До ?1500 кв/м са имотите в центъра на София

2016-а е имало около 250 хиляди сделки с недвижими имоти
21 юни 2017 18:22, Миглена Иванова
32
До ?1500 кв/м са имотите в центъра на София
Архив: Булфото

Цените на жилищните имоти в София-център в момента са между 900 и 1500 евро на квадратен метър. Има оферти, както и реални сделки за 2000 евро на квадратен метър за имоти в по-добро състояние, в по-представителни сгради и в локации, в които рядко излизат недвижими имоти, както и в сгради с асансьори, което е типично за централната част.

В южните райони средната цена е 1000 евро на квадратен метър, а в комплексите - 700-850-900 евро на квадратен метър. Това каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ Ирена Перфанова.

Миналата година в страната е имало около 250 хиляди сделки с недвижими имоти, от които около 9 процента са концентрирани в София. Това е с 80 процента по-нисък брой на сделките в сравнение с този преди десет години. Перфанова отбеляза, че на този етап не може да се говори за имотен балон, но трябва разум при политиките за развиване на новото строителство и наблюдение доколко строителството се концентрира на едно място и с какви темпове се покачват цените на недвижимите имоти.

Жилищният пазар в големите градове в България изглежда започва да забавя темповете. През първото тримесечие на годината продажбите намаляват, а ръстът на цените се очаква да се забави през тази година на фона на засиленото предлагане и активното ново строителство, показват данни на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), представени днес на пресконференция.

Все повече се сближават очакванията на купувачите и продавачите. В София разликата между офертните цени и цените, при които се сключва сделка, достига от 0 до 5%, обясни председателят на Управителния съвет на НСНИ Ирена Перфанова. Т.е. преговори за цената почти няма.

Никой не може обаче да каже доколко официалните данни на Агенцията по вписванията отчитат намаляване на продажбите заради това, че в тях не се отразяват сделките с жилища в строеж. Конкретно в големите градове те заемат доста сериозен дял през последните години. Тези сделки ще се отразят от Агенцията едва при осъществяване на финалното плащане от купувача и/или достигане на минимум Акт 14 на сградите.

 Задържа се и интересът към закупуването на имоти с цел инвестиция заради ниските лихви. Според изчисленията на Сдружението от инвестиция в имот може да се постигне доходност от порядъка на 5-6%, дори и повече, но при по-голям риск.

Лихвите по кредити и депозити продължават да са рекордно ниски, коментира Александър Бочев, който е член на УС на НСНИ.

Той посочи, че към края на първото тримесечие лихвите варират от 0,29% до 1% за депозитите до 1 година. В някои банки лихвените нива са дори от порядъка на 0,05 – 0,1%, допълни той.

Въпреки това обаче населението държи значителен ресурс в банките – само депозитите на домакинствата възлизат на около 45 млрд. лева.

Лихвите по ипотечните кредити варират от 3,5 до 4%, като много трябва да се внимава какъв е годишният процент на разходите (ГПР), в който се включват всички плащания, предупреди Бочев.

Като цяло средата на ниски лихви стимулира пазара на имоти, тъй като жилищата са най-достъпната инвестиция. Доходността на годишна база може да достигне 5-6%, а в някои случаи да е и по-голяма, в зависимост от риска и спецификата на имота – тип строителство, местоположение, транспортни връзки, близост до бизнес центрове, университети и други ключови обекти, потенциал да запази и увеличи стойността си.

Александър Бочев даде и няколко примера. Стандартен двустаен апартамент в кв. "Младост" в София би могъл да се закупи за около 1 000 евро/кв.м и да се отдаде под наем за 330-340 евро месечно. Това е около 5,8% доходност на годишна база, като инвестицията може да се възвърне за приблизително 17 години.

За апартамент в Люлин със същите параметри цената достига до 800 евро за кв.м, а наемът е около 250 евро. Доходността е 5,4%, а срокът за възвръщаемост на инвестицията – около 18 години.

В южните райони на София може да се придобие жилище за около 1 180 евро за кв.м при наемни равнища от порядъка на 360-370 евро месечно. Това представлява доходност около 5,3%, като инвестицията се възвръща за 19 години.

За "Лозенец" цената за средностатистическо жилище е около 100 хил. евро при 400-450 евро наем, което е 5,25% доходност на година. Инвестицията може да се възвърне за около 19 години.

Разликата в обемите на новото строителство през 2016 г. спрямо 2013 г. - последната година от тежката криза за пазара преди раздвижването около банковата криза от 2014 г., е сериозна, както се вижда от данните, представени от Сдружението.

През 2016 г. спрямо 2013 г. разрешителните за строеж на жилища например се увеличават с почти 80 на сто, коментира Ирена Перфанова. През първата година от този период е отчетен ръст от почти 30%, а през следващите – по около 5% годишно, коментира тя.

За сравнение, при административните сгради увеличението е 4% за периода, а в момента издадените разрешителни за строеж намаляват.

Започнатите строежи през 2016 г. спрямо 2013 г. се увеличават с 27%, отчете Перфанова. Това означава ръст в рамките на 5-12% всяка година за периода.

Започнатите жилища нарастват с почти 63%, което е ръст с до 9% на година, каза още тя, като посочи, че това поражда натрупване на пазара, което оказва натиск и за забавяне ръста на цените.

Конкретно за София започнатите нови жилищни сгради през първото тримесечие на годината спрямо първите три месеца на миналата година се увеличават със 7%, а на жилищата в тях – с почти 42%. Разпределението им из града обаче е неравномерно.

Новото строителство се концентрира най-вече по линиите на метрото.

Заради натрупаните запаси ново строителсво ако през миналата година ценовите ръстове достигаха 8-10%, за тази се очакват 4-8%, коментира Перфанова. Според експертите в момента не може да се говори за имотен балон, защото пазарът е в нормалния си възходящ цикъл, без да има каквато и да било стихийност, каквато се наблюдаваше до 2008 г. Динамиката на цените се очаква да се успокои, като започне от сегментите на пазара, които отчитат по-силен ръст – например луксозният сегмент.

Отделно се очаква и засилване на вторичния пазар на жилища ново строителство, което допълнително ще засили конкуренцията на пазара.

Продължението на анализа четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
1111 преди 6 години
А защо не купувахте когато имотите бяха ,,бюджетни" и независимо от квадратурата всички си бяхте плюли в устата и всеки бездомник ,,даваше до 50К евро"
27
2
 
9
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Всеки планира наематели за инвестицията си, но като са ниски лихвите дали ще има толкова наематели? София е строителна площадка, а по статистика хората намаляват. На колко строителя няма да им излезнат сметките и ще духнат в чужбина? Съмнявам се, че друга банка за сега ще пострада, залагам на проблеми в строителството.
26
2
 
19
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Ето и как надуха цените на жилищата брокерите заедно с банките и строителите.Започнаха със статиите за ръст ,като след всяка статия офертните цени в сайтовете за имоти бяха надувани с хиляди евро нагоре ,всеки ден ,ден след ден.Всеки продавач виждайки какво става ,вдигаше цената на жилището си без причина,следващия след него и той ..и така за 18 месеца цените се надуха с над 30 % без икономическо обоснования .КТБ я бутнаха от ДПС ,това го знам от кръгове близки до тази партия
25
3
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Ето и реален случай от преди три дни.Обаждам се на обява от агенция Явлена за жилища в строеж на зелено,брокера на Явлена се свързва с мен и ми каза следното - господине за съжаление ще трябва да свалим обявите за тази сгррада защото имаме съмнение че строителя няма да я построи,няма работници кранове на строежа вече.После ми сподели че цените ще мръднат още малко до 10 месеца и после никои и те самите не знаят какво ще станеНе купувайте на тези цени и споделяте и на ваши познати да не купуват
24
3
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
От началото на 2017 година вече 6 месеца цените на имотите в София спряха да нарастват и замръзнаха ,на мен лично започнаха да ми звънят разни брокери дето преди бяха забравили че съществувам,явно сделките им са паднали.Не купувайте и не правете сделки ,цените зависят от търсенето има ли търсене и сделки ги надуват.В момента пазара е в БАЛОН и умните хора с пари спряха с покупките ако искате да теглите кредит банките вдигат вече лихвите и сега ще ви набутат уж ниски лихви и после само нагоре
23
2
 
15
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Цените на жилищата в България и в частност в София са един огромен БАЛОН ,и за това официално предупредиха няколко водещи финансови институции.Балона се наду само за има няма 18 месеца .Вашите заплати с колко се увеличиха ?Защото цените са надути с над 30 % на места.Вдигаха ги всеки ден като на Уолстрийт ,и бяха статии,статии до безкрай за един безкраен ръстНе теглете ипотечни кредити и не купувайте жилища в момемта на тези цени.Лихвите започват да се вдигат до 6 месеца !!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Мюнхен можеш да си купиш жилище само ако си милионер!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В центъра на Хамбург са 6000-10000 евро. Ако щеш!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пишете че били по 1500е/м2 какво като е в центъра на София. Сега всеки селянин чул не дочул ще почне да иска по 1500.
19
0
 
8
 
! Отговори
аьаьаььа преди 6 години
В ЛА са по-евтин, а там пари се изкарват много по-лесно с работа. А тука хем бачкаш , хем не ти плащат.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички банки се разбраха, раздуха цените и все още продават имотите с които са се налапали от нередовни платци. Това беше целта на "съживяването" на пазара от последната година. Сега банките като спрат да дават заеми - ще има срив на цените. Имотния балон в България е двойно раздут.
17
4
 
5
 
! Отговори
Недвижимите имоти преди 6 години
наистина са относително най-сигурната инвестиция.Казвам "относително" и заради имотната мафия, и поради това, че с недвижимия имот може да се случи какво ли не, а застрахователите умеят да се измъкват.Но докато дребният и средният бизнес у нас са толкова несигурни, хората ще продължат да търсят имоти, за да ги дават под наем.Обаче държавната намеса е нужна в една друга сфера - качеството на новопостроените сгради и защитата на вече построените от безотговорни, опасни преустройства.
16
2
 
13
 
! Отговори
Супер преди 6 години
Добре де, как един нормален човек със заплата 1500лв примерно да си купи апартамент за 100000лв. Извода е само един, мафия се върти яко, не се обявяват приходи, задкулисни игри и яко мафия по върховете. Никога няма да се оправи тази дуржава и ще си остане блатото на Европа.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15. Ако Луната падне върху Земята,няма да струва и толкова.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изригне Плана планина, жилищната площ, ще бъде по един цент на квадратен километър.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормализират се нещата с две думи и всичко си идва на място... до новия фалит :)
12
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До svraka "ПУК !"Пръц! От както свят светува,недвижимите имоти са най-добрата инвестиция. И така ще бъде докато светът съществува. Парите са шума... И преди богат е бил този,който е имал на-много ниви и земя. И сега по целия свят е така. Най-големите бизнесмени инвестират е недвижимост.Разбирам,че като нямате пари ви остава да злобеете. Щом ви облекчава-няма проблем
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по телевизията казаха,че хората били бедни.
10
25
 
8
 
! Отговори
шефа преди 6 години
Докато умните се наумуват , мъдрите купуват. Влакогонците пак чакат евтинийка ама няма дори сиренето в капана за мишки е с пари. Имотите не са за бедняци и скъсани джобове
9
4
 
12
 
! Отговори
svraka преди 6 години
ПУК !

Спонсорирани публикации