Заради смъртността на пчелите – скок на меда с до 50%

Проблемите пред българското пчеларство от първо лице
19 юни 2017 13:45, Екип на Bloomberg
20
Заради смъртността на пчелите – скок на меда с до 50%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В резултат на неблагоприятните условия през тази зима – високата зимна смъртност на пчелните семейства, търговците и преработвателите се ориентираха към повишаване на изкупната цена на едро на някои от монофлорните медове като тези от рапица и акация. Акацията, говорейки за биологичен мед, достига цени от 10 лв. за килограм на едро, а конвенционалният мед се търгува на нива от 7 лв.

Това коментира в ефира на "Бизнес старт" с водещ по Bloomberg TV Bulgaria инж. Михаил Михайлов от Обединения пчеларски съюз.

"Имаме райони, в които смъртността в пчелните семейства достигна до 100%", посочи гостът в студиото.

Какви са очакванията на бранша – да няма голям внос от страни като Украйна и Китай, а изкупната цена на българския мед да се повиши.

"Обикновено тенденцията е цената в началото да е голяма, а след това да спада. Сега обаче смятам, че цената ще бъде по-висока. Това, което се тиражира – скок с около 50%, считам, че ще бъде вярно", каза още той.

Как да познаем качествения български мед от алтернативите му от чужбина? Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Пчелар преди 6 години
Ситуацията с българския мед е много мътна ,държавата е почти абдикирала от направление пчеларство ,субсидии има само за "големите пчелари" другите са на самотек .Относно качеството за толкова години никой не е казал лошо за меда който е взел от мен ,напротив имам постоянни клиенти ,а за миналата година с тия пръскания ни разказаха играта отвсякъде ,такава смъртност никога не е било .Мошеници има навсякъде в БГ не само сред пчеларите
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купиш ли български мед все едно куповаш английски Golden Syrup! И този хубав/натурален български продукт опозорихме и омеркантилихме! По морето луискито разреждаме, водката - кореселин и накрая след като прогоним всичките тези които все още имат някакъв интерес към България, ще си се гризнем по между ни и по народно му!
17
1
 
1
 
! Отговори
Omian преди 6 години
V stara zagora popove pravili himicheska vazdushna ataka na mestnite policai?! Alo, kade e himicheskia asker?!
16
3
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
са очакванията на бранша да няма голям внос от страни като Украйна и Китай, а изкупната цена на българския мед да се повиши.......muxaxaxa...a po 10 toiagi na golo ne sakat li kartelcicite??
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак подуянски афоризми! До сега "кръщаваха" меда та видиш ли пчелите емигрирали (изчезнали) и меда поскъпва! Човек трябва тотално да е гръмнал за да купи български мед! Полският е къде къде по-чист, евтин и вкусен! Как пък поляците не отчетоха такава "емиграция" (изчезване) на пчели? Е не са толкова наблюдателни като българските пчелари пръщящи от интелект и знания! Но знанията за "медена кръщавка" въобще не им липсват!!!!!!!!!!!!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Прокурор преди 6 години
Коментари за "прогнозни" цени на разни "представители" от браншове трябва да бъдат наказвани по закон. Това е нелоялно манипулиране на цените.Всяка година има разни "коментари" от производители на олио (сухо време, дъждовно време), от хлебопроизводители, от производители на череши, на мед ...СЪД!
13
1
 
2
 
! Отговори
user преди 6 години
До Анонименти ли ще опрашваш?
12
0
 
13
 
! Отговори
Патилан преди 6 години
Миналата седмица от специализиран пчеларски магазин в Бургас купих буркан пчелен мед - стандартен размер за 12 лв. , който в други магазини струва 7.50 лв. Увериха ме , че е много качествен и хубав. С нетърпение като се прибрах го отворих и опитах - направо останах като тряснат - това изобщо не беше мед , а някакъв сироп - Е то бива - бива печалбарство , ама до там - вместо мед да ни пробутват някаква сладка чорба и то за доста повече пари. Нямат спирачки в стремежа за печелене на пари...
11
0
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Сус бре, керати и султанът обича булгаристански мед, особено от магарешки трън, много е лековит. Гърците да си ядат гръцкия!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
без пчели няма да оцелеем
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мед от Украйна или Китай:- Няма сертификат за радионуклеиди - Стронций и Цезий - След "Чернобил" е мого важен анализ!!!- Няма сертификат за остатъчни антибиотици, инсектициди, фунгициди и др. опасни за здравето продукти!- Няма занилиз за произхода на захарите в меда - от цвеклова захар или естественни от пчелите!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все се измисля по нещо, за да си опрвадае някой печалбарството. преди 2-3 месеца нямаше да има череши, че всичко било унищожено от студа и т.н. глупости. Сега череши колко щеш и на "добра" цена.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пчелите са гледали "Стани богат" и ще ползват жокера "обади се на приятел", но само да не им донесат електроитна мед.
6
9
 
4
 
! Отговори
ПРоверете веднага преди 6 години
za убииства на пчелите ползват тежко терористични кръгли съоръжения монтирани на мачти на JSM оператори podawat кошери наблизо..МАсови убиици специфицират човешки заводи за мед и ги облъчват чрез мобилни приложения до пълен блокаж
5
1
 
38
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Без мед може да се живее,ама без пчели-не.Поинтересувайте се защо.
4
0
 
26
 
! Отговори
гого преди 6 години
цената няма мърдане, пазара се залива с украински и му се лепи етикет Бг.
3
3
 
17
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
да ви го подарят ли искаш, яж си китайския псевдо мед, пък гърците ще хапват нашия.
2
15
 
4
 
! Отговори
може преди 6 години
и без мед... да си го ядат... те и черешите вдигнаха... те така... умрял им някой за ***...
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пчеларите ще направят цената меда златна

Спонсорирани публикации