10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"

Борчовете "висят" и трупат лихви, 600 хил. семейства са задлъжнели
24 юни 2017 07:30,
85
10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"
Снимка: Архив, Reuters

10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява "вечния длъжник" у нас. Предложението бе отправено от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев по време на обществено обсъждане на темата "Край на вечния длъжник" в Народното събрание.

Още по темата
Той предлага да бъдат направени поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), а законопроектът вече е внесен в парламента от правната комисия на НС.

В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит.

Това водело до все по-голямо затъване на борчлиите, с което нито можели да си стъпят на краката, нито да се издължат. По думите му над 600 хил. български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях.

Радев уточни, че у нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. "С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече наново", разясни той.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.

Радев даде за пример заем в размер на 100 хил. лв., от които 40 хил. лв. все още не са върнати и продължават да висят като дълг. "И в един момент след 10 години този дълг от неизплатени 40 хил. лв. става 60-70 хил. лв.", добави той. По този начин вместо задължението да намалява, то расте и няма край.

Даже като почине длъжникът, кредиторът има претенции към неговите наследници, добави евродепутатът.

Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени, пише "Монитор".

Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Ирина Марцева от Асоциацията на българските банки (АББ) каза, че първоначално членовете на асоциацията не се съгласили поради това, че има възможност от злоупотреби след приемането на поправките. Въпреки това, те подкрепят предложенията, тъй като "ако за 10 години кредиторът не събере дължимите си пари, то или не е направил необходимите усилия, или длъжникът наистина няма какво да предостави", бе категорична тя.

Стоян Якимов от Камарата на частните съдебни изпълнители също заяви, че те са съгласни с този 10 годишен срок, но искат разширяване на правомощията на ЧСИ-та с цел по-бързо събиране на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
19
 
! Отговори
м..да-факт е преди 6 години
Банките са синоним на лихварството. А лихварите са недолбвани навсякаде,заклеймени от библията . Идеята на банкерите е да заробят всеки един гражданин,всяка една страна с дълг.Притежаваш ли дълга-притежаваш човека, актива, страната...до гроб, понякога. Колкото по-млад е заробеният с дълг-толкова -по-добре. Затова банките на запад дават студентски кредити ,толкова лесно, докато завърши младика специалист-вече има дълг от 30 -40 000 .Идва заем жилище-и цял живот роб.
37
1
 
24
 
! Отговори
поназнайващ преди 6 години
До Циникприятелката ми работи по 6 м. за двата ЧСИ. И двамата бяха адвокати, от прованса, много арогантни, крещят, псуващи и тн. По цял цен 3-4 деловодителки пишат призовки, НП и др. на хора с по няколко стотин лева, но при ЧСИ сметката става на 2-3 хил., защото др. адвокати са си гласували едни хубави такси на час, ум да ви зайде. Мутри и Мафия е цялата съдебна система от Цацата до най - дребната рибка.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтаматВзимаш кредит, който не можеш да плащаш...я ми обясни - как става това "взимане" ? с пистолет н челото ли , или след "одобряване"?
35
0
 
17
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Банките сами са си виновни защото дават кредити без никакво обезпечение.Да си сърбат попарата.В такива случай не трябва да се изчаква 10 год давност.Познавам човек взел 1000 лв без никакво обезпечение - дори не са изисквали РЗ да минава през тях.Банките са гледали да го хванат без да мислят за последиците.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
той има 1000 лв в джоба, те му дават 100 хилки с идеята като му вдигнат лихвата и като поскъпне швейцареца, да му вземат 300 хилки, знаейки, че това е безумие, и сега ше искат да го преследват 10 г, щото "не им е оправдал очакванията за донорство"!той оня безнесмен, дето сега е в затвора, хубаво приключи тогава въпроса - от раз!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАДЦИТЕ НА ПРОСЛОВУТАТА КТБ ТРЯБВА ДА УДАРЯТ ЕДИН КЕЧЕК ЗА ДОБРАТА НОВИНА
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези дългове без Давност - България остана без Население..
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно такъв е закона навсякъде в Европа.. Само Румъния и България давност няма , дълг не изгнива.. Половината които бягат от България са точно заради дългове..
30
10
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Взимаш кредит, който не можеш да плащаш. Харчиш го за глупости. Кредиторът ти си иска парите. Ти обявяваш "граждански фалит". Кредиторът ти остава с ... Много честно ми се струва. стига да не сте вие измамените, е много честно даже.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600 хил. задлъжнели семейства у нас - ми то това...как е било при египтяните - цял живот на строежа на пирамидата.
28
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
По Европейското законодателство-се изисква от страните-да има фалит за физически лица-Това е напълно нормално и е добра практика- Но тук в БГ се чудят как да побългарят това изискване-Ще направят хибриден закон който да "мине" пред Европа а в същото време да защитят интересите на банки и ЧСИта-Банките в БГ колят и бесят- затова те си създадоха много лош имидж и никой не тегли измислените им кредити-Правителства дълги години защитаваха Банки Бизнесмени ЧСИта -и сега се събудаха без клиенти и роби
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много е 10 години , ужасно много! 10 години е показател за това, че бамките реално са много злетрябва да има фалит т.е. идват от съда виждат, че имам "2 ризи" и "1 чифт обувки" и 1 компютър и играта приключва!
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ СА СИ ЕДНИ ЧИСТИ ПЛАДНЕШКИ ОБИРДЖИИ!ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА ХАЙДУТИТЕ ОТ Т.НАР. БЪРЗИ КРЕДИТИ!САМО ДА СЕ ВЪРЖЕШ И КЪСАТ ТИ ГЛАВАТА ОТ КРЪСТА!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия има частен фалит, дори и 100 милиона да дължиш, след като съда реши че нямаш нищо влизаш в процедура по фалит и след 6 години излизаш без никакви дългове.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си реших проблема с дълговете много лесно - емигрирах. Сега и да искат българските мошеници нищо не могат да ми вземат.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600 хиляди български семейства, да сложим по 2 *** човека на семейство средно това прави 1,2 милиона българи. При налични на територията около 5 милиона излиза, че 25% от българите са фалирали.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lightseeker 21Българите нямат финансова култура.Теглят пари,които после не могат да върнат,защото не го обмислили и не са се консултирали..добре ве, тва го разбрахме, че българите нямат "финансова култура" и "теглели" без да мислятаз питам- колко е същата "финансова култура" на тези, дето вече "отпускат" , при положение, че раздаваш пари на този, на който ти е пределно ясно, че няма какво да му вземеш, още към момента в който си му дал? имат изобщо "финансова" култура раздаващите ?
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 г е ужасно голям срок за преследване на човек, за който е било ясно, че няма какво да му вземеш, още в момента в който си му дал!10 години "преследване" - това е равносилно на сегашното положение.5 години е максимално разумния срок , след 5 г - всичко трябва да приключва!
20
0
 
20
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
Няма да стане това в два парламента се опитаха да прокарат този закон и нищо не стана,лобита та на банките и чси хвърлят луди пари подобни закони да не се приемат.
19
0
 
26
 
! Отговори
факт преди 6 години
До НовНямаш си и на представа как у нас ЧСИ съсипват живота на хората от дълг 400лв.при тях става 2000лв.имат си техни съдии и бързо те осъждат и те побъркват после.

Спонсорирани публикации