Отбелязахме най-дългия ден в годината с вино KABILE

"Вила Ямбол" посрещна Слънцестоенето със стотици хора в античната местност Кабиле
22 юни 2017 15:15,
Отбелязахме най-дългия ден в годината с вино KABILE

Посетители от Ямбол и цялата страна дойдоха да посрещнат най-дългия ден, който се отбелязва само на едно място в България - археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Регионален исторически музей – Ямбол, Община Ямбол и „Вила Ямбол“ с виното си KABILE, бяха организатори на събитието.

Още по темата

За първи път от хилядолетия хората бяха свидетели и на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела. Сценарият на ритуала бе разработен от траколога проф. Валерия Фол.

Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион“, коментираха от „Вила Ямбол“. „Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“.

Ямбол е винарски регион и това е факт, доказан още преди създаването на българската държава, когато там е построен величествен град, кръстен на Зевс. Според сведенията, сегашната територия може би е сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Ето защо днес се гордеем с това, че произвеждаме висококачествено вино в район с доказани винени традиции и споделяме своя успех с всички гости на Слънцестоенето“, допълниха енолози от избата по време на събитието.

Отбелязахме най-дългия ден в годината с вино KABILE

За пръв път тази година по време на Слънцестоенето прозвуча запис на музикалното произведение "Посрещане на Слънцебога", написано от Александра Фол специално за събитието, като записът на музиката бе изпълнен от музиканти от оркестъра на БНР. Обредната реконструкция пък се пресъздаде от талантливи актьори от ДТ "Невена Коканова" под режисурата на Атанас Жеков - Кроко.

„Тази година за първи път нашият музей е домакин на това красиво събитие, за да покажем как древните траки са отчитали времето. Когато първият слънчев лъч е преминавал през скален улей и е огрявал образа на богинята Кибела, врязан в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден. Ето защо това е място, което съчетава култа към Кибела и към слънцето, с все по-нарастващото желание на хората да почерпят от древните знания и опит“, споделиха от ямболския исторически музей.

След ритуала по Слънцестоене проф. Валерия Фол изнесе лекция за култа към слънцето в тракийската митология, а ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм представиха специално приготвена от тях „слънчева храна“, заедно с разливаното на гостите вино KABILE.

KABILE е най-новата марка в портфолиото на „Вила Ямбол“ – изба с дългогодишен опит и наследство, датиращо още от 1924 г. В KABILE е събрано доказано качество от традиционно винарски регион и опита на експерти, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви. Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде.

Отбелязахме най-дългия ден в годината с вино KABILE

В момента KABILE се предлага в 5 сортови разновидности – KABILE Шардоне, KABILE Шардоне и Совиньон Блан, KABILE Розе, KABILE Мавруд и Каберне Совиньон и KABILE Мерло и Каберне Совиньон. Още с дебюта си по-рано тази година купажът “KABILE Мавруд и Каберне Совиньон” спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание