откриването на деветото издание на международното изложение "Атомекспо".

През тази година основната тема на дискусиите е посветена на безопасността на ядрената технология, екологията и устойчивото развитие.

При нуждата от намаляване на емисиите парникови газаве много страни преосмислят своя енергиен микс, а на този фон ядрената енергетика ще има все по-голямо значение, убеден е Регалдо.

При това обаче основният фокус и приоритет си остава ядрената безопасност. "Ядрената безопасност е първият приоритет и основно условие за съществуването и развитието на ядрената енергетика", каза още той.

Производството на ядрената енергетика расте и през 2016 година са добавени нови 10 гигавата мощности, отбеляза от своя страна генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг. Тя коментира, че спрямо 2015 година ръстът е незначителен, но за последните 25 години ядрените мощности се удвояват. Според нея нуждата от енергия ще расте на фона на подобряването на състоянието на световната икономика, увеличаването на населението и подобряването на жизнения стандарт в световен мащаб.

В световен мащаб работят общо 149 ядрени реактора с обща мощност от 392 гигавата.

Въпреки бумът на възобновяемите технологии ядрената енергетика през последните години държи дял от около 25-30% в Европа, коментираха и участници в първите дискусии в рамките на изложението. В европейската част на Русия ядрената енергетика има дял от около 40% от енергийния микс, а след аварията в Чернобил безопасността вече е на първо място.

Изпитанията за този сектор обаче тепърва предстоят, поясни Антон Порядин, партньор в EY. Той посочи, че цената на ядрената енергия расте, основно заради ангажиментите, свързани с безопасността. В същото време себестойността на енергията от възобновяемите източници намалява - основно заради развитието на новите технологии.

Заради политиката по опазване на околната среда все повече намалява делът на въглищата в енергийния микс - вниманието е насочено към намаляване на въглеродните емисии, към нисковъглеродната енергетика, отчете експертът.

Той посочи още и няколко тенденции, които ще променят бъдещето на енергетиката. Тя ще се ръководи основно от новите технологии - електромобили, дигитализация и т.н, от регулациите, особено насочените към либерализация на пазарите, както и от самите потребители, чието място става все по-централно.

Прогнозата на Порядин е, че потреблението на електроенергия ще расте. За него ядрената енергетика може да се адаптира на фона на своите предизвикателства, защото е чиста, нисковъглеродна технология.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
До 1, преди 6 години
ама от приятеляНе, че това онова, ама каква е цената за съхраняване на вече използваните ядрени касети. Къде са прословутите хранилища и доколко изобщо са надеждни. Нямам предвид лицензирани. Май само във Финландското всичко е горе-долу както трябва. Ама пък то още не е готово. А и как и за какви пари ще се извеждат от производство навършилите пенсионна възраст 1/2 от 450-те ядрени централи по света (по МААЕ). И тая цена кой ще я плаща? А и транспортирането в рамките на ЕС май не е позволено.
9
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До И пак до 1Кажи на приятеля ти следното:1. Сравнението на щатите с Европа ( пък да не говорим с България) е безмислено. 2. Дори и в щатите процента на произведената възобновяема енергия все още е твърде нисък. Т.е. горят си газ и въглища както си пише по книгите. 3. Произведената "екологична" енергия все още е скъпа което я прави не конкурентно способна. 4. Ако в момента минем само на "екологично чиста" енергия милиони хора по света ще умрат защото не могат да си я позволят.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък екологичните източници на енергия, колко са екологични в производството на материали за направата им само те си знаят.
7
0
 
2
 
! Отговори
И пак до 1 преди 6 години
Междудругото, колко е 609 444 х 1000 MWh?И дали не е малко повече от 392 гигаватчаса?За един приятел питам...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1392 гигавата произведена енергия няма как да си представя. Бих могъл да се пробвам с 392 гигавата инсталирана мощност като централи, пък били те конвенционални или не, или да се пробвам на разните енергийни сайтове с 392 гигаватчаса произведена ел.енергия.Само за сведение, според Щатската енергийна администрация (EIA.gov) за периода март 2016 - март 2017 от общо произведени в света от всички източници - 4 079 079 х 1000 MWh, делът на възобноявемите + хидро е 609 444 х 1000 MWh.
5
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
Много са ми интересни хората които дават акъл как да заменим енергийните си източници с ненадеждни източници на вятър и слънце. След това тези дето дават акъл ползват същата енергия като мен. Въпрос: Какво решение всъщност предлагат ?Да вдигнем още цените за да харчат хората по - малко ?Да използваме ненадеждни източници ?Да си изхвърлим бойлерите, хладилниците и климатиците защото харчат много ?Ако я няма държавата възобновяемите източници ще умрат от самосебе си. Тях никой не ги иска.
4
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
Някой от вас представя ли си 392 гигавата енергия произведена на вятър и слънце ?Аз не мога!С възобновяемите източници има три малки проблема: 1. Науката още не е показала, че могат да заместят атомната енергия2. Инженерно са трудно постижими. Т.е. какво ще стане ако над София месец няма вятър и слънце ?3. Пазара категорично ги отхвърля за сега !!!Накратко: Възобновяемата енергетика е скъпа и ненадеждна за момента. Докато горното не се промени не си заслужава дори да говорим.
3
1
 
3
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
20 години цирк бе ле не само и единствено по тези ширини .
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме зелените корпоративни марксисти да тръгнат да обясняват как соларните панели са най-безвредната технология. Да кажат за силно токсичния химичен елемент кадмий, използван в тези панели. И да видим какво ще отговорят на земеделците, когато трябва да окупират хиляди декари обработваема земя със скъпите им и както вече видяхме, токсични соларни панели.
1
0
 
10
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Хм... Само във Франция са 50-тина..

Спонсорирани публикации