10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"

Борчовете "висят" и трупат лихви, 600 хил. семейства са задлъжнели
24 юни 2017 07:30,
85
10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"
Снимка: Архив, Reuters

10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява "вечния длъжник" у нас. Предложението бе отправено от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев по време на обществено обсъждане на темата "Край на вечния длъжник" в Народното събрание.

Още по темата
Той предлага да бъдат направени поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), а законопроектът вече е внесен в парламента от правната комисия на НС.

В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит.

Това водело до все по-голямо затъване на борчлиите, с което нито можели да си стъпят на краката, нито да се издължат. По думите му над 600 хил. български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях.

Радев уточни, че у нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. "С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече наново", разясни той.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.

Радев даде за пример заем в размер на 100 хил. лв., от които 40 хил. лв. все още не са върнати и продължават да висят като дълг. "И в един момент след 10 години този дълг от неизплатени 40 хил. лв. става 60-70 хил. лв.", добави той. По този начин вместо задължението да намалява, то расте и няма край.

Даже като почине длъжникът, кредиторът има претенции към неговите наследници, добави евродепутатът.

Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени, пише "Монитор".

Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Ирина Марцева от Асоциацията на българските банки (АББ) каза, че първоначално членовете на асоциацията не се съгласили поради това, че има възможност от злоупотреби след приемането на поправките. Въпреки това, те подкрепят предложенията, тъй като "ако за 10 години кредиторът не събере дължимите си пари, то или не е направил необходимите усилия, или длъжникът наистина няма какво да предостави", бе категорична тя.

Стоян Якимов от Камарата на частните съдебни изпълнители също заяви, че те са съгласни с този 10 годишен срок, но искат разширяване на правомощията на ЧСИ-та с цел по-бързо събиране на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧСИ искали повече права! Ами дайте им правото да бият и убиват наред докато улучат длъжника и да не носят съдебна за това. Всички други права вече са им дадени.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сори....Банката не ти вдига лихвите заради длъжници, а по-скоро защото банковата и политическата система в България са се превърнали в олигархия. С политически решения (например плащане на суми над 1000 лв. само по банков път) политиците административно вкарват всички пари на гражданите в банки и насилствено ни принуждават да ползвама единствено техните услуги. Така банката вече може да си прави с теб и с лихвите ти каквото си поиска. Тя вече не трябва да се бори да те привлича като клиент.
56
2
 
16
 
! Отговори
Димитър Василев преди 6 години
Хората искат да живеят над стандарта си.А и финансовата култура на българина (масата от хора) е много ниска. Колко трябва да си *** за да теглиш заем и да си вземеш ЛИЧНА кола на лизинг с месечна вноска от около 500лв докато дохода ти е малко над хиляда ??!?! Заем се тегли за да придобиеш АКТИВ - който ти НОСИ доход ... само глупаците теглят заеми за да придобият нещо което им носи разходи. Заем се тегли или за бизнес или ако ще се мре!
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59Никой зорлем не ви кара да ги теглите тия заеми,..ами то никой вече и не тегли и, щото вече всички са "съзнателно информирани" и като такива, няма вече начин, как да извършат "неинформиран избор"! то това е "болката" на лихварите - няма повече ***!а генерално целият проблем идва от това, т.н. "цар" премахна наказателната отговорност за необезпечени заеми, а пък "триглавата ламя" - даде картбланш на банковото мародерство , чрез гпк!е тва е истината!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми невъзвращаем е! Тогава що чакат да им отпуснат заем и след това да им се опростява! ЯВНО много бастуни чакат от лотарията!
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Ако всеки се измъква с давност, то ще плащат изрядните платци, което не е честно!..слушай ве, бас*ун, за каква "честност" говориш ти, когато хората са ограбени и продължават "да дълъжат несбъднатите очаквания" на лихварите, при положение, че изначално, още при отпускането (забележи, че казвам "отпускане", а не "теглене", защото "отпускане" е верният израз) е ясно, че такъв заем, в такъв размер , при такива изходни условия е физически невъзвращаем!
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки вземащ кредит трябва да е наясно с последиците ако не може да плаща! Също така кредиторите трябва да търпят санкции в такива ситуации, заради лоша преценка на кредита! Ако всеки се измъква с давност, то ще плащат изрядните платци, което не е честно! При доказан доход на семейство 2000лв на месец, в момента банките пускат по 70-90 000евра и след 30 години пак няма да си ги върнат. То 2000 само за храна и битови сметки нестигат.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частните съдебни изптлнители са безскрупулни и брутални , но какво правят , когато са изправени примерно пред ро--м-ей , който е осъден..за убииство да заплати кръвнина от 100 000лв. Или как събират задължения на фирма , с прехвърлена собственост на клошар?
50
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 49. Топлофикация са наглеци и държавата не прави нищо по въпроса. Е да, ама и вие, абонатите, не правите нищо. Защо изобщо стоите абонати на топлофикациите не мога да разбера, нека всички до един да се откажат от парно, че да видим тогава какъв вой ще наддадат. Толкова ли ви е ценно това пусто парно, ние, които нямаме парно как сме оживели, и децата си отгледахме просто не знам.Знаете приказката "Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава".В случая абонатите дават баницата
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49..имената са имената на 240-те разбойници по времето на т.н. "цар" и по времето на "триглавата ламя". това са двете правителства, които съзнателно и умишлено обезкостиха и убиха българина, за сметка на личното "оправяне" и благоденствието на "свещената" крава - баМката, проекции на лихварството на "красният щит" и "златната ябълка".
48
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Стамат. Грешна ти е терминологията, ти не взимаш кредит, дават ти такъв. И нали затова в банките има назначени цели роти кредитни инспектори, на които работата им е да установят дали имаш необходимите доходи да погасяваш задължението и да преценят риска. Много от тях са ***, защото вече куцо и сакато завърши икономика, и като нямат необходимите знания съответно не могат да направят правилна преценка на кого да се даде кредит и на кого не. Ето затова мисля че е честно така. Да са мислили.
47
1
 
10
 
! Отговори
Банкерски хватки преди 6 години
Щом дължи 25 000 и банката не й дава още 3 000, значи, банката е приложила един определен механизъм. Започнала е да удържа такава част от заплатата на длъжницата, че за нея да остава само гарантираната от закона малка част,колкото да не умре от глад.Ако онова момиче се беше съгласило да стане съкредитоискател, то щеше да поеме отговорност не само за изплащането на новите 3 000 лв заем, но и за стария заем, тоест за 28 000.Ако длъжницата се чупи в чужбина, това наивното ще трябва да плати всичко
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Ако апартаментите им са техните единствени жилища, ще се вдигне врява до небето.Това, което описваш, е крайно несправедливо. Не мога да разбера, защо не се огласят имената на онези, благодарение на които са одобрени такива неизгодни за абоната правомощия на Топлофикация? Да им покажат и физиономиите по телевизията, за да видим кой е дал право на една шепа хора да се обогатяват за наша сметка, като прехвърлят на гърба ни част от разходите на съседи-нагли използвачи?
45
1
 
14
 
! Отговори
Милостивите даМислят преди 6 години
Да знаете, че ако станете съкредитоискатели, банката първо ви проучва и може да загубите някой от имотите си.Нахалната ни колежка се беше прицелила в едно младо, наскоро постъпило, още с малка заплата, но единствено дете на заможно семейство. Беше се разбрало вече, че това момиче има на свое име няколко недвижими имота в София. Впоследствие разбрахме, че разведената нахалница е задлъжняла с над 25 000 лв,гарантирани само със заплатата й, но с приятеля си смятала "да си опитат късмета в Италия"!
44
4
 
15
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
България върви към режим - режим на монополите, мутрите, бирниците, офшорките, контрабандистите, банките, крадците на банки и партийните аристократи, прокурори и чиновници. ***, които крепите с идиотията си режима ще платите сметката! Пада ви се! Аз няма да съм тук!
43
2
 
20
 
! Отговори
И другият да мисли! преди 6 години
Когато се втурвате да помагате някому, само защото ви се е примолил жално-милно, първо проучете какво ще ви коства това!Моя колежка за малко да се хване на такава въдица. Една друга й се примоли "Погасявам си редовно заема към банката, но ми се налага да взема още3 000. Поставят ми обаче условие да има и съкредитоискател." Онова наивното щеше да се хване, но счетоводителката ни я предупреди - ще станеш солидарна по изплащането на целия дълг, ако тази, която сега ти се моли, спре да го изплаща.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви питам дали пък това е редно - във входа, в който живея има няколко семейства, които имат на 10 000 лева за парно. Аз не ползвам парно и се отоплявам на ток, от тяхното неплащане на сметките топлофикация начислява на всички, които сме на база по-високи сметки защото това са им загуби. И накрая какво се получава те си ползват парно, не плащат, а за губите се поемат от тези, които не ползваме, но ни държат на база, за да има кой да им поема загубите. Е няма такава държава. Да им продават апар
41
0
 
10
 
! Отговори
Всеки да мисли, преди 6 години
когато ще взима заем!Нередно е да се допуска, банките да имат право да променят условията на заема. Но засега това е факт, така че, всеки да мисли, дали ще може да се справи!Нередно е съдия изпълнител да има правомощия едва ли не на Бог!Но също така е нередно, някой да вземе суха пара наготово, без да си е мръднал пръста да ги спечели и спести, а после да проучи закона и да се измъкне, без да си върне кредита!Нередно е да се дават необезпечени кредити,но банките ламтят за евентуална печалба
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички промени, даващи безкрайна свобода на лихварите, вкл. и свалянето на наказателна отговорност за раздаване на необезпечени заеми, беше прокарано по време на триглавата ламя! архивите и стенограмите помнят!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що триеш ве, баст*ун? щото казвам истината ли, за дълбоко премисленото и умишлено убийство на хората и на нацията, за сметка на лично "оправяне"!

Спонсорирани публикации